Zoeken

Colombiana (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Colombiana (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Olivier Megaton
  • Cast: Zoe Saldana, Michael Vartan, Cliff Curtis
  • Genre: Actie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-01-2012
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Colombiana (Blu-ray)"

Als regisseur probeert hij zichzelf voortdurend heruit te vinden, maar wat produceerwerk betreft, blinken de projecten van Luc Besson hoofdzakelijk uit in voorspelbaarheid. Kijk maar naar films als ‘Taken’, ‘From Paris With Love’ of ‘The Transporter’ (en sequels): allemaal onderling inwisselbaar en steeds komt het neer op een ordinary guy die moet vechten voor zijn leven of dat van een dierbare. Dat er gedurende die strijd niet op een wilde achtervolging, kogel of explosie meer of minder gekeken wordt, is eveneens een constante.

Zo ook in ‘Colombiana’, waarin geldschieter én scenarist Besson voor het eerst sinds ‘Nikita’ (1990) weer eens een vrouw in de hoofdrol positioneert. Maar voor het overige is het business as usual: de actieheldin die hier door ‘Star Trek’- en ‘Avatar’-gezicht Zoe Saldana vertolkt wordt, gaat even vlot met artillerie en springstof om als haar mannelijke voorgangers. En net zoals in ‘Taken’ en ‘From Paris With Love’ (tweemaal Parijs) spelen ook de locaties een bijrol – in dit geval het zonovergoten Mexico, dat moet doorgaan voor het al even exotische Colombia, waarnaar de titel verwijst. Al speelt een groot deel van de actie zich ook af op Amerikaanse bodem, meer bepaald in Chicago.

Daar werd Cataleya Restrepo (Zoe Saldana) namelijk door haar oom Emilio (Cliff Curtis) getraind tot één van de meest geharde huurmoordenaars ter wereld. Het enige beroep dat haar in staat stelt demonen uit haar verleden te verjagen. Op tienjarige leeftijd moest een jonge Cataleya immers toezien hoe haar ouders in Colombia werden vermoord door drugsbaron Don Luis (Beto Benites). Dat zulk iets zijn sporen nalaat, behoeft geen discussie. Hoewel er op haar conto inmiddels meer dan twintig hits prijken, is er slechts één ding dat haar leven voortstuwt: de drang om de dood van haar vader en moeder te wreken.

Zoe Saldana is een mooi kind, dat best sexy oogt met een revolver, maar eerlijk is eerlijk: met looks alleen red je het duidelijk niet. Geen slecht woord evenwel over het kunnen van deze dame die eerder prima voor de dag kwam in onder meer ‘The Terminal’, ‘Death At The Funeral’ (jazeker!) en de hierboven al aangehaalde megasuccessen, maar in ‘Colombiana’ krijgt ze nauwelijks de kans zich te bewijzen. We worden verondersteld mee te leven met de getormenteerde zielenroerselen van het hoofdpersonage, maar Besson raakt bij de uitwerking van dat karakter niet voorbij de clichés. Om nog maar te zwijgen over de archetypes die hij als nevenpersonages heeft neergepend, met op kop een snoodaard zonder één sikkepit dreiging. Tony Montana zou hem alleszins geen blik waardig gunnen.

Blijft over: een (gelukkig) snel voortrazend, inhoudsloos actiefilmpje, voor wie zijn entertainment het liefst met verstand onder nul consumeert. Een vroege scène in een gevangenis verraadt nog enigszins potentieel, maar de actiesequenties die later opduiken, zijn gespeend van elke vorm van creativiteit. Wat toch vooral zeer zonde is voor twee filmmakers die hun sporen vooral in het actiegenre verdienden. Regisseur Olivier Megaton maakte een decennium geleden het puike en erg onderschatte ‘The Red Siren’, terwijl scenarist Luc Besson soortgelijke projecten met tonnen meer elan naar het scherm wist te vertalen. Hoe graag hij het ook zou gewild hebben, ‘La Mujer Nikita’ is dit staaltje fastfoodcinema alvast niet geworden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray