Zoeken

Apollo 18 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Apollo 18 (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Gonzalo López-Gallego
  • Cast: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins
  • Genre: Thriller
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-02-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Apollo 18 (Blu-ray)"

Dat Neil Armstrong als lid van de Apollo 11-missie in juli 1969 als eerste aardbewoner voet op de maan zette (een kleine stap voor hem, een grote voor de mensheid) is intussen genoegzaam bekend. Dat de Amerikaanse regering daarna heel wat andere ruimtemissies cancelde, is dat minder. Redenen voor het rode licht waren er genoeg: technologische onzekerheid, budgetbeperkingen, de Apollo 1 die in 1967 vuur had gevat... welke reden ook de bovenhand had, feit is dat de maanvluchten van Apollo 18, 19 en 20 allemaal werden geannuleerd.

Of toch niet? De found footage-thriller ‘Apollo 18’ beweert immers dat de maanvlucht van Apollo 18 wel degelijk is doorgegaan in december 1974. De beelden van die noodlottige vlucht werden in 2011 gepost op de website lunartruth.com. Deze film is een ingekorte versie van die beelden. Allemaal dikke leugens natuurlijk, maar valse waarheden zijn nu eenmaal de insteek waar vele ‘found footage’-films zich van bedienen. En ‘Apollo 18’ volgt nauwgezet de krijtlijnen die populair werden door trendsetters als ‘Cannibal Holocaust’ en ‘The Blair Witch Project’.

De drie bemanningsleden van de Apollo 18-missie zijn Nathan Walker, John Grey en Ben Anderson. Zij vernemen dat hun missie absoluut topgeheim is, en dat zelfs hun gezinsleden niet mogen weten dat ze deelnemen aan een maanvlucht. Het ministerie van defensie speelt het spel mee door te laten uitschijnen dat de vlucht naar de maan eigenlijk de lancering van een satelliet is. De drie astronauten moeten op de maan sensoren plaatsen die de Amerikaanse regering op de hoogte brengen van wat de Russen in de ruimte uitspoken. Wanneer Walker en Anderson op de maan geland zijn (Grey blijft in de commandocapsule rond de maan zweven) nemen ze een paar grondstalen. Het begin van een angstig avontuur waarin zich onder meer geheimzinnige geluiden openbaren. Volgens het problemen ontkennende Houston zijn dat bijgeluiden van de sensoren, maar wanneer de grondstalen uit zichzelf pootjes krijgen en Walker en Anderson een dode kosmonaut in een maankrater vinden is het snel duidelijk dat het maanoppervlak niet zo onschuldig is als het lijkt. En dat terugkeren naar moeder aarde weleens een mission impossible kan worden.

‘Apollo 18’ is het Engelstalig debuut van de Spaanse cineast Gonzalo López-Gallego en werd meegeproduceerd door Timur Bekmambetov (‘Night Watch’, ‘Day Watch’) en de Weinstein-broers. Of hoe steeds meer gevestigde namen blijkbaar minstens één ‘found footage’-titel in hun curriculum willen. ‘Apollo 18’ is niet de meest spannende uit het rijtje. Daarvoor zijn er iets teveel babbel- en observatiescènes en is de spanningsboog niet altijd even strak gespannen. Wat niet wil zeggen dat de prent zonder kwaliteiten is. Het uitgangspunt is geinig (al zocht Michael Bay vorig jaar toevallig ook de maan op als trekhaak voor zijn derde ‘Transformers’-egotrip) en de manier waarop López-Gallego met een mengeling van home videos, archiefbeelden en gekraste 16 millimeter-restanten de verdoemde missie van de drie astronauten in beeld brengt, houdt de aandacht vast.

Toch duurt het iets te lang vooraleer ‘Apollo 18’ echt tot leven komt. Het is pas in het laatste kwartier dat het vuur aan de lont geraakt, en dan is het eigenlijk al grotendeels te laat om de maanmeubelen nog te redden. Zoals in de meeste found footage-films (‘Cannibal Holocaust’ laten we even buiten beschouwing) primeert de suggestie en hier werpt die minimale aanpak pas tot op zekere hoogte vruchten af. Echt verrassen doet het resultaat niet en als we ‘Apollo 18’ vergelijken met titels als ‘Paranormal Activity’ en de sequels, ‘Cloverfield’ of ‘The Last Exorcism’, dan komt het ietwat oempf tekort om er zich mee te meten. Al is deze samenzweringsthriller uiteraard manna voor iedereen die nooit heeft geloofd dat er in 1969 echt mannen op de baan hebben gelopen. Deze prent mag dan wel helemaal in scène zijn gezet, het ziet er tegelijkertijd levensecht uit. En dat is alvast een element waarop ‘Apollo 18’ niet moet onderdoen voor het gros van zijn genregenoten.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray