Zoeken

Boardwalk Empire, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Boardwalk Empire, seizoen 1 met een 5/5
  • Regisseur: o.a. Martin Scorsese, Tim Van Patten
  • Cast: Steve Buscemi, Michael Pitt, Michael Shannon, Kelly McDonald
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 620 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-01-2011
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Boardwalk Empire, seizoen 1"

Neen, HBO is niet aan het wegdeemsteren nadat heel wat kwalitatieve prijsbeesten (‘Six Feet Under’, ‘The Sopranos’, ‘The Wire’) met pensioen zijn gegaan. AMC (‘Mad Men’, ‘Breaking Bad’, ‘The Walking Dead’) en Showtime (‘Dexter’) mogen dan aan relevantie inwinnen, HBO heeft nog steeds heel wat troeven in de mouw. En dan hebben we het niet enkel over ‘True Blood’: de fantasyreeks ‘Game Of Thrones’ met Sean Bean is inmiddels aan zijn tweede seizoen toe, en zopas ging ‘Luck’ in première, een door tv-veteraan David Milch geproduceerde reeks gesitueerd in de wereld van paardenwedrennen, met een cast die bestaat uit onder meer Dustin Hoffman, Dennis Farina en Nick Nolte. En met een pilootaflevering die werd geregisseerd door Michael Mann.

Talk of the HBO town momenteel is echter ‘Broadwalk Empire’, waarvan onlangs groen licht is gegeven voor het derde seizoen. De serie won met het eerste seizoen in 2010 meteen pakken Emmy’s, Golden Globes en aanverwante prijzen en ook de recensenten en het publiek waren unaniem lovend. Een lauwerkrans die niet hoeft te verwonderen: één van de executive producers is niemand minder dan Martin Scorsese, en die was meteen zo vriendelijk om de extra lange eerste aflevering te regisseren. De eigenlijke bedenker van ‘Boardwalk Empire’ is trouwens ook niet van de minste: Terence Winter verdiende zijn pluimen bij ‘The Sopranos’, waar hij deel uitmaakte van het producententeam en meeschreef aan 25 afleveringen.

Inhoudelijk opent ‘Boardwalk Empire’ geen nieuwe deuren voor iedereen die vertrouwd is met gangsterklassiekers als ‘The Untouchables’ en ‘Once Upon A Time In America’. Winter presenteert een geschiedkundig verantwoorde kijk op de opkomst van de georganiseerde misdaad in Amerika en laat bekende personages als Al Capone, Lucky Luciano en Arnold Rothstein de revue passeren. Toch is dit geen opgewarmde kost: de serie situeert zich niet in de jaren dertig, maar in de jaren twintig, toen bovenstaande personages de plak (nog) niet zwaaiden. Het echte hoofdpersonage is Enoch ‘Nucky’ Thompson, en die is gebaseerd op de politicus Enoch L. Johnson, die penningmeester was in Atlantic City, en er tegelijkertijd een carrière uitbouwde als dranksmokkelaar tijdens de prohibitie. Waarmee meteen de krijtlijn voor een serie boordevol misdaad, corruptie, moord, doodslag en verraad is uitgetekend.

‘Boardwalk Empire’ toont vrijwel onmiddellijk welke eieren er in de mand liggen, en liefhebbers van geweld en bloot komen van meet af aan aan hun trekken. Scorsese geeft het startschot in 1920, wanneer het drankverbod in Amerika van kracht wordt. Nucky (een uitstekende Steve Buscemi die als gegoten zit in de rol) juicht officieel het door de regering uitgevaardigde drankverbod toe, maar achter de schermen smokkelt hij het geestrijke vocht en daar houdt hij uiteraard een flinke duit aan over. Hij krijgt het aan de stok met collega-smokkelaars uit Chicago en New York, wat er de zaken geenszins makkelijker of vredelievender op maakt. Nucky krijgt de steun van zijn broer Elias, die er als sheriff geen graten inziet om Nucky’s tegenstanders te elimineren. Nucky komt eveneens in de clinch te liggen met zijn beschermeling Jimmy Darmody (Michael Pitt), die zijn eigen misdaaduniversum wil uitbouwen. Tegelijkertijd wordt Nucky’s doen en laten scherp in de gaten gehouden door de bijbelciterende federale speurder Nelson Van Alden (Michael Shannon) die ook niet vies is van een fikse scheut geweld om zijn doel te bereiken. En dan is er nog Margaret (Kelly McDonald), een Ierse immigrante die door Nucky in bescherming wordt genomen en langzaam maar zeker verliefd wordt op de politicus met de verborgen agenda.

Een lijst personages die geenszins volledig is, daar Winter en zijn team genoeg verhaallijnen en figuren bedachten om elke aflevering een eigen kleur en scope mee te geven. Dat ze erin slagen om de overdaad aan personages en gebeurtenissen overzichtelijk te houden en elke aflevering fris laten ogen spreekt nog geen klein beetje in hun voordeel. Kortom, ‘Boardwalk Empire’ gaat in zowat elke scène prat op kwaliteit waar nauwelijks een speld tussen te krijgen is: de scenario’s, de acteerprestaties, de regie, de montage, het camerawerk, etc. – alles is van een oog- en oorstrelende kwaliteit. Met speciale bonuspunten voor de imposante set in Brooklyn waarop de pier die zich uitstrekt onder Nucky’s imperium werd nagebouwd op een oppervlakte van 91 meter. ‘Boardwalk Empire’ is magistrale tv die zich in een rotvaart laat bekijken, en die ogenblikkelijk doet verlangen naar de volgende seizoenen. Of hoe het nieuwe prijsbeest van HBO zich van meet af aan als topentertainment profileert. Niet te missen.

Extra’s (dvd): zes audiocommentaren, aangevuld met featurettes die verschillende aspecten van de serie behandelen: een karaktergids, een kijk op het bouwen van de set en achtergrond over de geschiedenis van Atlantic City en de speakeasy’s. Zowel interessant voor de fans van de serie als voor geschiedenisfreaks met andere woorden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray