Zoeken

Groenten Uit Balen (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Groenten Uit Balen (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Frank Van Mechelen
  • Cast: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Bart Hollanders
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-04-2012
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Groenten Uit Balen (Blu-ray)"

Niemand kan ontkennen dat het medium film eindeloos veel meer mogelijkheden biedt dan bijvoorbeeld de theater scene – zelfs bij de bewerking van een grote plankenklassieker als ‘Groenten Uit Balen’. Het stuk van schrijver Walter Van Den Broeck mag dan tot op heden meer dan 1000 opvoeringen kennen en veruit het meest populaire toneelstuk in Vlaanderen zijn, toch bezorgt deze eerste pelliculeadaptatie het bijna veertig jaar oude karakterstuk een nieuw leven. En ondanks de jaren ’70-setting is de thematiek nog altijd brandend actueel.

Wanneer er in 1971 op de Balense fabriek van Vieille Montagne een staking uitbreekt die niet door de vakbonden erkend wordt, valt het gezin Debruycker zoals alle stakers in de cité zonder inkomen. Gelukkig kunnen vader Jan (Stany Crets) en moeder Clara (Tiny Bertels) nog rekenen op het pensioen van Jans inwonende vader (Michel Van Dousselare) en het loontje van dochter Germaine (revelatie Evelien Bosmans), die in de GB van Mol werkt. Alsof Jans gedwongen tijdelijke werkloosheid nog niet erg genoeg is, zorgt Germaines relatie met de sociaalbewogen student Luc (Bart Hollanders) – die rechten studeert in Leuven, maar zich veel liever onder de stakers begeeft – én haar onstilbare drang om de cité te kunnen verlaten ook voor de nodige problemen.

Inhoudelijk blijft ‘Groenten Uit Balen’ hondstrouw aan Van Den Broecks brontekst (zelfs een groot aantal dialogen werd behouden), maar door niet het gezin, maar in het bijzonder Germaine als hoofdpersonage op te voeren, opent er zich een heel nieuwe wereld, waarin de makers dit universele verhaal kunnen situeren. Op toneel bleef de actie beperkt tot de huiskamer van de Debruyckers. Terwijl we in de film kennismaken met Germaines beste vriendin Alice, met wie ze in de GB werkt. En via haar leren we dan weer een Engelse trucker kennen, die Germaines vluchtdrang nog meer accentueert. Via Luc krijgen we dan weer inkijk in de woelige studentenbeweging, maar ook in de bourgeoisie, die neerkijkt op de ‘kleine man’. Of zich er op zijn minst niet al te veel van aantrekt. Dat sociale contrast wordt door regisseur Frank Van Mechelen accuraat verbeeld.

Met genrefilms als ‘De Indringer’ en ‘De Hel Van Tanger’ op zijn naam leek hij niet meteen de juiste man op de juiste plaats om dit prachtig geëvoceerde tijdsdocument tot een succesvol einde te brengen, maar het moet gezegd dat Van Mechelen het juiste evenwicht vindt tussen drama, humor en sociaal engagement. De twee uur die de prent beslaat, vliegen in een rotvaart voorbij en op het eind heeft Van Mechelen je zowel een lachkramp als een krop in de keel bezorgd. Kwatongen zullen mogelijk beweren dat ‘Groenten Uit Balen’ te weinig risico’s neemt, maar als feel good prent over een tijdloos onderwerp slaagt hij met vlag en wimpel.

Ook mede verantwoordelijk voor het welslagen van deze tegen de stakingsachtergrond opgehangen familiekroniek zijn uiteraard de voortreffelijke vertolkingen. Stany Crets is niet Vlaanderens meest subtiele acteur, maar wat hij hier toont, verraadt weer het talent waarmee hij ons in ‘Alles Moet Weg’ voor het eerst van de sokken blies. De tegenwoordig overal opduikende Evelien Bosmans (zeer geestig in ‘Red Sonja’, frisse flapuit in ‘Rang 1’) biedt adequaat weerwerk en beheerst bovendien van alle acteurs het best het Kempische dialect waarin de film is opgenomen. In de bijrollen is het naar huidige traditie een ware sterrenparade, maar zelfs bekende koppen als Koen De Bouw, Axel Daeseleire, Clara Cleymans of Herwig Ilegems kunnen je niet uit het verhaal trekken. Zo sterk is het. En zodoende ook de film: een instant classic van eigen bodem.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray