Zoeken

Nurse Jackie, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Nurse Jackie, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Paul Feig
  • Cast: Edie Falco, Peter Facinelli, Paul Schulze
  • Genre: Komedie
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-03-2012
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Nurse Jackie, seizoen 2"

De tijd dat sitcoms overduidelijk in een studiodecor werden opgenomen en waarin grappen ruimte kregen om uit te deinen op de tonen van een al dan niet vooraf opgenomen lachband, ligt duidelijk achter ons. Het gros van de huidige lichting sitcoms stopt immers tal van verhaalwendingen en studiowissels in de speelduur van een half uur, en de lachband is inmiddels gereduceerd tot een relikwie van lang vervlogen tijden. Kijk maar naar een serie als ‘Weeds’ die binnen de sitcomcontouren ingrediënten als drugsmokkel en maffia-executies serveert.

Of naar ‘Nurse Jackie’. In Amerika is zopas het vierde seizoen in première gegaan op de Showtime-betaalzender, in onze contreien is de uit 2010 stammende tweede reeks van twaalf afleveringen op dvd uitgebracht. Zoals momenteel vaak het geval is in Amerikaanse series is het voorplan gereserveerd voor personages met een hoek af, en daar die personages geen introductie meer behoeven na het pilootseizoen kunnen de makers zich zonder schroom op die mankerende hoeken concentreren. Ongetwijfeld tot groot jolijt van de fans.

Even recapituleren: Jackie Peyton (Edie Falco) is hoofdverpleegster op de spoedafdeling in het All Saints-ziekenhuis in Manhattan. Langs de ene kant de perfecte persoon om aan je zij te hebben als je er als patiënt wordt binnengebracht, langs de andere kant toch weer niet. Jackie is immers verslaafd aan pillen, drugs en pijnstillers en dat maakt haar niet meteen de juiste vrouw op de juiste plaats. Ze is getrouwd en heeft twee dochters, maar dat weerhoudt er haar niet van om er een affaire op na te houden met ziekenhuisapotheker Eddie (Paul Schulze, net als Edie Falco geen onbekende voor wie ‘The Sopranos’ zag), is het niet uit liefde dan toch uit gemakzucht daar hij haar vanuit professioneel oogpunt gemakkelijk pillen kan leveren.

Seizoen twee gaat verder waar het eerste stopte, en Jackie is nog steeds haar eigen neurotische zelve. Of misschien zelfs nog neurotischer dan ooit: nadat Eddie is ontslagen uit All Saints en vervangen is door een automatische pillenmachine is het moeilijker om aan haar pillenfix te raken. Eddie blijft na zijn ontslag niet bij de pakken zitten: hij kan niet verkroppen dat hij vervangen is door een automaat, maar nog minder dat Jackie hun relatie heeft beëindigd. Eddie is immers wel verliefd op Jackie en wil er alles aan doen om haar liefde terug te winnen, waarop hij via zijn vriendschap met Jackies echtgenoot Kevin haar gezin infiltreert. Daarnaast zijn Jackies grotendeels geflipte ziekenhuiscollega’s opnieuw van de partij, en is het voor Jackie nog steeds moeilijk aarden met haar egocentrische chef, dokter Coop (Peter Facinelli, ofwel Carlisle Cullen uit de ‘Twilight’-reeks).

Zoals enerzijds te verwachten in een ziekenhuisserie besparen de scenaristen niet op donkere verhaalelementen: kanker, afscheid nemen van stervende geliefden, schot- en andere open wonden… in nagenoeg elke aflevering passeert een dosis ziekenhuisleed de revue. De makers mixen die ingrediënten vlot met de tribulaties van de hoofd- en nevenpersonages, en dat alles binnen het tijdsbestek van nauwelijks een halfuur. Of je al dan niet gewillig meestapt met ‘Nurse Jackie’ hangt af van je affectie met ziekenhuishumor en -tragiek en van je sympathie met Jackie Peyton. Ze is immers niet het meest makkelijke personage om mee te identificeren, maar zoals wel meer het geval is met tegendraadse personages kruipt ook zij langzaam maar zeker onder de huid. Of hoe deze tweede worp afleveringen ons alvast met een gezonde dosis nieuwsgierigheid doet uitkijken naar het vervolg van deze serie die ongetwijfeld ook op goedkeuring kan rekenen van Gregory House en Hawkeye Pierce.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray