Zoeken

Red Sonja

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Sonja met een 3/5
  • Regisseur: Gijs Polspoel
  • Cast: Sien Eggers, Charlotte Vandermeersch, Luc Van Duyse
  • Genre: Komedie
  • Duur: 240 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-02-2012
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Red Sonja"

Het internet: wie is er echt wie hij of zij pretendeert te zijn? Hoe weet u of Simon Couwens eigenlijk geen pseudoniem is van een (m/v) die liever anoniem wenst te blijven of het gewoon leuk vindt om zijn/haar ware ik te verbergen? Dat is het nu juist: u kan het niet weten, zo ongrijpbaar is cyberspace. Vast staat wel dat verborgen internetidentiteiten voer kunnen zijn voor lekkere stukken fictie. Zoals de achtdelige Canvasreeks ‘Red Sonja’ terdege bewijst.

De Rode Sonja waarvan sprake is het virtuele alter ego van de 55-jarige huisvrouw Odette Willekens (een perfect gecaste Sien Eggers). Na een zwaar ongeval raakt haar echtgenoot Marcel (Luc Van Duyse) verlamd, en ziet ze zich plots geconfronteerd met financiële en sociale problemen. Om een cent bij te verdienen doet ze de strijk van de buren en voert ze huishoudelijke taken uit voor Red Cleaning Service. Om het leed te verzachten en even weg te vluchten uit de grauwe dagelijkse realiteit, maakt ze zich een cyberalias aan: Red Sonja (vormgegeven door Charlotte Vandermeersch), die alles is wat Odette niet is: jong, knap en assertief. Odette raakt compleet in de ban van haar alter ego en het duurt niet lang vooraleer ze in het echte leven karaktereigenschappen van Sonja overneemt. Of hoe de grens tussen realiteit en fictie meer dan eens vervaagt. En daar komen uiteraard (tragi)komische complicaties van.

‘Red Sonja’ speelt zich zo goed als volledig af in het sociale woonblok waar Odette en Marcel op de negende verdieping wonen. Dat woonblok op zich is eigenlijk ook een personage, met zijn defecte claustrofobische lift en getraliede trap. Het contrast tussen Odettes beperkte levensomstandigheden en onbegrensde virtuele dromen kan welhaast niet groter zijn.

Elke aflevering kan beroep doen op een keur van gastacteurs (onder meer Peter Van den Eede, Machteld Ramoudt, Dirk Van Dijck, Stefaan Dagand en Marijke Pinoy komen langs) om de plotlijnen mee te helpen dragen. Zoals daar zijn buren Phil en Rosalie, al jarenlang bevriend met Odette en Marcel. Of conciërge François, die categoriek is in zijn principes. Of Ivo, een macho met vetkuif en een boon voor Will Tura en Odette. Of nieuwe buurvrouw Viv, die gelooft dat alle problemen in de wereld (of toch minstens die in het woonblok) met esoterie op te lossen zijn. Of de dwerg/kleine man Miroslav die op de hoogste verdieping woont, en dat blijkt niet altijd een gelukkige combinatie. Een pleiade van personages die sterk genoeg is om van ‘Red Sonja’ zelfs zonder het virtuele alter ego van Odette een goed geschreven brok Vlaamse fictie te maken.

Blijft de vraag of ‘Red Sonja’ nu een komische of dramatische reeks is? De waarheid ligt ergens in het midden: Odettes leven van alledag lijkt pure tragiek (al is het waarschijnlijk voor veel mensen ook echt het leven van alledag), maar uiteraard sijpelt heel wat (zwarte) humor de reeks binnen. De tegenstelling tussen realiteit en fantasie zorgt uiteraard eveneens voor heel wat humoristische tegenstellingen. Zij het vaak karikaturaal uitvergroot zo dat je bijna niets anders kan doen dan lachen om de vaak zwartgallige situaties. Of hoe regisseur Gijs Polspoel en coscenarist Johan Heselmans perfect de juiste toon vinden met een sitcom die precies doet wat het moet doen: entertainen, verrassen, bekoren en een beetje ontroeren. En die met acht afleveringen compact genoeg is om de situatie niet uit te melken, en tegelijkertijd toch naar meer doet verlangen. Eat your heart out, Brigitte Nielsen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray