Zoeken

Bringing Up Bobby (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bringing Up Bobby (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Famke Janssen
  • Cast: Milla Jovovich, Spencer List, Bill Pullman, Rory Cochran
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-02-2012
  • Distributeur Blu-ray: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Bringing Up Bobby (Blu-ray)"

Wie had ooit kunnen denken dat Famke Breumer Janssen ooit nog eens als regisseur op een titelrol zou vermeld staan? Zijzelf waarschijnlijk ook niet: na haar carrière als internationaal topmodel (ze stond op de loonlijst van Elite, Yves Saint Laurent, Victoria’s Secret en Chanel) maakte de Nederlandse het als actrice en brak ze wereldwijd door met haar rol van de Russische femme fatale Xenia Onatopp in Pierce Brosnans eerste James Bond-film ‘GoldenEye’, inmiddels ook al weer zestien jaar geleden. Daarna maakte ze als Jean Grey/Phoenix grote sier in de eerste drie ‘X-Men’-films, maar los van haar rollen in die blockbusters liet de echt grote doorbraak op zich wachten.

Of er een grote toekomst op haar wacht als regisseur, is vooralsnog koffiedik kijken. Gezien het resultaat van haar debuut ‘Bringing Up Bobby’ gaan we er alvast geen grof geld op inzetten. Dit filmpje is er immers eentje dat je in een positieve bui als charmant kan omschrijven, maar wie luistert naar het minder vriendelijk duiveltje op de rechterschouder zou wel eens kunnen blijven steken bij slappe koffie en brakke hap.

De Bobby uit de titel is de tienjarige zoon (vertolkt door Spencer List) van de uit Oekraïne afkomstige Olive (Milla Jovovich, eventjes weg vanonder het actiejuk van haar echtgenoot Paul W.S. Anderson). Moeder en zoon proberen in Oklahoma een nieuw leven op te bouwen, en dat met uitgekookte oplichterijen en listen. Olive en Bobby zijn niet aan hun zwendelproefstuk toe, en gooien steevast hun charme in de strijd om hun slag thuis te halen. Zo gaat het duo er in de openingsscène al meteen met een auto vandoor onder de goedgelovige neus van een autohandelaar. Dat de kruik maar zolang te water gaat tot ze breekt, blijkt als Olive wordt gearresteerd terwijl ze een verzekeringsmaatschappij probeert op te lichten. En ze moet zien te achterhalen of ze haar levensstijl wel kan aanhouden als ze Bobby een beter leven wil geven.

Dat ‘Bringing Up Bobby’ nooit echt vonkt en vuurt, komt grotendeels door de vlakke manier waarop de karakters zijn uitgetekend. Veel diepgang zit er niet in het verhaal, en er zijn zo goed als geen scenariokronkels die voor animo zorgen. Zelfs wanneer Bobby wordt aangereden, was de meest opvallende reactie die we hadden dat het leuk was om Bill Pullman (die de chauffeur vertolkt) nog eens terug te zien. Helaas blijft ook zijn personage angstvallend oppervlakkig. Of hoe het niet altijd loont om dramatische thema’s in een feelgoodkomedie te stoppen. De nadrukkelijke manier waarop Janssen dat goed gevoel etaleert (bijna elk shot baadt in felle kleuren) zorgt er bovendien voor dat alles extra onecht aanvoelt.

Leuk is dan weer dat Janssen op andere vlakken wel weet te charmeren. De verwijzingen naar de Amerikaanse filmmythologie zijn vaak aardig gevonden (de naar ‘Bringing Up Baby’ verwijzende titel inclusief), en ook de soundtrack komt verrassend uit de hoek. De nieuwe composities zijn van de hand van Tom Holkenberg (beter bekend als Junkie XL) en de Oekraïense versie van Ike en Tina Turners ‘Proud Mary’ tijdens de begintitels wordt door Jovovich zelf gezongen. De Oekraïense versie van ‘Amazing Grace’ tijdens de aftiteling is dan weer van de hand van de cultband The Flaming Lips. Details die echter niet verhinderen dat het volledige plaatje weinig of niet overtuigd. Eerder een middle of the road dan een road movie met andere woorden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray