Zoeken

Paranormal Activity 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Paranormal Activity 3 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ariel Schulman, Henry Joost
  • Cast: Christopher Nicolas Smith, Lauren Bittner, Katie Featherston
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-03-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Paranormal Activity 3 (Blu-ray)"

Vragen als ‘Hoor, wie klopt daar kinderen’ en ‘Wat ruist er door het struikgewas’ zijn heel onschuldig wanneer ze in de juiste context worden geplaatst. Stel ze echter in de found footage-franchise ‘Paranormal Activity’ en je krijgt heel andere koek. Drie jaar na Oren Peli’s spotgoedkope megahit is het vet immers nog niet van de paranormale soep, en slaagden de producers erin om de drie delen elk hun intrinsieke kwaliteiten mee te geven. Eat your heart out, Blair Witch.

Even recapituleren: in 2007 draait Oren Peli voor een appel en ei een ‘camcorder view’-horrorfilm die het moet hebben van een eenvoudig, maar daarom niet minder efficiënt uitgangspunt. Een gezin wordt geteisterd door klopgeesten en onverklaarbare verschijnselen, en de man des huizes besluit om alles te registreren met een camcorder. Kwestie van ’s morgens te kunnen zien welke mysterieuze dingen er ’s nachts in hun huis gebeuren, en dat bleken er nogal wat. In 2009 werd de film opgepikt door Steven Spielberg en op grote schaal uitgebracht door Paramount. Die pakten uit met een grootschalige virale campagne om hun film te ondersteunen en een blockbuster was geboren. Een jaar later volgde het onvermijdelijke ‘Paranormal Activity 2’ dat zowel een sequel als een prequel was en dat dubbel zoveel klopgeestplezier afleverde door onder meer een baby en een herdershond in de mix te gooien.

Voor ‘Paranormal Activity 3’ wordt definitief de prequelkaart getrokken. Ditmaal speelt alles zich af in de jaren tachtig en zijn de twee zussen die in de eerste twee films in het oog van de paranormale storm stonden nog kinderen. En leren we dat ook hun ouders al werden belaagd door een onzichtbare entiteit. En hoe hun pa toen ook alles registreerde, met een voor die tijd blitse videocamera. Op een ronddraaiend statief zowaar, meteen dé vondst van dit geslaagde derde deel uit de reeks.

Op zich verschilt ‘Paranormal Activity 3’ niet veel van de vorige twee. Er zijn heel wat gelijkenissen (sommige scènes zijn onderling inwisselbaar met die uit de voorafgaande delen) en de gimmick blijft hetzelfde, alleen zijn er een paar accentverschuivingen die het allemaal fris en origineel houden. De scènes met het draaiend statief verhogen op een schalkse manier de spanning, zelfs op momenten dat er eigenlijk niets gebeurt. Of hoe de suggestie van suggestie meermaals de hoofdvogel afschiet. De climax verschilt het meest vergeleken met de vorige delen: ditmaal wordt er getracht om een verklaring te vinden voor de paranormale activiteit en dat neemt een deel van de subtiele opbouw weg. Al betekent dit geenszins dat de climax teleurstelt: daarvoor weet het regisseursduo Ariel Schulman en Henry de klepel iets te duidelijk hangen (geluidseffecten inclusief) om hun doelpubliek te laten kirren van kiekeboe-genot.

Ariel Schulman en Henry Joost zijn inmiddels geëngageerd voor ‘Paranormal Activity 4’ die zijn biospremière (net als de drie vorige) in de Halloweenperiode zal beleven. Een goed gekozen symbolisch tijdstip uiteraard. Over het verhaal is vooralsnog nog weinig geweten, maar tijdens de climax zijn er in elk geval genoeg nieuwe voorzetten om op verder te borduren. Voorzichtig als we zijn, vrezen we dat de gimmick onvermijdelijk eens als een pudding voorbij de houdbaarheidsdatum in elkaar gaat vallen, maar dusver is ‘Paranormal Activity’ een horrorreeks die blijft verrassen en bekoren. En eveneens de humor niet vergeet. We zijn alvast benieuwd of het stramien van dichtslaande deuren en rondvliegend meubilair ook voor een vierde keer in de roos kan schieten. We kruisen onze klopgeestvingers alvast op de goede afloop.

Extra’s (Blu-ray): wie niet genoeg schrikplezier beleefde aan de biosversie kan zich laven aan de negen minuten langer durende extended director’s cut. Extra veel kippenvel gegarandeerd.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray