Zoeken

Hasta La Vista

  • Cinevision.be/nl quoteert Hasta La Vista met een 3/5
  • Regisseur: Geoffrey Enthoven
  • Cast: Tom Audenaert, Gilles De Schrijver, Robrecht Vanden Thoren
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-12-2011
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Hasta La Vista"

‘Hasta La Vista’ is een charmante komedie over drie jonge gasten met een bijzondere voorliefde voor wijn en vrouwen. Voor hun volgende vakantie naar Spanje stellen ze zich slechts één doel: van bil gaan. Mocht je niet beter weten, zou je denken dat het hier een ‘American Pie’ à la flamande betreft, maar de plot van deze op het recentste Filmfestival van Montréal met de hoofdprijs bekroonde feelgoodfilm kent nog een bijzondere twist. De drie hoofdpersonages hebben namelijk allemaal een fysieke handicap.

Zo is er de 28-jarige Philip (Robrecht Vanden Thoren), die bijna volledig verlamd is en bijgevolg al heel zijn leven in een rolstoel zit. Maar ondanks zijn zware beperking profileert hij zich als een gedreven plantrekker, die razend enthousiast kan worden van zijn eigen ideeën. Het mag dan ook niet verbazen dat hij de initiatiefnemer is om onder het mom van een wijntour een trip te ondernemen richting El Cielo, een Spaans bordeel waar de meisjes zich speciaal toeleggen op de seksuele verlangens van minder-validen. En dat zijn grenzeloze geestdrift zijn twee vrienden Lars (Gilles De Schrijver) en Jozef (Tom Audenaert) moeiteloos over de streep trekt om in zijn plan mee te gaan.

Al is dat voor die laatste twee niet zo’n evidentie. Lars is een jonge twintiger, die zijn leven van de ene op de andere dag op zijn kop gezet ziet als gevolg van een agressieve hersentumor. Hij wil echter alles uit zijn leven halen wat er nog in zit, dus stemt hij in. Ook al moet hij daarvoor stiekem het huis uitglippen, omdat zijn ouders hem na een recente aanval verbieden mee op reis te gaan. De 31-jarige en voor 95% visueel gehandicapte Jozef moet zich dan weer over het idee zetten dat hij voor het allereerst in zijn leven zijn toegewijde moeder achter moet laten. Maar de drang om eindelijk seks te hebben is toch groter.

De plot van het door een waar verhaal geïnspireerde ‘Hasta La Vista’ leent zich gemakkelijk tot allerhande platitudes (geef dit onderwerp bijvoorbeeld maar aan de Farrelly Brothers), maar regisseur Geoffrey Enthoven en scenarist Mariano Vanhoof gaan nooit die kant op. Uit de manier waarop de drie hoofdpersonages tegenover elkaar staan, spreekt vanaf de start een diepe vriendschap en genegenheid. En uiteraard gaat het in essentie niet over een zoektocht naar seks, als wel over een ontdekkingstocht richting eigenwaarde en zelfappreciatie. En hoe kan je zo’n tocht beter verbeelden als middels een – zeer innemende op de koop toe – roadmovie? Nee, echt origineel verpakt is ‘Hasta La Vista’ niet, maar je moet al een hart van steen hebben om niet geraakt te worden door de belevenissen van Philip, Lars en Jozef.

Voor een groot stuk ligt de kracht van de film ook bij de vertolkingen. Robrecht Vanden Thoren is grandioos als Philip en dat is beslist geen sinecure als je een rol moet vertolken waarbij je maar een miniem deel van je lichaam kan bewegen. En ondanks een paar niet zo subtiele oneliners die zijn personage mag afsteken (je kent ze vast uit de trailer), overstijgt hij moeiteloos de karikatuur. Dat kan ook gezegd worden van zijn medespelers Gilles De Schrijver (nooit gedacht dat de blonde uit ‘Code 37’ dit in huis had) en de onbekende, revelerende Tom Audenaert. De bijrollen worden zoals vaker opgeleukt door familiaire gezichten zoals Johan Heldenbergh, Karlijn Sileghem en Marilou Mermans.

Nog dit: ‘Hasta La Vista’ (samen met ‘Rundskop’ lang in de running geweest voor de Belgische inzending voor de Oscars, maar uiteindelijk toch de duimen moeten leggen) lijkt stilaan dezelfde weg op te gaan als ‘Loft’. Niet alleen raakte een tijdje terug bekend dat ze in Nederland aan een remake werken, maar ook in Amerika is er volop interesse. Zo heeft niemand minder dan Brad Pitt zijn interesse laten blijken om van de prent een Hollywoodversie in te blikken. Als ze dat door pakweg Alexander Payne of Wes Anderson laten doen, kan daar zelfs nog iets moois uit voortkomen. Maar geef het alsjeblieft niet aan de Farrelly’s.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray