Zoeken

Killer Elite (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Killer Elite (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Gary McKendry
  • Cast: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro
  • Genre: Actie
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-03-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Killer Elite (Blu-ray)"

Er zijn van die films waarvan het bronmateriaal (of de man die het leverde) interessanter is dan het uiteindelijke resultaat. ‘Killer Elite’ is zo’n film, en dat verdict is volledig op het conto te schrijven van de heer Ranulph Fiennes en zijn in 1991 verschenen roman ‘The Feather Men’ waarop ‘Killer Elite’ is gebaseerd.

Fiennes (die verre familie is van de acterende broers Ralph en Joseph en bovendien via via gerelateerd is aan de koninklijke Britse familie) staat geboekstaafd als een van de grootste (zoniet de grootste) nog levende avonturiers. De in 1944 geboren brok adrenaline voer onder meer de Nijl af, bezocht zowel de noord- als zuidpool en stak Antarctica te voet over. Op zijn vijfenzestigste klom hij naar de top van de Mount Everest. En hij diende acht jaar in het Britse leger, waaronder een periode bij een speciale eenheid in Oman. De man schreef daarnaast heel wat boeken over zijn ervaringen, waaronder dus ‘The Feather Men’. Wat meteen het opschrift ‘ based on a true story’ verklaard bij de begintitels van ‘Killer Elite’. Zoals dat wel meer gaat met ware verhalen trekken criticasters die stelling in twijfel. Wat er ook van zij (fictie of non-fictie of een mengelmoes daarvan), ‘The Feather Men’ (en ‘Killer Elite’) verhaalt over een bende huurmoordenaars die jacht maakt op voormalige leden van het SAS. Dit in opdracht van een man in Dubai die wraak wil omdat zijn zonen door de Britten werden gedood. Fiennes beweert dat zijn naam eveneens op de dodenlijst stond, maar dat hij werd gered door ‘The Feather Men’, een groep van ex-SAS-leden die hem in bescherming nam.

Genoeg stof voor aan actiethriller dus. En dan nog wel een die op het bord van de schuurpapieren Jason Statham belandde, die hier zijn zoveelste stoere machorol mag neerzetten. Dat het resultaat er iets ambitieuzer uitziet dan het gros van zijn oeuvre, komt door de toevoeging van Clive Owen (als lid van ‘The Feather Men’) en vooral Robert De Niro, al is die laatste helaas louter nog een schim van zijn eigen grote zelve uit het verleden.

Helemaal trouw aan het boek is ‘Killer Elite’ niet gebleven. In Fiennes’ proza zijn de moordenaars die het op de SAS-leden gemunt hebben leden van een Arabische militante organisatie, in de film moeten we het doen met onder andere Jason Statham en Robert De Niro als blanke huurlingen. In het boek was de opdrachtgever een rijke Arabische handelsman, hier is het een sjeik. In het boek verloor hij een zoon, in de film drie. En zo zijn er nog heel wat verschillen. De basis is echter gebleven, zij het gepimpt op maat van Statham en de zijnen. Waardoor nauwelijks tien minuten voorbij gaan zonder dat er wat de lucht ingaat of er nogal wat kogels in het rond vliegen. Geld is trouwens niet Stathams enige drijfveer: als hij er niet in slaagt om de SAS-leden op te sporen en te doden, wordt de door de sjeik gegijzelde De Niro (Stathams mentor) geëxecuteerd. En uiteraard droomt hij, het vele moorden moe, van een geweldloos leven aan de zij van de vrouw van zijn dromen. Of hoe de machinaties van ‘Killer Elite’ ingebed zitten tussen weinig originele invalshoeken.

‘Killer Elite’ heeft iets meer vlees aan de botten in vergelijking met pakweg ‘Blitz’, ‘The Mechanic’ of eender welke B-titel uit Stathams catalogus, maar sukkelt uiteindelijk toch tussen de plooien van een vrij standaard ingeblikte actieprent. De spionagetrekhaak houdt het aanvankelijk boeiend, maar debutant Gary McKendry lijkt als puntje bij paaltje komt meer geïnteresseerd in het etaleren van zoveel mogelijk actietaferelen, waardoor eerder gecaterd wordt aan de fanclub van Statham dan aan de liefhebbers van een goed geconstrueerd nagelbijtscenario. Waardoor ‘Killer Elite’ eindigt als een matig onderhoudende actiebrok die geenszins de branie etaleert van de man die de inspiratie leverde.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray