Zoeken

I Don't Know How She Does It

  • Cinevision.be/nl quoteert I Don't Know How She Does It met een 2/5
  • Regisseur: Douglas McGrath
  • Cast: Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, Greg Kinnear
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-03-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "I Don't Know How She Does It"

Eigenlijk zou elke filmsite een vrouw in huis moeten hebben. Niet zozeer om de koekjes te brengen of de plumeauspieren te activeren (lang leve de virtuele kantoren trouwens), maar vooral om titels als ‘I Don’t Know How She Does It’ te recenseren. Voor een al dan niet viriele manspersoon is het immers niet altijd eenvoudig om een gefundeerde mening te geven over filmpjes die in koeien van neonletters chickflick over het voorhoofd laten dansen. Nog moeilijker wordt het als Sarah Jessica Parker de hoofdrol vertolkt: van de ooit frisse bijrolspeelster (‘Footloose’, ‘Striking Distance’) is na haar ‘Sex And The City’-kuur niet zo bijster veel frisheid meer over.

In ‘I Don’t Know How She Does It’ kruipt La Parker in de huid van Kate Reddy. Gelukkig getrouwd met de (werkloze) architect Richard (Greg Kinnear), moeder van twee jonge kinderen en een van de overuren draaiende sterkhouders bij een investeringsmaatschappij in Boston. Dat ze eigenlijk geen tijd meer heeft om in het weekend met haar echtgenoot naar een chick flick te gaan kijken laat zich raden. Net wanneer Richard terug werk vindt (en hij dus niet meer zo veel op de kinderen kan passen), raakt Kates werkbord nog overvoller dan het al was. Ze moet veelvuldig naar New York om er een deal te bespreken met haar nieuwe zakenpartner Jack Abelhammer (Pierce Brosnan). Waardoor ze nog minder beschikbaar is voor haar partner en kinderen, en ze het nog lastiger krijgt om de balans tussen haar werk en privé in balans te krijgen.

‘I Don’t Know How She Does It’ is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman uit 2002 van de Britse Allison Pearson, die daarnaast vooral actief is als columniste. Haar boek verkocht destijds vier miljoen exemplaren en bleek zo’n tien jaar na publicatiedatum nog steeds geschikt als basis voor een vehikel dat de lasten van het moderne moederschap uit de doeken doet. Maar dan wel op een extreem oubollige manier: de tegenstellingen tussen de mannen en de vrouwen die hier worden geëtaleerd zorgden weliswaar voor mooi filmisch vuurwerk toen Cary Grant en Rock Hudson familiekomedies maakten, nu is het vet niet alleen van de soep, er hangt ook een verschraald geurtje rond. Kijk maar naar de manier waarop de relatie tussen Kate en haar mannelijke collega/concurrent (Seth Meyers) uit de doeken wordt gedaan.

Niet alleen de rolmodellen worden er met de stereotiepe sloophamer ingeramd, de rest van het scenario grossiert eveneens niet in originaliteit. De meeste plotontwikkelingen voel je van heinde en ver afkomen, en de pogingen van scenariste Aline Brosh McKenna (‘The Devil Wears Prada’, ‘Fame’, ‘Morning Glory’, ‘We Bought A Zoo’) om het allemaal hip en hedendaags te maken door de personages in interviews te betrekken, baart sinds ‘The Office’, ‘Modern Family’ en ons eigenste ‘In De Gloria’ nauwelijks opzien. Net zomin als de freeze frames waardoor Kate af en toe rechtstreeks het publiek kan toespreken.

De wil om een boeiende chickflick/romcom/wat dan ook af te leveren, mag er dan wel zijn, regisseur Douglas McGrath (‘Emma’, ‘Infamous’) kan niet verhinderen dat de hele handel averij oploopt. Of hoe ‘I Don’t Know How She Does It’ zich enkel maar zal laten smaken door iedereen die geen stroopallergie heeft en best tevreden is met de geijkte clichés van het huisvrouwengenre, poedersneeuw en met ballonnen overladen verjaardagsfeestjes inclusief.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray