Zoeken

The Walking Dead, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Walking Dead, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Frank Darabont
  • Cast: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies
  • Genre: Horror
  • Duur: 295 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-12-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Walking Dead, seizoen 1 (Blu-ray)"

Het kleine scherm lokt steeds meer kijkbuiskinderen die er in grote getale voor zorgen dat series met een opvallende en gedurfde thematiek uitgroeien tot bona fide hits. De seriemoordenaarshit ‘Dexter’ laat het bloed bij beken stromen, in ‘True Blood’ bijten vampiers zich ongegeneerd een weg door menselijk vlees en deze ‘The Walking Dead’ focust zich op bloederige zombiemutilaties. En doet nauwelijks aan toegevingen: getuige de zeer realistische make-up effecten die niet onderdoen voor die uit George A. Romero’s zombieuniversum. Al is er dusver nog geen zombie in mensendarmen gestikt, maar dat komt misschien nog.

‘The Walking Dead’ is gebaseerd op de succesvolle graphic novels van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard. Een reeks die de aandacht trok van Frank Darabont (‘The Shawshank Redemption, ‘The Green Mile’, ‘The Mist’) die er quasi onmiddellijk potentieel in zag voor een tv-serie en niet zozeer voor een filmfranchise. Samen met Gale Anne Hurd (producente van onder meer ‘Aliens’ en de eerste drie ‘Terminator’-films) kon hij het concept verkopen aan AMC (de zender waar ook ‘Mad Men’ en ‘Breaking Bad’ floreren). Darabont zag er op toe dat de serie trouw bleef aan de sfeer van de comics, en volgde grotendeels de door Kirkman bedachte verhaallijnen. In een mum van tijd groeide ‘The Walking Dead’ uit tot een internationale hit: naar de pilootaflevering keken meteen zo’n 5 miljoen Amerikanen, en intussen is de fanbase nog stevig aangedikt. Wat niet verwonderlijk is: horrorfans zijn razend enthousiast over de serie en ook het gros van de tv-critici komt woorden tekort om de serie te loven en te eren.

Centrale figuur is sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln). Hij raakt dodelijk gewond bij een schietpartij en ontwaakt na een lange coma in een verlaten ziekenhuis. Hij strompelt uit bed en ziet hoe de levende doden (hier ‘walkers’ genoemd) het grootste deel van de populatie uitmaken en hoe overlevenden wanhopig samentroepen om het hoofd te kunnen bieden aan de zombies. Grimes gaat op zoek naar zijn echtgenote en zoon en vindt hen (tot zijn grote verrassing) terug in een minigemeenschap die net buiten Atlanta het hoofd biedt aan de zombies. Zijn ex-collega Shane (Jon Bernthal) heeft zich opgeworpen als onofficiële leider van het groepje dat moet beslissen of ze blijven om hun nederzetting in de bossen te verdedigen of dat ze op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. En dat terwijl ze tegelijkertijd moeten voorkomen aan onderlinge conflicten ten onder te gaan.

Hoe sterk ‘The Walking Dead’ ook gemaakt is, verhaaltechnisch vinden Kirkman en Darabont het warme zombiewater niet opnieuw uit. De verhaallijn van deze eerste zes afleveringen kon evenzeer door Romero geconcipieerd zijn (al had hij er vast nog wat maatschappijkritiek aan toegevoegd) en leunt eveneens dicht aan bij eerdere Romeroderivaten zoals ‘28 Days Later’. Dat het allemaal toch nog werkt, komt in hoofdzaak omdat er dusver nog geen televisiereeks was die handelde over een zombieplaag, en in die optiek is ‘The Walking Dead’ zeker grensverleggend. Zo is in de eerste aflevering te zien hoe een (zombie)meisje van een jaar of zeven zonder verpinken wordt neergeschoten. Er zijn al voor minder primetimerellen uitgebroken. Die graad van volwassenheid zorgt er ongetwijfeld voor dat ‘The Walking Dead’ een blijver wordt. Aan inspiratie alvast geen gebrek, daar de in 2003 opgestarte stripreeks inmiddels bijna honderd afleveringen telt en nog steeds hoge verkoopcijfers scoort. Met het succes van de tv-adaptatie zitten die trouwens meer dan ooit in de lift.

Met amper zes afleveringen achter de kiezen is het nog wat vroeg om echt wild te zijn van ‘The Walking Dead’, zelfs al is van meet af aan duidelijk dat dit hoogstaand kwalitatieve tv is. In welke richting alles gaat evolueren, blijft vooralsnog de vraag: niettegenstaande de hoge kijkcijfers besloot AMC om drastisch te snoeien in het budget voor het tweede (dertien afleveringen tellende) seizoen. Wat niet naar de zin was van Darabont, die inmiddels door AMC aan de kant is gezet. Of de serie (die inmiddels groen licht kreeg voor een derde seizoen) hoge ogen zal blijven gooien na het vertrek van een van de drijvende krachten zal de toekomst moeten uitwijzen.

Extra’s (Blu-ray): een uitgebreide making of en een analyse van elke aflevering leveren heel wat extra info over de comic en de serie. Interessant kijkvoer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray