Zoeken

Footloose

  • Cinevision.be/nl quoteert Footloose met een 3/5
  • Regisseur: Craig Brewer
  • Cast: Kenny Wormald, Julianne Hough, Dennis Quaid
  • Genre: Muzikale komedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-03-2012
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Footloose"

Kick off your Sunday shoes. Een door Kenny Loggins gezongen bevel dat in 1984 door nogal wat jongeren werd opgevolgd. Het door Herbert Ross geregisseerde ‘Footloose’ was destijds een heel populaire tienermusical: in Amerika was het de zevende meest succesvolle film van dat jaar, en de soundtrack ging wereldwijd in totaal zo’n 17 miljoen keer over de toonbank. Wie tiener was in de jaren tachtig kan ongetwijfeld ook ‘Let’s Hear It For The Boy’ en ‘Holding Out For A Hero’ mee neuriën. In deze remakevriendelijke tijden hoeft het niet te verwonderen dat Hollywood zich aan een remake/update waagt van de prent die destijds de carrière van Kevin Bacon lanceerde. En dat was misschien niet eens zo’n slechte beslissing, daar het origineel niet echt zonder kleerscheuren de tand des tijds heeft doorstaan.

Opvallend is dat regisseur Craig Brewer (‘Black Snake Moan’) en scenarist Dean Pitchford (die tevens het origineel en een paar van de songs schreef) wel heel trouw blijven aan de oorspronkelijke verhaallijn en de uitvoering daarvan. Zozeer zelfs, dat we het spreekwoord met de twee druppels water van stal kunnen halen. Op een extra melodramatische insteek na, is er nagenoeg niets veranderd aan het oorspronkelijke scenario. Sommige shots zijn zelfs identiek aan die van Ross, en ook heel wat van de originele hits passeren opnieuw de revue. Wat voor de hedendaagse jeugd misschien toch een groot suspension of disbelief vraagt om in ‘Idool’ en ‘The Voice’-tijden nog geloof te hechten aan een plot die nogal antiek oogt.

Bomont is een rustig maaidorsersgehucht in het midden van Amerika. Een heel rustig zelfs, daar de plaatselijke predikant Moore (Dennis Quaid, een meer dan waardig substituut voor John Lithgow die de rol in ’84 vertolkte) een wet heeft uitgevaardigd die het de plaatselijke jongeren verbiedt om te feesten en te dansen in het openbaar. Een beslissing die viel nadat een groep jongeren, waaronder zijn zoon Bobby, omkwamen bij een auto-ongeval na een fuif. Drie jaar na het uitvaardigen van die wet, arriveert Ren McCormack (Kenny Wormald) in Bomont. Na de dood van zijn moeder komt hij er bij zijn oom en tante wonen, en het verschil met zijn vorige woonplaats (Boston) is op zijn zachtst gezegd groot. De hippe tiener laat snel blijken dat hij lak heeft aan de strenge regels in Bomont, wat hem meteen heel populair maakt bij de plaatselijke meiden, zeker bij Ariel (Julianne Hough), de dochter van predikant Moore. Conflictstof genoeg met andere woorden, al gaat de probleem-o-meter uiteindelijk nog vlot naar de elf als Ren een petitie begint om de ban op muziek en dansen op te heffen.

De nieuwe hoofdrolspelers brengen het er aardig van af in deze remake. Zowel Kenny Wormald als Julianne Hough hebben een dansachtergrond, en dat is er aan te zien. Wormald mocht op zijn twaalfde dansen voor Bill Clinton tijdens een paasparade in het Witte Huis, en was te zien in clips van onder andere Madonna, Mariah Carey, Nelly Furtado en Christina Aguilera. De rol van Ken McCormack kreeg hij nadat eerste keus Zac Efron de rol weigerde. Hough werd vooral bekend omdat ze in Amerika twee keer de danswedstrijd ‘Dancing With The Stars’ won en heeft inmiddels ook al een paar cd’s uitgebracht. Hun enthousiasme (en dat van de rest van de cast) is meteen de reden dat ‘Footloose’ anno 2011 meer dan genoeg stamina in huis heeft om het publiek in te palmen. Al moet dat publiek wel genoegen nemen met een complete afwezigheid van vunzige grappen of gortige ongein, daar dit filmpje naar hedendaagse normen ont-zet-tend braaf is.

Veertigers met een melancholische drang naar de jaren tachtig geven deze remake misschien ook graag een kans. Wie weet zijn zij zelfs meer te spreken over het resultaat dan tieners die geen enkele weet hebben van het origineel. De soundtrack catert voor het grote deel alvast naar de oudere jongere: Kenny Loggins’ titelsong passeert net als Deniece Williams’ ‘Let’s Hear It For The Boy’ en ‘Bang Your Head’ van Quiet Riot in de originele versie en heel wat andere liedjes zijn in een aangepaste versie te horen. Wie trouwens wil horen hoe Kenny Loggins’ wereldhit in een countryversie klinkt zit ook goed. Of hoe ‘Footloose’ een film is die er geen graten inziet om meerdere generaties in zijn notenbalkweb te strikken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray