Zou een heel klein beetje oorlog soms niet beter kunnen zijn? Een vraag die ontsproot in het Limburgs troubadourlandschap (voor muziekanalfabeten: zie Noordkaap), en waar niet echt een pasklaar antwoord op past, vrezen we. Getuige daarvan de atrociteiten tijdens een vijfdaagse oorlog die in augustus 2008 in Zuid-Ossetië werd uitgevochten tussen Georgiërs en Russen. Een oorlog die trouwens nauwelijks het wereldnieuws haalde, daar het in die maand vooral de Olympische Spelen in Peking waren die de actualiteit beheersten.
‘5 Days Of War’ begint met een proloog in Irak, waar de Amerikaanse journalist Thomas Anders (Rupert Friend, Michelle Pfeiffers chéri in ‘Chéri’) op het nippertje een aanslag overleeft. Zijn vriendin heeft minder geluk en sterft in het spervuur. Na een jaar rouw besluit Thomas naar Zuid-Ossetië (een afvallige provincie van Georgië) te trekken waar een strijd aan de gang is met de Russische troepen. Samen met een paar collega-journalisten en fotografen trekt hij naar het dorpje Vaziani, waar ze zien hoe de Russen lelijk huis houden. Ze filmen de razzia, en willen de opnames laten uitzenden door hun Westerse broodheren. Makkelijk wordt het niet, daar Thomas en co gevangen worden genomen door een Russische colonne. Toch zetten Thomas en co door, geholpen door een lokale lerares (Emmanuelle Chriqui, bekend uit de HBO-serie ‘Entourage’) op wie Thomas verliefd is geworden.
Wie denkt in ‘5 Days Of War’ alles te weten te komen over het bloederig conflict dat aan heel wat burgers in Georgië (en aan de Nederlandse cameraman Stan Storimans) het leven kostte, komt van een kale reis thuis. Het scenario doet weinig moeite om het conflict haarfijn uit de doeken te doen, en regisseur Renny Harlin lijkt meer geïnteresseerd in explosieve stunts dan in een onderbouwde politieke thriller. En zorgt er zo voor dat de film vooral een onderkookt aura uitademt.
De politieke duiding in ‘5 Days Of War’ manifesteert zich een beetje in de scènes die zich concentreren op de Georgische president Micheil Saakasjvili, die probeert om buitenlandse hulp in te roepen om zijn land ter hulp te snellen. Wat zowaar nog lukt, daar er onder bemiddeling van de Franse president Sarkozy na vijf dagen een wapenstilstand werd uitgeroepen. Saakasjvili wordt vertolkt door Andy Garcia, die de rol zou hebben gekregen omdat hij goed op Saakasjvili lijkt en omdat hij de favoriete Amerikaanse acteur is van de president. De Georgische productiemaatschappij die ‘5 Days Of War’ meeproduceert heeft er door het casten van Garcia in elk geval alles aan gedaan om een zo groot internationaal publiek te bereiken. In die optiek past ook het aantrekken van Renny Harlin als regisseur. Helaas liggen de hoogdagen van Harlin (‘Die Hard 2’, ‘Cliffhanger’) al een tijdje achter de rug. Zelfs al heeft dit oorlogsdrama meer potentieel dan zijn recente B-titels ‘12 Rounds’ en ‘The Convenant’, de vlam slaat nooit echt in de pan.
Opvallend is hoe ‘5 Days Of War’ maar weinig juiste keuzes maakt. Harlin vinkt zijn takenlijst af met dosissen actie en stunts, en legt de scenariofocus voor een groot deel op het rouwproces van zijn hoofdpersonage en zijn nieuwe liefde die hij midden het strijdgewoel vindt. Waardoor het allemaal aanvoelt als een overduidelijk fictieve brij in een non-fictie decor, en de geladenheid van jaren ’80-klassiekers als ‘Under Fire’ of ‘The Year Of Living Dangerously’ in geen velden of loopgraven te bespeuren is. Ook de acteerprestaties zijn onevenwichtig: Garcia vindt zelden een geschikte toon voor zijn presidentiële rol, Friend is een fletse protagonist en Val Kilmer loopt er (zoals de laatste jaren meer het geval is) voor spek en bonen bij. Als je daarnaast ziet dat het Russische kwaad cameogewijs wordt vertolkt door Rade Serbedzija die zijn zoveelste eendimensionele slechterik neerzet, dan is het meteen duidelijk dat ‘5 Days Of War’ eerder weerklank zal vinden bij de fans van ‘The Expendables’ dan bij die van potente drama’s die al eens een Oscarnominatie of drie in de wacht durven slepen.