Zoeken

One Day

  • Cinevision.be/nl quoteert One Day met een 3/5
  • Regisseur: Lone Scherfig
  • Cast: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson
  • Genre: Drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-02-2012
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "One Day"

Er zijn zo van die dagen waarop niets gebeurt, en er zijn zo van die dagen die achteraf bekeken een heel speciale betekenis krijgen. Omdat ze aan de basis liggen van een heel nieuw levenspad dat wordt ingeslagen bijvoorbeeld. De Britse auteur David Nicholls gooit een enterhaak in zo’n lotsbepalende dag en vertelt in ‘One Day’ een verhaal dat zich steeds op dezelfde dag afspeelt, zij het telkens met een tussenpose van een jaar. Een origineel concept, dat aardig overeind blijft in de verfilming van Lone Scherfig.

Dag in kwestie is 15 juli. De aftrap wordt gegeven in 1988, wanneer Emma Morley (Anne Hathaway) en Dexter Mayhew (Jim Sturgess) afstuderen aan de universiteit van Edinburgh. Een dag die overgaat in een nacht die ze met elkaar doorbrengen. En neen, Emma loopt een jaar later op 15 juli niet met een kinderwagen rond. De evolutie in de relatie tussen Emma en Dexter gaat trager en subtieler. Zeker omdat het een relatie is met hoogtes en laagtes. Op het eerste zicht passen de twee immers helemaal niet bij elkaar, maar aangezien Emma hopeloos verliefd is op Dexter blijven ze wel contact houden met elkaar en blijft hun levenswandel in elkaar klitten. Gaan Emma en Dexter elkaar uiteindelijk vinden en is hun liefde sterk genoeg om te overleven, dat is zowat de vraag die in ‘One Day’ in dagschijven wordt gehakt.

Het jaarspringen heeft zijn voor- en nadelen. Positief is dat niet alles voorgekauwd wordt: we zien hoe Dexter grote plannen heeft (de wereld verkennen is daar blijkbaar een van) die hij lang niet allemaal kan waarmaken. Waarom hij faalt, blijft in het midden, en dat giswerk zorgt er meteen voor dat de film niet in de gemakkelijke clichés van de romantische drama’s trapt. Nadeel is dan weer dat het een tijdje duurt eer het echt klikt met de personages. Zeker Dexter is in het eerste deel van de prent maar een hufter, en je zou zowaar bijna hopen dat Emma haar kar keert en ergens anders de liefde van haar leven gaat zoeken. Wat waarschijnlijk niet de bedoeling van Nicholls en Scherfig zal geweest zijn.

Dat er op twintig jaar tijd veel verandert in een mensenleven staat buiten kijf. Een wetenschap die door de Deense cineaste Lone Scherfig (‘Italian For Beginners’, ‘Wilbur Wants To Kill Himself’, ‘An Education’) mooi in beeld wordt gebracht. Niet alle dagen en jaren zijn even interessant, maar af en toe slaat Scherfig toch de cinematografische nagel mooi op de kop (het huwelijksfeest bijvoorbeeld). Ook de mooi uitgebalanceerde vertolkingen van Hathaway en Sturgess zorgen er mooit dat alles uiteindelijk mooi in de plooi valt. Hathaway (die her en der wat kritiek kreeg omdat de rol van Emma niet naar een Britse actrice ging) gooit zich met verve op haar rol die meer lagen telt dan je aanvankelijk zou vermoeden. En ook Jim Sturgess bewees al eerder (in de door de Beatles geïnspireerde musical ‘Across The Universe’ om precies te zijn) dat hij weet hoe hij zich van zijn meest romantische kant kan laten zien.

Blijft de vraag of het nodig is om op het eind resoluut de tragische kaart te trekken, en de humor in te ruilen voor een focus op het aardse tranendal. Zal er een beetje van afhangen of je films het liefst met een happy end wil verorberen, of meer appetijt hebt voor een sprookjesloos slot. Vast staat dat de finale heel sereen in beeld is gebracht, en de manier waarop Scherfig het verleden en het heden in elkaar laat samenvloeien dwingt applaus af. En dat compenseert meteen voor het onvermijdelijke snoeien in Nicholls proza: vooral het onderliggend commentaar op de veranderingen die Groot-Brittannië en de maatschappij op twintig jaar tijd doormaakte is grotendeels naar een zijspoor gerangeerd. De relatie tussen Emma en Dexter zoals neergeschreven in de roman blijft grotendeels intact en lettergetrouw. Iets waar de fans van het boek ongetwijfeld heel tevreden zullen mee zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray