Zoeken

Hop (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Hop (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Tim Hill
  • Cast: James Marsden, Russell Brand (stem), Hank Azaria (stem)
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Hop (Blu-ray)"

Nieuw is de symbiose tussen animatie en levende acteurs niet. Disney experimenteerde er al mee in de jaren twintig in korte ‘Alice’-filmpjes, verfijnde de techniek in de jaren veertig en kwam in de jaren zestig met de oscarwinnende familieklassieker ‘Mary Poppins’ op de proppen. Kinderen die in de jaren zeventig opgroeiden konden zich laven aan Peter en zijn draak Elliott in en in de jaren tachtig maakte Roger Rabbit het mooie weer. Met de schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden waar filmmakers nu over beschikken, ziet het er vandaag de dag allemaal ‘levensechter’ uit, maar de hoogstaande technologie leidt niet altijd naar hoogstaande scenario’s.

Neem nu ‘Hop’, een paasfilm waarin de zoon van de paashaas gruwelt bij de gedachte zijn vader te moeten opvolgen. E.B. (Easter Bunny) wil zijn leven niet wijden aan het maken van chocola en snoep, maar wil drummer worden in een rockgroep. Op een dag vlucht hij weg van (waar anders) Paaseiland en landt via een portaal in (waar anders) Hollywood, waar hij zijn droom wil waarmaken. Wanneer zijn vader ontdekt dat E.B. (stem van Russell Brand) het hazenpad heeft gekozen, stuurt hij drie vrouwelijke ninjahazen achter zijn zoon aan, in de hoop dat zij hem kunnen terug halen. Een actie die niet naar de zin is van opperpaaskuiken Carlos (stem van Hank Azaria) die er van droomt om zelf paashaas te worden.

Op het eerste zicht genoeg voer voor een portie aimabele kinderpret, maar de interactie met de echte acteurs zet het een en ander op de helling. E.B. kruist het pad van Fred O’Hare (James Marsden), een werkloze levensgenieter die zijn perfecte job nog niet heeft gevonden, en dit tot wanhoop van zijn ouders die hem aansporen dringend iets met zijn leven te doen. Fred en E.B. worden vrienden, en Fred raakt er meer en meer van overtuigd dat hij een toekomst als menselijke paashaas eigenlijk best ziet zitten.

‘Hop’ probeert om de magie van de oude Disneykomedies uit de jaren zestig en zeventig (die onder meer werden bevolkt door voetballende ezels, ruimtekatten en dolle kevers) te incorporeren. Helaas is het resultaat grotendeels een slag in het water. Dat komt onder meer omdat de menselijke personages op zijn zachtst gezegd totaal ongeloofwaardig zijn. James Marsden als zoon van Elizabeth Perkins? Dat kan, maar dan moet Elizabeth op haar dertiende wel zwanger geweest zijn, daar Perkins maar dertien jaar ouder is dan Marsden. Of hoe een bijna-veertiger casten in een rol die eigenlijk beter door een tien- of vijftienjarige met Kurt Russell-stamina zou worden vertolkt nogal warrig overkomt. Regisseur Tim Hill laat het alvast niet aan zijn hart komen en laat ‘Hop’ nauw aansluiten bij vroeger gelijkaardig werk als ‘Alvin And The Chipmunks’ en de ‘Garfield’-sequel.

En wat te denken van een verhaallijn die volledig is opgebouwd rond David Hasselhoff die zowaar zichzelf mag vertolken? Niet echt een beslissing die voor meerwaarde zorgt, tenzij je een fan bent van The Hoff. Bovendien is ‘Hop’ ziek in hetzelfde bedje als ‘Alvin And The Chipmunks’ en ‘The Smurfs’: alles ademt van begin tot eind een ongezond commercieel aroma uit, waarin nauwelijks enige ruimte voor nuance of kalmte is gelaten. En dat zorgt toch voor een ietwat verschraalde nasmaak. Wat gelukkig niet betekent dat ‘Hop’ een complete sof is. Sommige grappen zijn zeker geslaagd (E.B. die probeert om onderdak te vinden in Hugh Hefners ‘bunny’ paradijs), de stemmen in de originele versie houden de mindere momenten verteerbaar en de verzorgde animatie is rijk aan details en visuele vondsten. Een mooie animatie die echter niet kan verhinderen dat de meest memorabele langoor uit de filmgeschiedenis nog steeds gouwe ouwe Thumper/Stampertje is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray