Zoeken

Het Varken Van Madonna

  • Cinevision.be/nl quoteert Het Varken Van Madonna met een 4/5
  • Regisseur: Frank Van Passel
  • Cast: Kevin Janssens, Wine Dierickx, Nico Sturm, Wim Opbrouck
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-03-2012
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Het Varken Van Madonna"

Het gerucht doet de ronde dat Madonna – de queen of pop, jawel – in de kiem van haar carrière als achtergrondzangeres en -danseres optrad van discoartiest Patrick Hernandez, die eind jaren ’70 een megahit scoorde met ‘Born To Be Alive’. Hoewel op zijn paspoort de Franse nationaliteit staat, bracht Hernandez veel tijd door in Aalbeke, alwaar volgens dezelfde mythe La Ciccone ook verbleef in de periode 1978-1979. Een urban legend of niet, regisseur Frank Van Passel en co-scenarist Marc Didden verwerken dit tot de verbeelding sprekende vertelsel in hun magisch-realistische fabel ‘Het Varken Van Madonna’, waarin onder meer de fantoom van een oude soldaat een bizarre dans brengt op Hernandez’ jukeboxhit. Zien is geloven.

De Madonna uit de titel is evenwel géén verwijzing naar de Amerikaanse zangdiva, maar wel naar het gelijknamige gehuchtje in de Westhoek, waar voyageur Tony Roozen (Kevin Janssens) onfortuinlijk met zijn wagen in de goot terechtkomt. De reden van zijn accident? Hij zag uit het niets een oude soldaat opdoemen en is er dwars doorheen gereden. Voor hij goed en wel van de schok bekomen is, bevindt hij zich op een ouderwets hotelkamertje – het enige in het hele dorp! – boven de lokale kroeg/feestzaal. Dat terwijl hij eigenlijk op weg zou moeten zijn naar de Ardennen, alwaar hij zinnens was zijn vriendin ten huwelijk te vragen.

Die plannen zijn echter helemaal in de war gestuurd door een verkoopwedstrijd, uitgeschreven door Tony’s baas: wie gedurende de komende drie dagen de meeste robotvarkens weet te verkopen, verdient een wagen én een extra jaarsalaris; diegene met de laagste verkoopcijfers, wordt de laan uitgestuurd. Waarop Tony in plaats van naar het zuiden koers zette naar het westen om zoveel mogelijk Porki’s – zo heet het mechanische beestje – te verpatsen aan lokale boeren. Porki moet hen namelijk helpen hun teelt op een hoog pitje te houden: het geautomatiseerde varken verspreidt een feromoongas dat de beren en zeugen nog hitsiger maakt dan een bataljon soldaten, dat na vijf jaar terugkeert uit Irak. Maar eenmaal ter plaatse, zal Tony gauw ondervinden dat niemand op zijn koopwaar zit te wachten. Een slechter moment om in Madonna te arriveren was bovendien onmogelijk: de potentiële verbreding van de plaatselijke weg verdeelt het dorp in twee kampen. Wanneer als gevolg daarvan de lokale garagist aan het staken gaat, ziet Tony zijn kans om daar snel weg te raken met de minuut kleiner worden.

‘Het Varken Van Madonna’ is een geregeld hilarisch, bijwijlen romantisch, maar vooral in een heerlijk nostalgische gloed badend sprookje, dat op heel wat suspension of disbelief rekent van de kijker. Wie evenwel bereid is zich helemaal over te geven aan het alle richtingen uit banjerende scenario ontdekt één van de meest originele Vlaamse producties sinds menige jaren. Ontkennen dat er een algemene hausse van de lokale cinema heerst, zou onnozel zijn, maar wanneer je er als filmmaker in slaagt om binnen die stijgende populariteit met iets compleet nieuws voor de dag te komen, ben je een grote meneer. Van Passel en Didden combineren tegelijk de ouderwetse, karikaturale en theatrale volkse Vlaamse stijl (en dat hoeft geen negatieve connotatie te hebben) én de bevreemdende, doch zwartkomische Scandinavische stijl, die we kennen uit films als ‘Kitchen Stories’ en ‘O’Horten’.

Kevin Janssens mag dan vaak opgevoerd worden als de macho, zijn komische timing in ‘Het Varken Van Madonna’ bewijst dat hij voor dit soort werk in de wieg is gelegd. Hij wordt geflankeerd door een schare Vlaams talent: Wine Dierickx is ontwapenend als lokale kinderjuf die zich over Tony begint te ontfermen, terwijl Wim Opbrouck, Marc Van Eeghem en Peter Van Den Eede fantastisch zijn als clashende dorpelingen. Ook Nico Sturm is geweldig als de oude soldaat, die in het leven van Tony binnendringt en voor je het goed en wel beseft ook in dat van jou. ‘Het Varken Van Madonna’ kent een reeks uitzinnige scènes (de eerder aangehaalde jukeboxdans, de slotsequentie), maar die beletten allerminst zijn status als instant-klassieker. Heerlijk filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray