Zoeken

Friday Night Lights, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Friday Night Lights, seizoen 5 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Michael Waxman
  • Cast: Kyle Chandler, Connie Britton, Aimee Teegarden
  • Genre: Drama
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-03-2012
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Friday Night Lights, seizoen 5"

Aan alle liedjes komt een einde, en aan de mooie altijd het eerst. Terwijl de meest doordeweekse feuilletons eindeloos blijven duren (‘Grey’s Anatomy’ en ‘Desperate Housewives’ om er maar twee te noemen – of lijkt dat alleen maar zo?), verdwijnt het lichtjes fantastische ‘Friday Night Lights’ al na vijf seizoenen in de grote kluis der veel te vroeg opgedoekte tv-series. Had het van NBC afgehangen, dan hadden we dit zelfs al na twee reeksen moeten schrijven.

Deze spin-off van de gelijknamige film van Peter Berg (wie ‘m niet gezien heeft: opsnorren!) haalde namelijk niet meteen de gewenste kijkcijfers binnen en werd reeds gekortwiekt in zijn tweede jaargang. DirecTV zag er echter nog brood in en gaf de serie een nieuwe doorstart – en wat voor één! Een hoge kijkdichtheid wist deze sportreeks die bijlange niet over sport gaat nooit te veroveren, maar aan kritische appreciatie was er geen gebrek. Uiteraard is de beslissing om er na vijf seizoenen dan toch de stekker uit te trekken er één met economische onderbouw, maar je kan moeilijk kwaad spreken over een zender die drie extra jaargangen toptelevisie voortbrengt van een reeks die gedoemd was te verdwijnen als een klassieker in wording, die nooit de tijd heeft gekregen om er daadwerkelijk één te worden. Maar zover is het dus gelukkig nooit gekomen.

In jaargang vijf probeert coach Eric zijn East Dillon High-team een laatste keer klaar te stomen voor een nieuw seizoen, maar zoals steeds is de theorie een stuk eenvoudiger dan de praktijk. Hotshot Vince – speerpunt van de ploeg – wordt namelijk plots een labiele factor wanneer zijn verleden hem komt inhalen (doen alle verledens dat niet vroeg of laat?). Voor Eric zit er niets anders op dan zijn eieren in een andere mand te leggen. Maar ook hij krijgt met de nodige privéproblemen af te rekenen. Zo beleeft dochter Julie niet bepaald de tijd van haar leven op de unief (een emotionele tegenslag slaat haar helemaal uit d’r lood) en om zich daarover te zetten kan ze alleen maar bij ouderslief terecht. En bij oude vlam Matt. Ondertussen komt ook Tim vrij op borg en heeft het team te kampen met budgetstrubbelingen.

We moeten een kat een kat durven noemen: wie de vorige vier seizoenen van ‘Friday Night Lights’ geen blik waardig gunde, gaat niet plotseling overstag gaan bij dit vijfde. Maar wie wel tot de believer-groep behoort, weet wat non-adepten missen en krijgen in deze finale jaargang een laatste keer de bevestiging waarom het de moeite loonde om in te haken. Knap onderbouwde personages (elk karakter staat met beide voeten in de werkelijkheid), slimme dialogen, een nooit onwaarschijnlijke dramatische spankracht (zijn realistische aard heeft ‘FNL’ op geen enkel moment afgezworen) en uitstekende acteurs, ook seizoen vijf heeft het. Met op de koop toe een mooi en waardig slot, ook al doet het afscheid nemen daarom niet minder pijn. Van ons hadden de makers rustig mogen doorgaan. Verdomde kijkcijfers.

Ironisch genoeg worden onze gebeden naar alle waarschijnlijkheid gehoor door de filmindustrie. Niemand minder dan Peter Berg zelf (de ‘Very Bad Things’-filmer, die jaren geleden de destijds onvoorziene aftrap van deze reeks gaf toen hij tekende voor de regie van ‘Friday Night Lights’) heeft immers opgeworpen geïnteresseerd te zijn in een filmsequel op de serie. Het zou voor de man wellicht een stevige stap in de goede richting zijn na ondingen als ‘The Kingdom’ en ‘Battleship’. Wij duimen alvast.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray