Zoeken

Conan The Barbarian 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Conan The Barbarian 3D (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Marcus Nispel
  • Cast: Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nichols, Rose McGowan
  • Genre: Actie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-12-2011
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Conan The Barbarian 3D (Blu-ray)"

Eén van de meest iconische films uit de jaren tachtig is ongetwijfeld ‘Conan The Barbarian’ uit 1982. Niet zozeer omdat het een onsterfelijke avonturenklassieker is (al lopen de meningen daarover uiteen), maar omdat de gespierde prent het startschot was voor de heel lucratieve carrière van de Oostenrijkse eik Arnold Schwarzenegger die twee jaar later echt zou doorbreken met ‘The Terminator’. Dat het pulpuniversum van auteur Robert E. Howard (die ‘Conan’ in de jaren dertig creëerde) zich ook leende voor minder bloederige camp bewezen de voor een kindvriendelijk publiek gemodelleerde opvolgers ‘Conan The Destroyer’ en ‘Red Sonja’.

Voor de onvermijdelijke update/remake/reboot wordt er niet op het jonge grut gemikt. Integendeel: de nieuwe ‘Conan The Barbarian’ is een bloederige affaire met afgehakte hoofden, krakende schedels en afgerukte neuzen à volonté. Eerder een dis voor de filmliefhebber die geen graten ziet in een fikse portie cinematografisch geweld, en niet zozeer eentje voor degenen die al nachtmerries krijgen bij de (we zeggen maar wat) finale uit ‘Fatal Attraction’.

Arnold Schwarzenegger is trouwens niet van de partij in deze nieuwe ‘Conan’. Oorspronkelijk was dat de bedoeling, maar ‘King Conan: Crown Of Iron’ raakte nooit uit de startblokken, en stierf zelfs een luidruchtige dood toen Schwarzenegger gouverneur van Californië werd. Verschillende regisseurs probeerden om ‘Conan’ terug tot leven te wekken, maar de pogingen van de Wachowski-broers (‘The Matrix’), John Milius (regisseur van de originele ‘Conan’) en Robert Rodriguez bleken allemaal niet levensvatbaar. Totdat het (herwerkte) project in de schoot van Avi Lerner (producent van robuust actievoer als ‘The Expendables’) viel en hij regisseur Marcus Nispel (‘Pathfinder’, ‘Friday The 13th’) kon strikken voor het project.

Al snel werd duidelijk dat de rol voor Conan niet zou weggelegd zijn voor een gevestigde waarde, maar voor een (relatieve) nieuwkomer. Spierbalgoochelaar van dienst werd uiteindelijk Jason Momoa, die hiervoor vooral bekend was van zijn rol in de HBO-reeks ‘Game Of Thrones’ en als huidige wederhelft van Lisa Bonet. Vraag is maar of ‘Conan The Barbarian’ echt de doorbraak zal betekenen voor Momoa, daar deze reboot het niet bijster goed deed tijdens zijn doortocht in de bios: kleine kans dus dat dit een nieuwe franchise wordt. Aan Momoa ligt het alvast niet, daar hij zich meer dan aardig overeind houdt in deze bloederige ‘sword and sorcery’-brij die netjes alle ingrediënten afvinkt; zwaaiende zwaarden, topless dames en krakende botten inclusief. En (ietwat onvermijdelijk in deze hightechtijden) ook heel wat CGI-effecten de revue laat passeren (zie de scène met de zanddemonen).

Marcus Nispel is niet echt de meest potente regisseur die Hollywood in de etalage heeft staan, maar eerlijk is eerlijk: deze “Conan The Barbarian” valt eigenlijk best mee en is dusver de beste titel op zijn cv. Het geweld is bewust gortig, het production design en de decors ruw-poëtisch en naast Samoa mogen Stephen Lang, Ron Perlman en Rose McGowan eveneens heerlijk ‘campy’ uit de hoek komen: fantasyliefhebbers houden maar best hun broodmanden klaar om het neerdalende manna op te vangen. Hou er enkel rekening mee dat het scenario iets te repetitief is om de film echt boven de gezonde middelmaat uit te stuwen. Maar al bij al drukt dat de ‘foute’ pret niet: wie graag tricepsen en bicepsen op elkaar ziet inbeuken zit met deze 2011-versie van ‘Conan The Barbarian’ meer dan goed.

Extra’s (Blu-ray): audiocommentaren van Marcus Nispel, Jason Momoa en Rose McGowan voor wie een gespreken kijkje achter de schermen wil, aangevuld met featurettes over de actievolle opnames en over het leven van Conans geestelijke vader Robert E. Howard.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray