Zoeken

The Cape

  • Cinevision.be/nl quoteert The Cape met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Simon West, Deran Sarafian
  • Cast: David Lyons, Keith David, Summer Glau, James Frain
  • Genre: Actie
  • Duur: 400 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-02-2012
  • Distributeur DVD: Universal PB
Bekijk de cover van de film "The Cape"

In de bioscoop zijn superhelden – o.a. door de vele Marvelverfilmingen – momenteel omnipresent, op tv duiken ze hoofdzakelijk op in tekenfilms, om de een of andere reden vooral in het ochtendblok op de commerciële zenders geprangd. Af en toe is er ook een tv-serie die zijn synopsis ophangt aan duels die op het scherpst van de superkrachtensnee worden uitgevochten. Een recent voorbeeld is ‘Heroes’ dat het vier seizoenen uithield, van 2006 tot 2010 om precies te zijn. In januari 2011 startte NBC ‘The Cape’ op, een serie die – in tegenstelling tot de vrij modern ogende superkrachtpatserij in ‘Heroes’ – openlijk knipoogde naar de gemaskerde en gemantelde wrekers van weleer.

‘The Cape’ is het geesteskind van Tom Wheeler. Eerder schreef die mee aan de zesdelige historische reeks ‘Empire’ (een weinig succesvol doorslagje van HBO’s ‘Rome’), en moest hij toezien hoe twee pilootscripts die hij schreef (‘The World According To Barnes’ en ‘Captain Cook’s Extraordinary Atlas’) niet werden opgepikt door Amerikaanse tv-stations. ‘The Cape’ is intussen blijven steken op één seizoen, dus veel succes heeft Wheeler eigenlijk nog niet gehad op het kleine scherm. In de bios gaat het hem iets beter voor de wind: hij schreef mee aan de ‘Shrek’-spin-off ‘Puss In Boots’ en adapteert momenteel samen met Guillermo Del Toro ‘Trollhunters’ voor Dreamworks Animation.
 
Plaats van het gebeuren is (het fictieve) Palm City, een (naar L.A. gemodelleerde) stad in Californië. Agent Vince Faraday (David Lyons) probeert om er niet te bezwijken onder de corruptie die welig tiert. Wanneer zijn overste sterft bij een gasaanval uitgevoerd door de mysterieuze ‘Chess’ (James Frain) neemt hij ontslag en gaat hij werken voor het privaat gerunde ARK, een beveiligingsfirma die eigendom is van miljonair Peter Fleming. ARK wil het politiekorps van Palm City privatiseren, en aangezien Fleming tegelijkertijd ‘Chess’ is en hij met zijn aanslagen de stad op zijn kop zet, zou die opzet best wel kunnen slagen. Meer nog, Fleming laat uitschijnen dat Faraday verantwoordelijk is voor de dood van de politiecommissaris en beraamt een aanslag op Faraday. Die weet op het nippertje te ontsnappen, maar kan zich niet meer aan zijn vrouw Dana en zoontje Ryan vertonen daar hij als publieke vijand nummer 1 wordt aanzien. Hij vindt onderdak bij ‘The Carnival Of Crime’, een misdaadorganisatie die gebruik maakt van illusionisme bij het uitvoeren van hun schurkenstreken. Hun leider Max Malini (Keith David) ontfermt zich over Faraday en helpt hem bij het creëren van zijn alter ego ‘The Cape’, waarmee hij Fleming en zijn ARK het vuur aan de schenen kan leggen.

Qua insteek volgt Wheeler trouw de krijtlijnen van ‘het eenzame wreker pakt de corruptie aan’-genre. Een vileine schurk die de macht wil over een stad en een getormenteerde superheld die zijn normale leven moet opofferen om het kwaad te stoppen, nieuw is het niet. Net zomin als de kleurrijke nevenkarakters en gadgets waar elke aflevering van uitpuilt. Een belangrijk personage is dat van Jamie/Orwell (Summer Glau), een computerexperte die de corruptie in Palm City wil aanpakken en daarvoor een verbond smeedt met Faraday. Flagrant detail: Jamie is de dochter van Fleming, wat uiteraard voor extra vuurwerk zorgt. In de bijrollen is het onder meer uitkijken naar Elliott Gould (als Flemings psychiater die probeert om zijn boosaardige alter ego in te tomen), Mena Suvari (als een bolleboos die de toekomst kan voorspellen door een complexe wiskundige formule), Thomas Kretschmann (als een Russische illusionist die voor Faraday drager was van ‘The Cape’) en Vinnie Jones (als Scales, een gangster met een slangenhuid).

Fans van comics en superhelden zullen de tien afleveringen van ‘The Cape’ waarschijnlijk verslinden als zoete koek. Teleurgesteld zullen ze niet zijn: elke aflevering heeft genoeg actie en vaart om alles vlot vooruit te laten gaan. Al worden de mindere punten van de serie helaas niet gecompenseerd door die vaart en de actie: veel diepgang bevat ‘The Cape’ niet en op zich spectaculaire scènes zijn vaak na een minuut of zo afgelopen. Waardoor dit eerste (en enige) seizoen van ‘The Cape’ eerder aanvoelt als een aanzet voor een reeks die nog moet groeien, maar daar nooit ordentelijk de kans voor heeft gekregen. Dat blijkt onder meer uit de beslissing om de serie met drie afleveringen in te korten (oorspronkelijk stonden dertien afleveringen gepland) en uit het feit dat de allerlaatste aflevering nooit het tv-scherm haalde in Amerika en enkel maar op de website van NBC te zien was. Geen blijver dus, deze ‘The Cape’, en daarom vooral aan te raden aan de allesetende liefhebber van Amerika’s superheldenpantheon.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray