Zoeken

[REC]³: Genesis

  • Cinevision.be/nl quoteert [REC]³: Genesis met een 3/5
  • Regisseur: Paco Plaza
  • Cast: Leticia Dolera, Diego Martin, Javier Botet
  • Genre: Horror
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum: 04-04-2012
  • Distributeur: Cinéart
Bekijk de cover van de film "[REC]³: Genesis"

Sommige horrorfranchises zijn duidelijk niet voor een gat te vangen. De ‘Paranormal Activity’-reeks wist ons al driemaal te verrassen, en de Spaanse camcorder of first person horror serie ‘[REC]’ is duidelijk ook nog niet aan het eind van zijn Latijn. Integendeel: regisseur Paco Plaza kiest zelfs resoluut voor een stijlbreuk in vergelijking met de vorige twee delen, en dat zonder te raken aan de kwaliteit van de reeks.

De eerste ‘[REC]’ liet in 2007 door het oog van de camera van een filmploeg zien hoe een peloton brandweermannen in een groezelig appartement in Barcelona getuige was van een bijtgrage aanval door inwoners die waren aangetast door een mysterieus virus. Regisseurs Paco Plaza en Jaume Balaguero trokken voluit de kaart van claustrofobische kiekeboehorror en dat zorgde zowel in Spanje als daarbuiten voor genoeg kippenvelvolgelingen om het licht op groen te zetten voor een paar sequels (en de Amerikaanse remake ‘Quarantine’). Het in 2009 uitgebrachte ‘[REC]2’ ging verder waar het eerste deel stopte en was een vervolg in de letterlijke zin van het woord. De beelden werden toen wel niet geschoten door een tv-ploeg, maar door de veiligheidsdiensten die het gebouw waren binnengedrongen om de draagster van het virus te lokaliseren. Meer van hetzelfde dus, maar toch meer dan zomaar een inspiratieloze kopie, eerder een voortborduren op een geslaagd startschot.

Voor de derde ‘[REC]’ stond enkel Paco Plaza in voor de regie. Jaume Balaguero nam even afstand (hij regisseerde in de tussentijd de sterke psychologische thriller ‘Mientras Duermes’) en stelde zich tevreden met een rol als creatief producent. Voor de vierde ‘[REC]’ (met als bijtitel ‘Apocalypse’) zijn de rollen omgedraaid en zal enkel Balaguero op de regiestoel zitten. Opvallend aan ‘[REC]3: Genesis’ is dat Plaza de opzet van de reeks (alle actie gefilmd door het oog van een camera die wordt vastgehouden door een van de personages) vrij snel overboord gooit. De eerste tien minuten volgen nog nauwgezet het stramien, maar eens de gruwel losbarst kiest Plaza er voor de gimmick te laten vallen. Ook het verhaal heeft maar weinig meer te maken met de eerste twee. Het virus dat de dragers in bloeddorstige zombies verandert is weliswaar nog van de partij, maar alles speelt zich af op een nieuwe setting. Waardoor dit eigenlijk meer een e-quel is dan een sequel of prequel.

Met als decor een (aanvankelijk) zonnig en grootschalig huwelijksfeest. Smoorverliefden van dienst zijn Koldo (Diego Martin) en Clara (Leticia Dolera). Dat hun liefde voor elkaar groot is, blijkt onder meer uit de serenade die Koldo voor Clara brengt en uit de montage waarmee Plaza zijn prent (bedrieglijk kalm) laat openen. Helaas voor hen pakken zich donkere wolken samen boven hun feest. Een van hun ooms is gebeten door een hond (en dus drager van het virus) en wanneer die vervolgens een andere gast bijt, verandert het feest van het ene op het andere moment in een zombiebanket. Koldo en Clara raken in het tumult van elkaar gescheiden en zijn vast van plan om elkaar terug te vinden. Wat geen sinecure blijkt, daar op zowat elke deur bloeddorstige virusdragers staan te bonken die op zoek zijn naar een lekker hapje.

‘[REC]3: Genesis’ verschilt op zich maar weinig van de look and feel van de zombiefilms van George A. Romero (zijn maatschappijkritische context even buiten beschouwing gelaten), maar toch weet Plaza een eigen draai aan het subgenre te geven. Het plezier waarmee hij de conventies van zijn franchise overboord gooit, en resoluut kiest voor geïnspireerde splatterhorror druipt letterlijk van het scherm. We gaan niet alles verklappen, maar wie houdt van gore scènes waarin onder meer een staafmixer, een zwaard en een kettingzaag in de strijd worden gegooid kan zich zonder schroom anderhalf uur laven aan dit filmpje dat het etiket driesterrenhorror geenszins gestolen heeft. Laat het jullie smaken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray