Zoeken

Tropa De Elite 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Tropa De Elite 2 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: José Padilha
  • Cast: Wagner Moura, André Ramiro, Irandhir Santos
  • Genre: Actie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Tropa De Elite 2 (Blu-ray)"

Als je Claude François hoort zingen over Rio De Janeiro lijkt het wel alsof hij het over een meer exotische variant van Benidorm of Cannes heeft, maar in realiteit is het net iets minder rooskleurig. Armoede troef in de vele favela’s, waar je – zo stelde Gouden Beer-winnaar ‘Tropa De Elite’ en nu ook zijn sequel – je ofwel schikt naar de grillen van de lokale drugsdealer of, willens nillens, terechtkomt in een oorlog die je sowieso verliest. Pompen of verzuipen, met andere woorden, en dat gevoel weet Braziliaans cineast José Padilha nu al voor de tweede keer treffend naar het zilveren scherm te vertalen.

Of derde keer, zo je wil, want ‘Tropa De Elite 2’ kenmerkt – na documentaire ‘Bus 174’ en de eerste ‘Tropa De Elite’ – het slotstuk in Padilha’s officieuze trilogie over urban violence in Braziliaanse steden. Waar ‘Cidade De Deus’ de bikkelharde levenssituatie op de straat schetste, richt Padilha zijn pijlen hoofdzakelijk op de andere kant van de wet, al blijkt het er bij de lokale politietroepen even corrupt en misdadig aan toe te gaan als bij de bendes waarmee ze dagelijks strijd voeren. Dat mag de inmiddels gepromoveerde Nascimento andermaal aan den lijve ondervinden, waar op de politieke ladder hij zich ook mag bevinden.

We schrijven Rio de Janeiro. Alleen de elitetroepen onder leiding van luitenant-kolonel Roberto Nascimento (Wagner Moura) durven de strijd aangaan met de kennelijk oppermachtige drugsbendes. Wanneer Nascimento’s mannen een opstand in een gevangenis met harde hand de kop weten in te drukken, wordt hij echter weggepromoveerd. In zijn nieuwe functie als veiligheidsadviseur wordt hij evenwel snel geconfronteerd met nieuwe vijanden: corrupte politieagenten en bloeddorstige milities die worden aangevoerd door majoor Rocha. In de ogen van Nascimento vormen zij zelfs een nog groter gevaar dan de drugsbendes die hij op de straat bevocht. Wanneer Nascimento besluit de strijd met de corruptie aan te binden, leidt dat tot een stadsoorlog die zijn weerga niet kent.

Met een energieke camera, altijd in beweging maar nooit slordig, houdt regisseur José Padilha het tempo wederom verschroeiend hoog. Hij kruidt zijn schokkende en ultragewelddadige relaas met een gepaste soundtrack en af en toe mag er zelfs gelachen worden. Niet te veel, want ook nu weer is het de Braziliaanse filmer vooral te doen om het uitdelen van rake klappen. ‘Tropa De Elite 2’ toont een wereld waarin idealisten gedoemd zijn om te vechten. Of je nu een uitkijker, een dealer, een agent of een BOPE-er bent, je komt altijd in aanraking met wapens en geweld, en het zijn enkel de sterken die overleven. En zelfs helemaal bovenaan de sociale dan wel politieke ladder blijkt het niet altijd even makkelijk.

Om dit deels op ware feiten gebaseerde verhaal kracht bij te zetten, kan Padilha bovendien rekenen op een cast waarvan iedereen schittert. Om te illustreren dat ‘Tropa De Elite 2’ een waarheidsgetrouw beeld toont, toch nog even volgende anekdote: tijdens de opnames van de film werd een busje met daarin negentig wapens (dertig echte en zestig replica’s) gestolen, wat de lokale politiediensten verplichtte de favela’s in te trekken. Slechts een deel ervan werd echter teruggevonden. ‘Tropa De Elite 2’ is staalharde cinema. Maar nog niet zo staalhard als leven in Rio. Als je ’t ons vraagt, is Claude François er nooit geweest.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray