Zoeken

Sword Of Honour

  • Cinevision.be/nl quoteert Sword Of Honour met een 2/5
  • Regisseur: Bill Anderson
  • Cast: Daniel Craig, Megan Doods, Leslie Phillips
  • Genre: Actie
  • Duur: 200 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-03-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Sword Of Honour"

Een ongeschreven economische wetmatigheid: een bekende Hollywoodnaam kan er donder op zeggen dat hij/zij op het toppunt van zijn/haar roem moet toezien hoe films die hij/zij maakte toen bekendheid nog een verre droom was, opnieuw worden uitgebracht, met de naam van de ster in kwestie centraal geplaatst, zelfs al had hij/zij slechts een bijrol. Onder meer Sandra Bullock, Tom Hanks, Robert De Niro, Nicole Kidman, Kevin Costner en Leonardo DiCaprio kunnen hierover meespreken. Hoort eveneens in dit lijstje thuis: Daniel Craig. In afwachting van ‘Skyfall’, zijn derde Bond-film, kunnen fans zich nu laten bekoren door ‘Sword Of Honour’ een Britse miniserie uit 2001.

‘Sword Of Honour’ is een in twee delen opgesplitste maar op een schijfje geplaatste adaptatie van Evelyn Waughs gelijknamige en deels autobiografische oorlogstrilogie. De drie boeken (getiteld ‘Men At Arms’, ‘Officers And Gentlemen’ en ‘Unconditional Surrender’) verschenen respectievelijk in 1952, 1955 en 1961. Waugh is bij het grote publiek waarschijnlijk nog bekender door titels als het meermaals verfilmde ‘Brideshead Revisited’ en het eveneens verfilmde ‘A Handful Of Dust’.

Craig kruipt in ‘Sword Of Honour’ in de huid van Waughs alter ego Guy Crouchback. Guy is de zoon van een Britse aristocraat die zich na zijn gefaald huwelijk met de overspelige Virginia heeft teruggetrokken in de ouderlijke villa in Italië. Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt, raakt Guy overtuigd van het gevaar van het nazisme en besluit hij om op zijn 35e zijn vaderland te dienen. Hij ziet zijn patriottische voornemens echter serieus gefnuikt wanneer blijkt dat de manschappen van de troepen waar hij deel van uitmaakt voor het grootste deel bestaan uit leugenaars, misdadigers, corrupte zakkenvullers en ander incompetent geteisem. Die voor het grootste deel beloond worden voor hun niet zo koosjere handelingen, terwijl onschuldige soldaten veelal wel het loodje leggen of onder de knoet worden gehouden. Wat Crouchback er niet van weerhoudt een spectaculair parcours af te leggen dat hem onder meer naar brandhaarden in Egypte en Kreta brengt.

Evelyn Waughs wrange humor is intact gebleven in deze door William Boyd (scenarist van Richard Attenboroughs ‘Chaplin’) geschreven adaptatie. Dit is immers niet alleen het relaas van de strijd van de Britten tegen hun oorlogsvijanden, maar ook die van de strijd van Crouchback tegen de rest van de wereld, die na te zijn ingelijfd in het (fictieve) Halberdier korps begint te geloven dat hij de enige normale man is in een wereld die serieus van de rails is geraakt. Getuige daarvan zijn turbulente relatie met Virginia die er een sport van maakt om met zoveel mogelijk mannen naar bed te gaan, en er geen schroom inziet om Guy daarvan op de hoogte te brengen. En toch probeert hij alsnog om haar terug voor zich te winnen, wat eens te meer bewijst dat liefde echt wel blind is.

Waugh zag ‘Sword Of Honour’ als een eerbetoon aan het zogenoemde ‘oude’ Engeland: een Engeland waar trouw, eer en principes nog een rol speelden, en meteen een Engeland dat in de ogen van Waugh na de tweede wereldoorlog nooit meer is teruggekomen. Kleine kans echter dat iemand deze tv-film van ruim drie uur daadwerkelijk bekijkt als een aanklacht tegen individualisme en gefnuikte tradities. Het zullen vooral de fans van ‘old school’ oorlogsepen zijn die deze miniserie in de dvd-lader zullen plaatsen, en er ook het meest zullen van genieten. Al is het als kennismaking met een nog groene Daniel Craig eveneens een best te pruimen epistel. Zij het hier en daar toch wat te repetitief en te vrijblijvend om drie uur lang op het puntje van de stoel gespijkerd te zitten. Al spreekt iedereen met een aversie tegen ‘den Duits’ van weleer ons daar misschien graag op tegen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray