Zoeken

Zookeeper

  • Cinevision.be/nl quoteert Zookeeper met een 1/5
  • Regisseur: Frank Coraci
  • Cast: Kevin James, Rosario Dawson, Leslie Bibb
  • Genre: Komedie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-12-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Zookeeper"

Frank Coraci heeft de (al dan niet twijfelachtige) eer om één van Adam Sandlers favoriete huisregisseurs te zijn. Coraci regisseerde dusver drie van zijn films (‘The Wedding Singer’, ‘The Waterboy’, ‘Click’) en stond daarnaast ook in voor de regie van verschillende van zijn videoclips. En is daarnaast bekend als regisseur van de zwaar geflopte herverfilming van Jules Vernes klassieker ‘Around The World In 80 Days’. Niet echt een track record waar je de geschiedenisboekjes mee haalt, al haalt Coraci waarschijnlijk het 2011-overzicht als de meest succesvolle prenten van het jaar worden opgelijst. Zijn ‘Zookeeper’ bracht wereldwijd immers bijna 170 miljoen dollar op, en dat is, gezien de banaliteit waarmee de alles in elkaar is gezet, ontzettend veel.

‘Zookeeper’ (niet geheel verwonderlijk gedraaid onder de auspiciën van Sandlers Happy Madison-productiemaatschappij) draait rond de ietwat sullige dierentuinbewaarder Griffin (Kevin James). Hij werkt in de Griffin Park Zoo en zorgt er als een goede huisvader voor de verschillende dieren die hij allemaal met hun voornaam aanspreekt. Een lamme goedzak dus, maar iets te lam in de ogen van Stephanie (Leslie Bibb) die zijn huwelijksaanzoek bot afwijst omdat ze haar leven niet wil doorbrengen met iemand die in een dierentuin werkt. De trut. En dus blijft Griffin vrijgezellig in de zoo werken, waar hij het zelfs tot hoofd-dierenbewaarder schopt. Vijf jaar na zijn breuk met Stephanie loopt hij haar terug tegen het lijf, en het is meteen duidelijk dat hij nog steeds stapel is op haar. Hij wil bewijzen dat hij haar wel degelijk waard is, en opent opnieuw een romantisch offensief. Eentje waarbij hij zowaar geholpen wordt door zijn favoriete zoobeesten die – toch een niet onbelangrijk detail – zowaar de Engelse taal machtig blijken.

Maar liefst vijf schrijvers (Kevin James inclusief) waren nodig om het scenario van ‘Zookeeper’ in goede banen te leiden. Of liever, om dat te proberen. Het verhaal rammelt langs alle kanten en grossiert vooral in melige boodschappen en voor de hand liggende moraallessen. Uiteraard wordt er daarnaast een lans gebroken voor de goede leefomstandigheden van de dieren in de dierentuin, en even uiteraard moet Griffin tot het besef komen dat hij niet aan Stephanies waarden moet voldoen om een waardig leven te wijzen. Als Griffin het leven als dierentuinbewaarder inruilt voor een economisch lucratievere carrière als autoverkoper ziet hij al snel terug in waar zijn echte geluk ligt. Voeg in de mix nog Rosario Dawson bij als Griffins begrijpende collega Kate en zelfs een Alzheimerpatiënt moet kunnen raden waarheen de climax leidt. Blijft de vraag natuurlijk waarom je een Alzheimerpatiënt zou willen opzadelen met ‘Zookeeper’.

Coraci filmt breed en ongenuanceerd: slapstickgrappen worden nodeloos uitgesmeerd, de karakters zijn eendimensionaal, het sentiment vals en de dierendialogen reiken niet tot de enkels van André Van Duins ‘Animal Crackers’. De makers deden nochtans hun best om de scènes waarin de dieren werden vervangen door digitale en animatronische hulpstukken zo geloofwaardig mogelijk in beeld te brengen door de hulp in te roepen van Tom Woodruff Jr. en Alec Gillis (de bollebozen van de ‘Alien’-franchise), maar veel zoden brengt het niet aan de dijk. Het bewijst enkel maar dat ‘Zookeeper’ niet op een miljoentje of twee keek om het er allemaal zo technisch perfect mogelijk te laten uitzien (het budget klokte af op zo’n 80 miljoen dollar), maar dat al dat geld niet werd gespendeerd aan een boeiend scenario.

Blijft nog over te melden dat de dierentuinbewoners spreken met de stemmen van Nick Nolte (gorilla Bernie), Sylvester Stallone (leeuwenkoning Joe), Cher (leeuwin Jane), Adam Sandler (capucijnenaapje Donald), Judd Apatow (olifant Barry) en ‘Bridesmaids’-bruid Maya Randolph (giraf Mollie). En te besluiten met een rouwgroet voor die giraf, daar het dier (dat luisterde naar de naam Tweet en ook te zien was in Jim Carreys ‘Ace Ventura: Pet Detective’) inmiddels naar de eeuwige jachtvelden is verhuisd. Tweet werd 18 jaar, en het is niet geweten of het dier de afgewerkte versie van ‘Zookeeper’ nog te zien heeft gekregen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray