Zoeken

Your Highness

  • Cinevision.be/nl quoteert Your Highness met een 2/5
  • Regisseur: David Gordon Green
  • Cast: Danny McBride, James Franco, Natalie Portman, Justin Theroux
  • Genre: Komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-01-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Your Highness"

Dat Natalie Portman diep is moeten gaan voor ‘Black Swan’ (een rol die haar uiteindelijk een Oscar opleverde), heeft ze in menig interview onderstreept. Een jaar na dato lijken die woorden echter weinig meer dan een verschoning voor de films waarin ze daarna te zien is geweest. Elke karakteractrice gooit al eens graag de riem eraf, maar met het infantiele ‘No Strings Attached’ en de teleurstellende blockbuster ‘Thor’ deed de in Jeruzalem onder het doopvont gehouden Hollywoodster iets te veel haar best om te bewijzen dat haar neus voor goeie projecten niet altijd in de goeie richting staat. En dan hadden we nog geeneens ‘Your Highness’ gezien.

Dat de nieuwste comedy van de maker van ‘Superbad’ (na de uitstekende drama-uitstappen ‘Undertow’ en ‘Snow Angels’ heeft regisseur David Gordon Green duidelijk zijn thuis gevonden in het komediegenre) met in de hoofdrol Danny McBride uit het hilarische ‘Eastbound & Down’ én gebaseerd op een scenario van diezelfde McBride de platvloersheid niet zou schuwen, hadden we nu wel verwacht, maar beide heren maken het met deze medieval fantasyavontuur wel erg bont. Het enige wat in het voordeel van Portman spreekt, is dat ze ‘slechts’ een nevenrol voor haar rekening neemt.

Wat echter niet kan gezegd worden van die andere A-lister op de affiche, die om onbegrijpelijke redenen (lees: ettelijke miljoenen dollars) zijn medewerking aan deze prent verleende, zijnde James Franco. De ‘127 Hours’-acteur kruipt hier namelijk in de huid van nobele ridder Fabious, die moet toezien hoe zijn verloofde Belladonna (Zooey Deschanel) geschaakt wordt door de kwade tovenaar Leezar (Justin Theroux). Aan Fabious om zijn vlam te redden. Hiervoor kan hij rekenen op de hulp van zijn wietrokende broer Thadeous (Danny McBride), een nietsnut eersteklas, én de ravissante Isabel (Natalie Portman), een krijgsvrouw die het pad van het duo kruist en zich bij hen aansluit. Samen moeten ze strijd leveren tegen gruwelijke schepsels en verraderlijke ridders.

Op zich zit er wel muziek in een parodie op zichzelf veel te serieus nemende producties als ‘King Arthur’, ‘Conan The Barbarian’ of ‘The Lord Of The Rings’, maar zoals tachtig procent van de huidige Amerikaanse studiokomedies verdrinkt ‘Your Highness’ in een overvloed aan seksgrappen. En vooraleer u denkt dat wij nog puriteinser zijn dan de bevolking over de plas (waar de film overigens grandioos flopte): het is niet dat de grappen de grenzen van het fatsoen ruimschoots overschrijden dat tegen de borst stoot, maar wel dat ze simpelweg niet grappig zijn – altijd nefast voor een grap, niet?

Danny McBride gaat er prat op dat er tijdens het draaien van ‘Your Highness’ nauwelijks met een script werd gewerkt. Er waren de krijtlijnen van het verhaal, die gevolgd dienden te worden, maar voor het overige mocht er à volonté geïmproviseerd worden. Dat kan positieve effecten met zich meebrengen (zie onder andere het hilarische ‘Bridesmaids’), maar in dit geval bewijst het vooral dat je zulke methodiek enkel maar in de praktijk kan omzetten met acteurs die in staat zijn tot geinige improvisatie. En nee, geinig is nog altijd geen synoniem voor schunnig, in tegenstelling tot wat de makers van ‘Your Highness’ mogen denken. Franco en Portman (met blote derrière) houden zich wel nog enigszins staande, evenals een fantastische Theroux als schurk met dienst, maar dat is een schrale troost.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray