Zoeken

Columbus Circle (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Columbus Circle (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: George Gallo
  • Cast: Selma Blair, Amy Smart, Kevin Pollak, Beau Bridges
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-03-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Columbus Circle (Blu-ray)"

Ondanks de aanwezigheid van bekende namen/koppen als Selma Blair, Amy Smart, Jason Lee, Giovanni Ribisi, Kevin Pollak en Beau Bridges kreeg de claustrofobische thriller ‘Columbus Circle’ over de plas geen bioscooprelease. Dat hij ook in onze contreien zijn première op dvd dan wel Blu-ray beleeft, is bijgevolg een conditio sine qua non. Opmerkelijk – omdat de acteurs duidelijk wel in dit project geloofden (ze treden allemaal op als coproducers) – maar tegelijk ook weer niet: een intrigerende openingsscène ten spijt, solliciteert deze prent al gauw naar het predicaat ‘B-thriller’.

Selma Blair (je kent haar nog uit de ‘Hellboy’-films) kruipt in de huid van Abigail, een aan agorafobie lijdende miljonairsdochter die ten gevolge van een trauma uit haar verleden reeds jaren ondergedoken leeft in haar peperdure Columbus Circle-appartement. De enige twee personen waarmee ze contact heeft, zijn de conciërge (Kevin Pollak) en een oude vriend van de familie (Beau Bridges). Wanneer haar overbuurvrouw – een oud besje dat geen vlieg kwaad deed – in geheimzinnige omstandigheden om het leven komt, staat Abigails leven plots op z’n kop. Terwijl ze eigenlijk niets liever wil dan het appartement kopen (omdat zo niemand nog op haar etage moet zijn) en gerust gelaten worden, staat er niet veel later een koppel nieuwe bewoners voor haar deur – geheime agenda incluis, want zo hoort dat nu eenmaal.

Aanvankelijk houdt ‘Columbus Circle’ de schijn op een spannende voyeurthriller te zijn, die onder andere refereert aan ‘Rear Window’ en ‘Sliver’, met daarnaast (gezien de manier waarop het hoofdpersonage wordt neergezet) verwijzingen naar hedendaagse nagelbijtclassics als ‘Copycat’ en ‘Panic Room’. Gaandeweg blijkt de prent zich echter enkele niveaus lager af te spelen. Maar wie vertrouwd is met het palmares van regisseur George Gallo kijkt daar niet van op: ‘Trapped In Paradise’, ‘Double Take’ en ‘My Mom’s New Boyfriend’ behoren tot zijn bekendste worpen. Niet bepaald kwalitatief hoogstaande bijdragen aan de filmgeschiedenis – en al zeker geen thrillers. Dat laatste hoeft geen argument te wezen, maar helaas voel je aan alles dat Gallo niet weet hoe de suspensekoord strak te spannen.

Dat is vooral zonde, omdat het scenario dat hij samen met acteur Kevin Pollak schreef (we gokken dat vooral die laatste daar de meest creatieve hand in had) beslist potentieel in zich draagt. Al gebiedt de eerlijkheid ons wel te zeggen dat er aan de uitwerking van het zich tot een waaier aan plottwisten lenende uitgangspunt danig te wensen overlaat. Vooral een flashbackscène halfweg de film zuigt elk mysterie op nauwelijks twee minuten uit het verhaal en gooit veel te vroeg alle jokerkaarten op tafel. En met de uiteindelijke afwikkeling van de plot maken de scribenten er zich wel zeer makkelijk vanaf.

Gelukkig wordt er over het algemeen vrij aardig geacteerd. Selma Blair kwijt zich meer dan verdienstelijk van haar taak (we hebben altijd gevonden dat zij te weinig uit haar carrière wist te halen, al ligt dat niet noodzakelijk aan haarzelf) en ook comedyacteur Jason Lee doet het goed in een ernstige rol, terwijl ouderdomsdekens Beau Bridges en Kevin Pollak immer solide zijn. De enige die een beetje uit de toon valt, is Giovanni Ribisi – ironisch genoeg misschien wel de meest getalenteerde in de cast. Maar de acteur uit o.a. ‘Saving Private Ryan’ en ‘Avatar’ wordt als achter de feiten aanhollende politie-inspecteur helaas stevig onderbenut. De zoveelste gemiste kans dus in een film die zijn tonnen potentieel nooit weet te verzilveren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray