Zoeken

Damages, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Damages, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseurs: o.a. Allen Coulter, Mario Van Peebles, e.a.
  • Cast: Glenn Close, Rose Byrne, Ted Danson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 558 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-09-2008
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Damages, seizoen 1"

Op tv bleek ‘Damages’ niet the next big thing toen de serie al snel van het ‘prime time’-blok naar een later uur verplaatst werd. Laat dit je echter niet weerhouden om deze legale thrillerserie een kans te geven, want met z’n minutieus uitgekiende scripts - vol dialogen scherper dan een Zwiters zakmes en moreel complexe karakters - en ijzersterke vertolkingen is dit één van de beste reeksen die het afgelopen jaar op het kleine scherm te zien waren. Mocht je de reeks daar gemist hebben, krijg je met de dvd-release van het eerste seizoen (558 zinderende minuten) de kans om deze verdoken parel alsnog te ontdekken. Eén vereiste: je moet er wel het kopje bijhouden, want de non-lineaire structuur maakt dan wel dat je altijd gefascineerd blijft, maar tegelijk ook dat je nooit écht weet hoe de vork in de steel zit. Net wanneer je denkt dat je het helemaal uitgeknobbeld hebt, trakteren de makers je immers alweer op een nieuwe plottwist die je verplicht enkele zaken te herzien.

De opener is er alvast één die kan tellen. We maken kennis met de jonge advocate Ellen Parsons (Rose Byrne); bebloed strompelt ze over de straten van New York. Is ze een slachtoffer of een dader? Een antwoord waar we pas veel later een duidelijke kijk op hebben. We springen zes maanden terug in de tijd en zijn getuige hoe de nog groene juriste in dienst genomen wordt door de gehaaide topadvocate Patty Hewes (Glenn Close in een gruwelijk angstaanjagende vertolking), met wie ze het opneemt tegen Arthur Frobisher (Ted Danson), een voornaam zakenman die verdacht wordt van grootschalige corruptie (en wel meer). In haar eerste belangrijke zaak belandt Ellen middenin leugens, chantage, corruptie en zelfs moord. Want, zo zal ze ontdekken, deze zaak moet koste wat het kost gewonnen worden, en daarbij staat meer op het spel dan een legaal steekspelletje.

Sinds eind jaren negentig is Glenn Close een beetje in de vergeetput geraakt. Ze speelde nog wel hier en daar een rolletje, maar niet van die aard dat ze daarmee haar werk in pakweg ‘The Big Chill’, ‘Dangerous Liaisons’ of ‘Fatal Attraction’ naar de kroon zou steken. Talent verdwijnt echter niet zomaar, en dat demonstreert ze dertien afleveringen lang in ‘Damages’, waarin haar ijskoude, maar ijzersterke vertolking haar terecht een Golden Globe opleverde. De enige prijs die deze voortreffelijke reeks wist binnen te halen, al had die voor ons ook gerust beste serie mogen winnen. Met z’n vernuftige en clichéontwijkende plot, die je aflevering na aflevering aan het scherm gezogen houdt, en knappe rolverdelingen (ook Rose Byrne en Ted Danson zijn uitstekend) is dit een reeks die voorbijraast voor je er erg in hebt. Een must.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray