Zoeken

Dead Cert

  • Cinevision.be/nl quoteert Dead Cert met een 1/5
  • Regisseur: Steven Lawson
  • Cast: Craig Fairbrass, Dexter Fletcher, Steven Berkoff, Billy Murray
  • Genre: Horror
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-01-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Dead Cert"

Dat de Britten een mooie en relevante bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis van de horrorfilm, staat buiten kijf. Het inmiddels opnieuw opgestarte productiehuis Hammer zorgde tijdens zijn hoogdagen (van midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig) voor een schier onuitputtelijke stroom aan lekker wegkijkend griezelvoer, en kreeg een tijdlang zelfs concurrentie van het gelijkaardige Amicus. Begin jaren tachtig zorgde het Britse parlement dan weer voor een maatschappelijke relevante discussie door horrorprenten die fors buiten de lijntjes kleurden in de ban te slaan en als ‘video nasty’ te veroordelen. Over twee maten en gewichten gesproken.

De filmgeschiedkundige relevantie van de Britse horror is gelukkig nog niet aan het eind van zijn Latijn, getuige een nieuwe generatie cineasten (denk bv. aan Christopher Smith en Neil Marshall) die het genre met veel branie omarmt. Het succes van die nieuwe generatie zorgt echter ook voor minder geïnspireerde na-aapbrouwsels. Een goed/slecht voorbeeld is het gammele ‘Dead Cert’, een mengeling van gangster- en vampierenfilm, waarbij geen enkele van de twee elementen echt van de grond komt. Waarmee meteen duidelijk is dat ‘Dead Cert’ nooit en nergens in de buurt komt van ‘From Dusk Till Dawn’, waar de makers overduidelijk de inspiratiemosterd hebben gehaald.

Voormalig bokser, straatvechter en crimineel Freddie (Craig Fairbrass) is tegenwoordig op het (vrij) rechte pad als eigenaar van een nachtclub die grossiert in strippende meisjes en illegale gevechten waar uiteraard voor grof geld kan op gegokt worden. Via een van zijn medewerkers (de altijd genietbare Dexter Fletcher) komt hij in contact met een bende drugsmokkelende Roemenen onder leiding van ene Dante Livenko (Billy Murray). Die wil Freddies club overkopen, maar daar wil de zelfverklaarde tough guy niets van weten. Livenko kan de club toch bemachtigen nadat een van zijn vechters het prijsbeest van Freddie verslaat, waarop Freddie en de zijnen beslissen hun eigendom met geweld terug in te palmen. Een plan dat niet helemaal van een leien dakje loopt als blijkt dat Dante en zijn volgelingen bloeddorstige vampieren zijn die hun zinnen hebben gezet op de verovering van Londen, en bij uitbreiding waarschijnlijk de hele wereld.

‘Dead Cert’ grossiert in de eerste vijftig minuten vooral in het gangstergenre. Guy Ritchie is niet ver weg als regisseur Steven Lawson zich concentreert op te opzichtig gechoreografeerde knokpartijen. Wat Lawson en zijn team van scenaristen wel vergeten zijn, is humor. Ofwel had niemand kaas gegeten van klinkende dialogen, ofwel besliste iemand om alles zo gespierd-serieus te houden als maar enigszins mogelijk was. Wat er ook van zij, het resultaat is in de eerste plaats repetitief en toonloos. In de laatste veertig minuten verschuift het accent naar de vampierenscènes, maar ook hier slaat Lawson de bal meer juist dan mis. De humorloze toon blijft primeren, en de bloederige (en eigenlijk niet zo gore) scènes zijn onevenwichtig in het geheel gekneed: soms zien we niets, soms een enkele beet, op andere momenten gaan de vampiers dan weer als smikkelende en smullende zombies te keer.

Lawson probeert het gebrek aan interessante personages te compenseren met een gammele en overbodige dramatische insteek, en weet op het eind nog nauwelijks het hoofd boven het wijwater te houden, laat staan van welk hout staken maken. Steven Berkoff slaapwandelt door het geheel als een moderne versie van Van Helsing (maar komt nog niet tot aan de enkels van Peter Cushing) en de coda in de staart heeft veel weg van een verwijderde scène die per ongeluk toch behouden is. Slordige cinema dus, en je moet echt wel een allesetende B-filmliefhebber zijn om je hier zonder morren een weg doorheen te willen bijten.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray