Zoeken

The Conspirator

  • Cinevision.be/nl quoteert The Conspirator met een 3/5
  • Regisseur: Robert Redford
  • Cast: James McAvoy, Robin Wright, Tom Wilkinson, Danny Huston
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-01-2012
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The Conspirator"

Het grote verschil tussen Clint Eastwood en Robert Redford? Hun werkritme. Waar de voormalige man with no name er haast prat op gaat elk jaar een film op tafel te leggen, houdt de Sundance Kid er een stuk rustiger tempo op na. Maar voor de rest zijn er veel parallellen tussen de twee Hollywoodgrootheden te trekken. Beide maakten meer dan succesvol de stap van acteren naar regisseren (of toch een combinatie van de twee) en sinds de eeuwwissel zijn ze bijzonder selectief wanneer het op verschijningen voor de camera aankomt.

Bovendien laat hun beider regiestijl zich omschrijven als klassiek en onderkoeld – oubollig zelfs, zo je wil, maar dan in de meest positieve zin van het woord. In hippe montagetijden doet het nu en dan goed om een film voor de kiezen geschoven te krijgen, die zijn onderwerp en karakters voorop stelt. Ook al is de historie die opgediend wordt op en top Amerikaans. In ‘The Conspirator’ vertelt Redford het verhaal van pensionuitbaatster Mary Surratt (Robin Wright), die na de moord op president Abraham Lincoln in de beklaagdenbank terechtkomt. Niet moordenaar John Wilkes Booth hangt een doodstraf boven het hoofd, maar wel deze eenvoudige dame, die verdacht wordt van samenzwering.

In haar pension zouden Booth en enkele anderen (waaronder ook Mary’s op de vlucht geslagen zoon John) namelijk de aanslag beraamd hebben. De ondankbare taak om Mary’s verdediging te pleiten, valt op de schouders van oorlogsheld Frederick Aiken (een solide James McAvoy), die de klus aanvankelijk met tegenzin aanvaardt, maar tijdens zijn speurtocht naar de waarheid steeds meer in haar onschuld gaat geloven. Waardoor hij plots ook een tegenstander van de heersende macht lijkt te worden, een paria in de maatschappij waarin hij zich opgewerkt heeft. Een maatschappij waarin rechtvaardigheid niet hoog in het vaandel wordt gedragen wanneer het over de eigen president gaat.

Schrik niet tijdens de eerste vijf minuten van ‘The Conspirator’: Redford gebruikt de nogal knullig in beeld gezette slagveldscène enkel maar om de status van McAvoy’s personage te schetsen. Wanneer hij de actie echter weer opbergt en voluit voor het rechtbankrelaas gaat, komt zijn klasse weer boven drijven. Gestript van alle mogelijke sensatie brengt Redford het (in onze contreien vrij onbekende) verhaal van Mary Surratt zo old school in beeld dat je het stof er kan afblazen. Maar onder die stoflaag bevindt zich een film, die vooral uitblinkt door subliem acteerwerk. Het knettert tussen knap acterende namen James McAvoy, Tom Wilkinson, Kevin Kline en Danny Huston. Middenin die wereld van mannen in militaire maatpakken bevindt zich Robin Wright, die moeiteloos haar – nou, ja – mannetje weet te staan. Schijnbaar zonder make-up (weeral die sobere sensatievrije aanpak!) en zonder Grote Monologen weet ze van Mary een personage te maken waarmee je onverwijld mee gaat leven.

Op de keper beschouwd mist ‘The Conspirator’ finaal de panache om je echt een stamp in de maag toe te dienen, maar Redfords geschiedenisboekstijl dwingt wel respect af. Je kan er hem alleszins niet van betichten dat hij te veel aan het preken gaat. Aan de andere kant zorgt het ontbreken van enig gevoel van urgentie er ook voor dat het een tijdje duurt vooraleer je echt in de film wordt gezogen. Maar eens dat gebeurt (want gebeuren doet het onvermijdelijk), staat je vooral een sterk historisch document te wachten, dat een interessante bladzijde uit de Amerikaanse politiek op pellicule omslaat. Een film waar je zowaar nog iets van opsteekt en die aantoont dat het diplomatieke landschap in al die tijd (helaas) nog niet zoveel veranderd is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray