Zoeken

Mission: Impossible Trilogy (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission: Impossible Trilogy (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams
  • Cast: Tom Cruise, Ving Rhames, Jon Voight
  • Genre: Actie
  • Duur: 358 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-12-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Mission: Impossible Trilogy (Blu-ray)"

Als Tom Cruise anno 2011 aanzien wordt als actieheld, dan heeft dat niet weinig te maken met zijn rol van Ethan Hunt in de ‘Mission: Impossible’-trilogie (of kwartet, want het vierde deel verschijnt later deze maand in de bioscoop). In deze spin-offserie van de gelijknamige spionagereeks uit de jaren ’60 (met onder andere Peter Graves en Martin Landau) incarneert de Scientology-troonsopvolger namelijk een Jason Bourne avant la lettre. Zijn spectaculaire stunt- en vliegwerk is vanaf heden in high definition te bewonderen.

Al blijven de fans van halsbrekende stunts aanvankelijk wellicht op hun honger zitten. De eerste ‘Mission: Impossible’-prent uit 1996 is immers van de hand van thrillermaestro Brian De Palma, dus mag het niet verbazen dat de nadruk eerder op de suspense en niet op de actie ligt. Op de scheve finaleschaats na (een scène met een helikopter die letterlijk elke verbeelding tart) kiest de ‘The Untouchables’-filmer voor een aanpak die vooral aanleunt bij Koude Oorlog-thrillers à la ‘The Odessa File’ en ‘No Way Out’ met hoofdpersonage Hunt als man on the run. Na een fout gelopen missie blijkt alle bewijs tegen Ethan te spreken en moet hij – opgejaagd door o.a. regeringskillers en CIA – zijn naam zuiveren. Het resultaat is een spannende nagelbijter die geenszins op De Palma’s palmares misstaat.

Hoewel naast Cruise grote namen als Jon Voight, Kristin Scott Thomas (toen ook in ‘The English Patient’), Emilio Estevez, Jean Reno en Ving Rhames hun opwachting maakten en de film op lovende recensies kon rekenen, waren doorwinterde ‘M:I’-fans echter niet te spreken over de prent. Zij waren van mening dat het teamgevoel van de serie ontbrak en dat het personage van Jim Phelps niet respectvol behandeld was. Dat laatste zorgde er eveneens voor dat Peter Graves – Phelps in de originele televisieserie – bedankte voor een rolletje in de film. De producers zullen er wellicht niet lang wakker van hebben gelegen. Met een half miljard dollar recette was het immers duidelijk dat het niet bij één film zou blijven.

Of de fans meer opgezet waren met deel twee is niet geweten, maar feit is dat de door John Woo geregisseerde sequel compleet het tegenoverstelde is van De Palma’s thrilleraanpak. Bij Woo mag het knallen, en dat zal je ruim twee uur lang geweten hebben. Al vanaf de openingssequentie, waarin we Ethan Hunt aan een rots zien bengelen, staat vast dat een stevige korrel zout noodzakelijk is om de rest van de film te verteren. Vooral omdat Woo niet kijkt op een spectaculaire actiescène (een motorduel is zo overdreven dat je niet anders kan dan wenkbrauwfronsen) meer of minder. Pulp dus, deze opvolger, waarin de Aziatische filmer wel trouw omspringt met de karakteristieken van de originele reeks. Zo schatten we dat er in ‘M:I II’ meer maskers gebruikt worden dan in de complete sixtiesserie.

Nee, doe ons dan maar ‘Mission: Impossible III’, de debuutprent van hypegenie J.J. Abrams, die het midden houdt tussen de stijl van zijn twee voorgangers en Hunt zowel toelaat zijn verstand als zijn vuisten te gebruiken. Vooral de twintig minuten durende actie in Vaticaanstad levert het soort old school fun op, waarvoor de seriekijkers wellicht wél de handen op elkaar zullen slaan. Zo niet, dan doen ze het vast en zeker wel voor de geweldige vertolking van Philip Seymour Hoffman als bad guy met dienst. Voor de plot hoef je het alweer niet te doen, want die raakt toch kant noch wal, maar het acteerwerk en de relativering in de actiescènes zorgt er wel voor dat dit derde deel ook bij een tweede kijkbeurt overeind blijft.

Zoals bij wel meer franchises blijft de eerste film nog altijd met solide voorsprong de beste, maar ironisch genoeg zullen de die hard actieliefhebbers hun hart pas vanaf het tweede luik kunnen ophalen. Wij hebben het niet meteen voor de kinetische stijl van John Woo, maar dat het precies de tweede film is die het meest gebaat is bij een Blu-ray-transfer (met zijn oorverdovende en adrenalineverhogende actie), behoeft geen twijfel. Doordat elk luik echter door een andere filmmaker is ingeblikt en dus een heel eigen stempel draagt, bevat deze Blu-ray-verzamelaar voor elk wat wils. En wat meer is: de schijfjes vernietigen zichzelf niet na een eerste visie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray