Zoeken

Something Borrowed

  • Cinevision.be/nl quoteert Something Borrowed met een 2/5
  • Regisseur: Luke Greenfield
  • Cast: Ginnifer Goodwin, Kate Hudson, John Krasinksi
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-12-2011
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Something Borrowed"

Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue. Zo begint een in de Angelsaksische taal populair huwelijksrijmpje, en die riedel vormt meteen de verhaalmosterd voor deze leentjebuur spelende romcom. Veel nieuws onder de zon valt er inderdaad niet te rapen en ‘Something Borrowed’ bewandelt hoofdzakelijk platgetreden paden. Vraag is natuurlijk of het doelpubliek onder het motto never change a winning fomula nood heeft aan iets fris of uit de band springend gehakketak. Ons instinct denkt alvast van niet.   

Voor wie toch wat meer wil, is de grootste domper op de suikerspinfeestvreugde alvast Kate Hudson, die hier een van haar meest irritante vertolkingen neerzet (en ze had er al zoveel). Als Darcy Rhone is ze vanaf haar eerste scène een onuitstaanbaar wicht, en dat blijft ze tot het (voor haar) bittere eind. Darcy is een materialistische (voeg hier uw eigen scheldnaam toe) die haar zinnen zet op alles wat ze wil, ook als ze dat eigenlijk niet kan krijgen. Zo slaat ze haar klauwen in de met paspoplooks gezegende Dex (een akelig saaie Colin Egglesfield), en een huwelijk tussen de twee kan niet uitblijven. Dit tot grote frustratie van Darcys jeugd- en hartsvriendin Rachel (Ginnifer Goodwin, die net als in ‘He’s Just Not That Into You’ haar best doet om bemind te worden). Rachel is immers al veel langer verliefd op Dex, maar hun ontluikende romance werd bruut onthoofd toen Darcy zich als een geile leeuwin tussen de twee wurmde. Eigenlijk voelt ook Dex meer voor Rachel dan voor Darcy, maar geen van de twee heimelijk verliefden heeft het lef de waarheid op te biechten. Dex omdat hij niet beneden zijn stand kan huwen, Rachel omdat ze het huwelijk van haar beste vriendin niet wil verstoren.

Niet echt de meest inventieve verhaallijn (zelfs een opblaaspop kan raden hoe de romantische kaarten op het eind geschud liggen), maar toch is ‘Something Borrowed’ ondanks de irritante Darcy en de voor de hand liggende verhaalsprongen niet het dertiende kneusje uit het dozijn. Niet dat Luke Greenfield (‘The Girl Next Door’) een magische toverstaf hanteert om de zeepbelgrenzen van het genre te doorprikken, maar hij heeft wel een ander geheim wapen. Een dat luistert naar de naam John Krasinski. De vaste waarde in de in Amerika populaire maar hier onder de radar blijvende remake/uitbreiding van Ricky Gervais’ sitcom ‘The Office’, toont eens te meer zijn gevoel voor komische timing (zie ‘It’s Complicated’ en ‘Leatherheads’) en zet hier de beste vertolking van de film neer.

In tegenstelling tot Hudson heeft hij geluk met zijn personage: als Ethan, Rachels hartsvriend, is hij op de hoogte van haar gevoelens voor Dex, en hij probeert haar te overhalen om de waarheid te vertellen. Zeker omdat hij Darcy ziet voor het vals serpent dat ze eigenlijk is. Door Krasinski’s mooi uitgebalanceerde en onderkoeld komische vertolking is Ethans verhaallijn (uiteraard is hij eveneens smoor op Rachel en tegelijkertijd moet hij nog een opdringerige aanbidster van zijn lijf zien te houden) sympathiek genoeg om het schip in balans te houden, en loopt ‘Something Borrowed’ geen volledige averij op.

En dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen die (al dan niet uit vrije wil) dit filmpje uit zit, maar ook voor chicklitschrijfster Emily Giffin die in 2004 debuteerde met deze roman. Een boek dat twee jaar later zowaar een vervolg kreeg met ‘Something Blue’, waarin Darcy het geluk probeert te vinden in de schaduw van de Big Ben en Buckingham Palace. Het brugje met dat boek wordt hier trouwens tijdens de eindgeneriek gelegd. Wat echter niet meteen wil zeggen dat die filmische sequel er daadwerkelijk komt. Wie wil weten hoe het verder gaat met Darcy, duikt dus best de bibliotheek of boekenwinkel binnen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray