Zoeken

Safe House (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Safe House (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Daniel Espinosa
  • Cast: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Brendan Gleeson, Vera Farmiga
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-06-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Safe House (Blu-ray)"

Eén vraag doemde onmiddellijk op nadat we ‘Safe House’ hadden gezien: wat zou Tony Scott van deze film denken? Mocht je de professionele relatie die de Britse én blitse actiefilmer heeft met acteur Denzel Washington als een huwelijk beschouwen, dan zou je deze samenwerking tussen de ‘American Gangster’-ster en ‘Snabba Cash’-filmer Daniel Espinosa gerust overspel kunnen noemen. Zelfs Jef Vermassen krijgt deze bewijslast niet weerlegd. Maar helaas voor Washington is het gras niet altijd groener aan de overkant.

Een vlieger die eveneens opgaat voor Espinosa. ‘Snabba Cash’ was niet meteen een pareltje in de Scandinavische misdaadgolf, maar hij bewees op zijn minst wel dat de man op vakkundige wijze met een camera overweg kon. De lokroep naar – o ironie! – de snelle Hollywoodcash piloteerde hem echter al snel in de regiestoel van ‘Safe House’, dat hij verkoos boven de kans om de ongetwijfeld kassakrakende sequels op zijn Zweedse succesthriller in te blikken. Oké, je zou waarschijnlijk gek zijn om de opportuniteit de nieuwste actiefilm met Denzel Washington en Ryan Reynolds in te blikken zomaar naast je neer te leggen, maar als het is om louter te fungeren als gun for hire, bedank je misschien toch beter voor de eer. We weten namelijk hoe het rastalenten als Oliver Hirschbiegel (‘The Invasion’) en zelfs Florian Henckel von Donnersmarck (‘The Tourist’) verging. Of Espinosa in dat rijtje aansluiting vindt, zal afhangen van zijn volgende project(en), maar je kan alvast niet stellen dat de man een verpletterende eerste Hollywoodindruk heeft gemaakt.

Jammer eigenlijk, omdat een film als ‘Safe House’ eigenlijk staat of valt met zijn visuele kwaliteiten. Van zijn voorspelbare scenario moet de prent het immers niet hebben. Washington kruipt in de huid van ex-CIA-agent Tobin Frost, die al enige tijd zijn geld opstrijkt met het verpatsen van geheime overheidsinformatie aan geïnteresseerde partijen over heel de wereld. Wanneer de grond hem echter iets te heet onder de voeten wordt tijdens een transactie in Kaapstad, ziet hij geen andere optie dan zich over te geven aan de Amerikaanse geheime dienst.

Die plaatsen hem in de locatie uit de titel, een ongebruikt pand in Zuid-Afrika, bewaakt door Matt Weston (Ryan Reynolds), een CIA-groentje dat hoopt ooit een huis van bewaring met meer allure te mogen bewaken. Maar vooraleer die kans zich voordoet, moet hij wel zonder kleerscheuren uit dit avontuur zien te raken natuurlijk. Nauwelijks een halfuur nadat Frost is gearriveerd, wordt het ultrageheime safe house al geattaqueerd door een eliteteam zwaar bewapende huurdoders. Het lukt de onervaren Weston niettemin om te ontsnappen en Frost op zijn tocht mee te nemen, maar eens uit het huis, begint het spelletje nog maar pas. Wie kan Weston vertrouwen? En wat als Frost over informatie blijkt te beschikken die de CIA volledig op zijn kop kan zetten?

Tegen de borst stoten doet deze routineuze ren-je-rot-thriller niet en slechtgemaakt kan je ‘m ook zeker niet noemen, maar Espinosa speelt, nou ja, te veel op safe om uit de band te springen. De actie is met vaste hand in beeld gezet, maar het gebruik van kleurenfilters en snelle montages hebben we intussen al wel iets te vaak gezien. Van karakterontwikkeling is er daarenboven nauwelijks sprake en op geen enkel moment ontstaat er een vonk tussen Washington en Reynolds. En je moet al een thrillerleek zijn wil je niet na vijf minuten in de smiezen hebben wie de mol met dienst is. Voer voor de alles vretende actiefan met andere woorden. Die heeft ook wel eens recht op een tussendoortje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray