Zoeken

Tower Heist (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Tower Heist (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Brett Ratner
  • Cast: Ben Stiller, Eddie Murphy, Alan Alda, Matthew Broderick
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-03-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Tower Heist (Blu-ray)"

Hoewel ‘Tower Heist’-scenarist Ted Griffin tien jaar terug ook al tekende voor de vernuftige plot van ‘Ocean’s Eleven’ (waar deze working man’s version duidelijk de mosterd haalde), komt het idee voor deze film niet uit zijn koker, maar uit die van acteur Eddie Murphy. Die kwam daar vijf jaar geleden al mee aanzetten bij regisseur Brett Ratner en producer Brian Grazer, zij het in licht andere vorm. Murphy beoogde namelijk een all-star black heist comedy, waarin een overval op de Trump Tower centraal stond. Toen de scribenten echter een andere weg opgingen, verliet Murphy het project. Om – na een reeks geflopte familiekomedies – weer terug te keren.

Geen slechte beslissing, daar de ‘Beverly Hills Cop’-acteur met zijn vertolking van straatboefje Slide voor het eerst in lange tijd terugkeert naar de vuilbekkende rollen die hem in de jaren ’80 zo succesvol maakten (zie ook ‘Trading Places’ en ‘48 Hrs.’). Murphy is overigens niet de enige acteur die met ‘Tower Heist’ zijn carrière weer wat krediet hoopt te geven. Ook hoofdrolspeler Ben Stiller presteert al jaren niets meer (‘Little Fockers’ bracht dan wel een pak duiten in het laatje, echt veel indruk wist hij daarmee niet te maken).

Vanaf de eerste minuten blijkt Stiller echter weer als vanouds op dreef. Hij speelt de rol van Josh Kovacs, die al ruim tien jaar manager is van The Tower, één van de meest luxueuze en best beveiligende flatgebouwen in The Big Apple. Eén van de gasten in dat hotel is de Wall Street-gigant Arthur Shaw (een uitstekende Alan Alda, in een rol die door Robert Redford werd geweigerd), die door de FBI huisarrest werd opgelegd omdat hij twee miljard dollar van zijn investeerders stal. Ook het personeel van The Tower behoort tot het groepje gedupeerde beleggers dat het verdict in de Arthur Shaw-zaak moet afwachten om te weten of ze ooit nog iets van hun zuurverdiende centen zullen terugzien.

Wanneer blijkt dat de FBI niet aan het bewijsmateriaal kan komen om Arthur achter slot en grendel te krijgen, besluiten Josh en enkele collega’s het voor het personeel op te nemen en in actie te komen. Met de hulp van Slide (Murphy) zetten ze een haast onmogelijk plan in werking: de diefstal van Shaws verborgen twee miljoen dollar, waarvan zij menen te weten waar in de flat die te vinden zijn. De nieuwbakken dieven kennen het gebouw op hun duimpje, maar dat wil geenszins zeggen dat de klus daarom zonder gevaar is.

Wat volgt, laat zich omschrijven als een sociaal bewogen variant op de klassieke heist thriller, met dit verschil dat het hier allemaal om te lachen is. Tenminste, Brett Ratner injecteert zijn prent met voldoende humor zodat je anderhalf uur lang geëntertaind wordt door de fratsen van gereputeerde acteurs als Stiller, Murphy, Matthew Broderick (fantastisch op dreef!) en Casey Affleck, die dan weer zo gortdroog staat te acteren dat je er alleen maar de slappe lach van kan krijgen. Ondanks het feit dat de film zich niet al te ernstig neemt, wordt hij op de juiste momenten toch spannend genoeg om je naar het puntje van de stoel te loodsen (de scène met het auto en het raam, en de daaropvolgende liftsequentie!). Wat eigenlijk alleen maar onderstreept dat we tijdens de (iets te langzame) opbouw om het lot van de personages zijn gaan geven. Het warm water vindt deze prent niet uit, maar door zijn puike cast en knap in elkaar zittende plot weet hij aardig te vermaken. Onschuldig Tinseltownplezier.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray