Zoeken

Friday Night Lights, seizoen 4

  • Cinevision.be/nl quoteert Friday Night Lights, seizoen 4 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Jeffrey Reiner
  • Cast: Kyle Chandler, Connie Britton, Aimee Teegarden
  • Genre: Drama
  • Duur: 540 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Friday Night Lights, seizoen 4"

Het is altijd een risico wanneer een tv-serie plots het gros van de (bij het publiek reeds vertrouwde) hoofdpersonages afvoert en inruilt voor nieuwe gezichten, maar de makers van het ondergewaardeerde ‘Friday Night Lights’ hadden zich met seizoen drie danig schaakmat gezet, zodat er bij het vierde niets anders opzat dan een volledig nieuwe richting uit te gaan. Nou ja, volledig. Coach Taylor blijft de rode draad, maar ’s mans werkomstandigheden zijn enigszins veranderd. Net als het team dat hij in de loop van dertien afleveringen naar de titel hoopt te gidsen.

Heeft deze sportreeks die er eigenlijk geen is in kwaliteit niet te lijden gehad onder de schrijversstaking, dan heeft die laatste wel zijn effect niet gemist op de evolutie van de serie. De tweede reeks was plotseling een heel stuk korter dan gepland en de derde werd geschreven alsof het de laatste betrof. Het pleit voor de briljante scriptschrijvers dat het hoge niveau van het immer superieure eerste seizoen ook in de follow-up-jaargangen gehandhaafd bleef, maar bij dit vierde seizoen rees toch de vraag of de reeks ook bestand was tegen een complete shake-up? Na amper één aflevering heb je echter al in de gaten dat het antwoord op die vraag niet anders beantwoord kan worden dan met een volmondige ‘ja’.

Eric Taylor (Kyle Chandler) lijkt zich bij aanvang van jaargang vier niet bepaald in een glorieuze situatie te bevinden. Hij is uit zijn ambt als Panthers-coach ontslagen, maar krijgt een gelijkaardige positie aangeboden door East Dillon High, een min of meer verpauperde versie van de school waar hij vandaan komt en waar zijn echtgenote nog steeds directrice is (inderdaad, de opsplitsing van het schooldistrict zal ook de Taylors in het persoonlijke leven treffen). Hoezeer de raad van bestuur ook wil benadrukken dat beide scholen evenwaardig zijn, Eric ondervindt al gauw dat dit niet meteen strookt met de werkelijkheid. East Dillon heeft bijvoorbeeld nauwelijks centen beschikbaar en zelfs het team dat hij moet coachen is amper die naam waardig. Maar zoals we de man ondertussen al een beetje kennen, weten we dat zulke uitdaging hem ook scherp houdt.

Door wat voorafging, is seizoen vier onvermijdelijk ook een seizoen geworden van afscheid en verwelkoming. Afscheid van trouwe gezichten als die van Matt (Zach Gilford levert nog een mooie vertolking in de rond zijn personage opgebouwde aflevering ‘The Son’) en Lyla (Minka Kelly), hoewel beide nog een aantal knappe plotlijnen toebedeeld krijgen. Maar de echte focus ligt toch op de nieuwe gezichten, waarvan een deel moeilijk voorbij hun introductie raken. Wie echter wel meteen een plaatsje in ons hart verovert, is Vince Howard, een zwarte student die niet altijd de juiste stoepkant van de wet bewandeld heeft, maar in de East Dillon Lions zijn laatste kans ziet om iets van zijn leven te maken.

Je zou kunnen stellen dat de verhalen in ‘Friday Night Lights, seizoen 4’ af en toe wat op herhaling gestoeld zijn (wat Eric meemaakt, heeft hij al eens doorstaan), maar telkens wanneer zulke gedachte zich van jou meester zou kunnen maken, geven de makers er toch een draai aan, die hun schijnbaar onuitputtelijke talent andermaal in de verf zet. De dialogen zijn intelligent en volwassen, de thema’s die worden aangekaart uit het leven gegrepen en zoals we van de reeks gewend zijn, gaat het veel minder over sport dan je op basis van zijn verpakking zou verwachten. Daarnaast levert de voltallige cast weer fantastisch werk (van oude getrouwe Kyle Chandler tot de frisse gezichten, waarvan we in de vijfde en laatste reeks wellicht nog meer moois te zien zullen krijgen), waardoor ook deze vierde jaargang alweer het predicaat ‘niet te missen’ verdient.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray