Zoeken

Immortals 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Immortals 3D (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tarsem Singh
  • Cast: Henry Cavill, Mickey Rourke, Freida Pinto, John Hurt
  • Genre: Actie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-04-2012
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Immortals 3D (Blu-ray)"

Toegegeven, vooraf hadden we niet veel vertrouwen in deze prent. Dat krijg je als een film werd aangekondigd als ‘van de makers van ‘300’, een brok in de Griekse mythologie gesitueerd testosteron waaraan we niet echt goede herinneringen hebben. Maar kijk, af en toe is te negatief zijn voor niets nodig, daar ‘Immortals’ lekker wegkijkende actiecinema blijkt te zijn. Wat in de eerste plaats te danken is aan de Indische cineast Tarsem Singh, die ook met ‘The Cell’, ‘The Fall’ en ‘Mirror Mirror’ bewees veel kaas te hebben gegeten van gracieuze beeldvoering.

Voor het scenario an sich moet je ‘Immortals’ niet echt bekijken. Dat verschilt immers maar weinig van de andere Griekse godenverhalen waar Hollywood met graagte de tanden in zet. Of hoe scenaristen Vias Parlapanides en Charley Parapanides op hun beurt voluit de kaart van Griekse goden, halfgoden en sterfelijke krijgers trekken. De insteek is ietwat gelijk aan die van ‘Clash Of The Titans’ en ‘Wrath Of The Titans’: eeuwen geleden voerden de Griekse goden onderling een strijd uit, en de verliezers daarvan (bekend als de titanen) werden stevig geboeid opgesloten in de berg Tartarus. Blijkt dat die kunnen worden bevrijd met de boog van Epirus. Koning Heraklion (Mickey Rourke) wil die boog veroveren, daar hij zich wil wreken op de goden omdat die niet hebben voorkomen dat zijn familie stierf aan ziekte. Het leger van Heraklion trekt op strooptocht, en houdt lelijk huis in het dorp aan de kust waar Theseus (Henry Cavill) woont. Wanneer Heraklion in koele bloede diens moeder vermoordt, zweert Theseus wraak op de moordende sadistische koning.

Zoals meestal het geval in films met Griekse mythes in de hoofdrol, puilt het scenario te pas en te onpas uit met fiks aangezwollen mono- en dialogen. Zij het hier gelukkig minder omnipresent dan het ‘I Am Sparta’-gebral uit ‘300’. Tarsem is echter geen dialoogregisseur, en laat zich vooral gaan op het visuele vlak. (Digitaal) bloedvergieten wordt bijna een aparte kunstvorm, waarin slow motion en fast forward elkaar broederlijk omarmen. Zij het niet zomaar lukraak: Singh filmt met een scherp choreografisch oog en vindt net de juiste toon om alles bekijk- en genietbaar te houden zonder alles in een ‘overkill’-toonaard te laten vastlopen.

Al is het niet enkel de gevechtschoreografie die ‘Immortals’ overeind houdt. Singh omschrijft zijn stijl hier als een kruising tussen David Finchers ‘Fight Club’ en het werk van de Italiaanse barokke schilder Caravaggio. Een niet voor de hand liggende, maar geslaagde symbiose. Dat is niet enkel de verdienste van Tarsem: veel van de lof gaat eveneens naar zijn vaste kostuumontwerpster Eiko Ishioka, met wie hij vier keer samenwerkte. Ishioka stief in januari van dit jaar helaas aan kanker, zodat hij voor zijn volgende projecten op zoek zal moeten naar een nieuwe partner die perfect zijn wensen en noden aanvoelt. Naast haar werk voor Tarsem was Ishioka vooral bekend van haar Oscarwinnend kostuumontwerp in Francis Ford Coppola’s ‘Bram Stroker’s Dracula’ uit 1992.

Ook de acteurs amuseren zich duchtig. Mickey Rourke (in ‘The Wrestler’-modus) gaat heerlijk in overdrive en debiteert zijn one liners als een onvervalste actiefilmschurk met een helm op het hoofd die veel weg heeft van een vleesetende plant. Wie zich echt in de kijker werkt is de Brit Henry Cavill als Theseus, wiens echte doorbraak normaalgezien volgend jaar volgt als hij het spandex van Superman aantrekt in Zack Snyders ‘Man Of Steel’. Zorgen daarnaast voor een mooie bijrollenmix: de immer betrouwbare John Hurt als Theseus’ mentor, Stephen Dorff als Stavros, een van Theseus’ strijdmakkers en de ravissante Freida Pinto (‘Slumdog Millionaire’, ‘Black Gold’, ‘Rise Of The Planet Of The Apes’) als het orakel Phaedra die primordiaal blijkt in de speurtocht naar de boog Epirus. Kluts alles samen en je hebt zeker geen onsterfelijke klassieker, maar twee uur mooi vormgegeven actiecinema waarin flitsende CGI wordt afgewisseld met imposant gebouwde sets. Of hoe Tarsem met ‘Immortals’ niet vernieuwt, maar wel bestendigt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray