Zoeken

War Horse

  • Cinevision.be/nl quoteert War Horse met een 3/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan
  • Genre: Drama
  • Duur: 146 minuten
  • Releasedatum: 01-02-2012
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "War Horse"

Ouderwetse cinema, niet iedereen heeft er in tijden van hypergestileerde CGI-spektakels nog een boodschap aan. Wij wel, en vandaar dat we in onze nopjes zijn met Steven Spielbergs eresaluut aan de John Fords en David Leans van weleer. Spielberg mag dan al eens sentimenteel uitschuiven in ‘War Horse’, de verve en eerbied waarmee hij alles in beeld brengt, staan alvast garant voor twee uur en een half knap entertainment. En eindigt bovendien met een hemelkleur die we niet meer hebben gezien sinds Scarlett O’Hara en Rhett Butler elkaar het hof maakten.

‘War Horse’ vertelt het verhaal van de jonge boerenzoon Albert Narracott (de eerste filmrol voor theateracteur Jeremy Irvine). Wanneer zijn vader (Peter Mullan) op een dag thuiskomt met een volbloedpaard in plaats van een boerenpaard om het veld te bewerken, kan de jongen zijn geluk niet op. Hij slaagt erin het paard (dat hij Joey doopt) in het gareel te krijgen en een innige vriendschap tussen mens en dier is het gevolg. Helaas voor Albert is het de vooravond van de eerste wereldoorlog, en is er maar weinig plaats voor innige vriendschappen. Bij het uitbreken van de oorlog verkoopt zijn vader Joey aan de Britse troepen. Albert is er het hart van in, maar kan niets aan de situatie verhelpen. Vier jaar later kan hij dat wel: dan is hij immers oud genoeg om in het leger te dienen. In de hoop Joey alsnog terug te vinden neemt Albert dienst in het leger en wordt hij geconfronteerd met de verschrikkingen van de loopgravenoorlog.

De Brit Michael Morpurgo baseerde zich voor zijn gelijknamige (jeugd)boek uit 1982 op interviews die hij had met veteranen uit de eerste wereldoorlog. Hij kreeg te horen dat ettelijke duizenden paarden omkwamen in de loopgraven of tijdens veldslagen en besloot een oorlogsverhaal te schrijven vanuit het standpunt van een paard. In 2007 werd het boek geadapteerd voor het theater, en het succesvolle stuk was onder meer in de West End en op Broadway te zien. Spielbergs productiepartners Frank Marshall en Kathleen Kennedy zagen het stuk in Londen, en waren ogenblikkelijk verkocht. Ze verzilverden de filmrechten, en konden op dat moment niet vermoeden dat Spielberg zelf de adaptatie wou regisseren. En daarvoor zowaar een gat in zijn agenda vond tijdens de uitgebreide postproductiefase van ‘The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn’.

Richard Curtis (‘Four Weddings And A Funeral’, ‘Love Actually’) en Lee Hall (‘Billy Elliott’) baseerden zich voor hun scenario zowel op het boek als op het toneelstuk. Ook al is de film (gelukkig) niet gefilmd vanuit het oogpunt van Joey, toch is ‘War Horse’ in eerste plaats zijn verhaal, en niet dat van Albert. Tijdens de vier jaar dat de twee van elkaar gescheiden zijn, beleeft Joey immers heel wat avonturen en heeft hij invloed op de levens van onder andere twee jonge Duitse soldaten en een Frans weesmeisje dat door haar grootvader (een mooie rol van Niels Arestrup) wordt opgevoed.

Dat Spielberg er niet voor terugdeinst om (oorlogs)gruwel in zijn oeuvre binnen te smokkelen, wisten we al langer dan vandaag. Uiteraard is ‘War Horse’ geen nieuwe ‘Schindler’s List’ of ‘Saving Private Ryan’: dit relaas over een jongen en zijn paard is in de eerste plaats een familiefilm, en dus krijgen we hier geen in het rond vliegende afgerukte ledematen te zien. Toch verdoezelt Spielberg de oorlog niet: er zijn een paar imposante veldslagscènes en een executiescène wordt op een slimme cinematografische manier draaglijk gemaakt voor het jongere volkje. Het is inderdaad makkelijk om cynisch te doen over een naïeve prent die de vriendschap tussen een mens en een dier in de verf zet, maar het is en blijft een thema voor alle tijden. Kijk maar naar generatieoverschrijdende iconen als Lassie en Black Beauty, of producties als ‘The Yearling’, ‘Old Yeller’, ‘The Belstone Fox’, ‘Where The Red Fern Grows’ en ‘Babe’. ‘War Horse’ zit lekker genesteld in dit gezelschap, en blijft zelfs tijdens de momenten dat de dramatiek er dik op ligt aangenaam pelliculevoer. Mooie galopcinema met andere woorden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray