Zoeken

The Darjeeling Limited

  • Cinevision.be/nl quoteert The Darjeeling Limited met een 4/5
  • Regisseur: Wes Anderson
  • Cast: Adrien Brody, Owen Wilson, Jason Schwartzmann
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 19-03-2008
  • DVD: 26-11-2008
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Darjeeling Limited"

Vergis je niet: je zit wel degelijk in de juiste zaal als ‘The Darjeeling Limited’ plots blijkt aan te vangen met een kortfilm, die de hoofdfilm voorafgaat. In het treffend getitelde ‘Hotel Chevalier’ maken we kennis met Jack Whitman (Jason Schwartzman), die daar al een hele poos geleden z’n tenten opsloeg om de breuk met z’n vriendin (Natalie Portman) te verwerken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als ze plots opnieuw voor de deur staat. ‘Hotel Chevalier’ duurt tien minuten, maar weet zich op die korte tijd in het binnenste van de kijker te nestelen. Wes Andersons geijkte stokpaardjes maken immers opnieuw hun opwachting: een koppel disfunctionele en lichtjesartificiële karakters, oogverblindende kleurencombo’s en een melancholische sfeer, steeds kracht bijgezet door de minutieus samengestelde soundtrack (Peter Sarstedt doet de haren rechtop staan).

Diezelfde punten van herkenning - Anderson is erin geslaagd een heel eigen genre te creëren - keren ook terug in ‘The Darjeeling Limited’, waarin drie broers samenkomen om een road trip te ondernemen doorheen India. Planner van deze trip is Francis (Owen Wilson), wiens hoofd omzwachteld is met een groot uitgevallen hoofdverband. Maar hij is niet de enige met problemen. Z’n broer Peter (Adrien Brody) piekert over z’n toekomstig vaderschap en Jack is nog niet over z’n vorige relatie heen en probeert z’n frustraties al schrijvend weg te werken. Wat start als een prettig gestoorde road movie ontaardt uiteindelijk in een pijnlijk oprechte ode aan het leven en de hobbels die we op de weg daarvan tegenkomen.

Andersons script is niet vrij van symboliek (de gigantische stapel koffers) en ook de ouders-zoon-thematiek wordt breed uitgesmeerd (nog een stokpaardje van de geniale independent filmer), maar het zijn de mooi getekende karakters die uiteindelijk een plaatsje in je hart veroveren. Wilson straalt als controlefreak die met het geplande reisje nog een heel ander doel voor ogen had, Schwartzman glinstert met z’n heerlijk foute snor en nieuwkomer Brody voelt zich prima in z’n sas in het bizarre universum dat Anderson in ‘The Darjeeling Limited’, verwijzend naar de trein waarmee de broers hun reis doorheen India maken, heeft geschapen.

Want hoe je het ook draait of keert, de regisseur is in feite de grote ster van de film. Zijn pakkende, rijpere scenario (dit is een volwassen Anderson), zijn betoverende, weemoedige, maar vertederende mise-en-scène (de dwarsdoorsnede van de trein op het einde van de film is een kippenvelmoment), zijn eigenzinnige scorekeuze voor de Britpop van de jaren zestig en zeventig in combinatie met lokale sitardeuntjes én zijn briljante acteursregie, die zich doortrekt tot de kleinste cameo van anciens als Anjelica Huston, Bill Murray (schitterende opener!) en Kumar Pallana, maken van ’s mans nieuwste een staaltje ontwapenende cinema. Een film om te koesteren, waarmee Anderson voor de vijfde maal (op vijf langspelers) solliciteert naar een plaatsje tussen de allergrootsten. Welverdiend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray