Zoeken

The Dark Knight

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dark Knight met een 4/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart
  • Genre: Actie
  • Duur: 152 minuten
  • Releasedatum: 23-07-2008
  • DVD: 10-12-2008
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Dark Knight"

Heath Ledger verklaarde in een interview dat zijn favoriete rol die van The Joker was, maar wist toen nog niet dat het zijn laatste zou worden. Het heeft dan ook iets morbide om hem aan het werk te zien. Zoals dood en duisternis over Gotham City waart, hangt zijn plotse overlijden als een donderwolk over ‘The Dark Knight’, de hooggeanticipeerde sequel op ‘Batman Begins’.

Toen regisseur Christopher Nolan nog volop aan de montagetafel zat, stierf de amper 28-jarige acteur in januari aan een overdosis. Een postuum afscheid van een groot talent. Ledger herdefinieert het  personage van The Joker. Waar Jack Nicholson hem in ‘Batman’ (de versie van Tim Burton uit 1989) neerzette als een breedgrijnzende speelvogel, maken een huiveringwekkend angstaanjagende Ledger en dirigent Nolan er een engel des doods van, één wiens lach en schmink je koude rillingen bezorgt. Een man verheven boven macht en geld, het enige waar hij op aanstuurt, is chaos en vernieling. Wij geven nog steeds de voorkeur aan Nicholson, maar Ledger doet het uitstekend als diens lugubere achterneef.

Hoe je zo’n man stopt, weet zelfs Bruce Wayne aka Batman (Christian Bale schittert andermaal) niet, maar dit keer staat hij er niet alleen voor. De caped crusader krijgt hulp van luitenant Gordon (Gary Oldman in een ruimer aandeel) en Harvey Dent (Aaron Eckhart), de nieuwe DA die een razzia houdt doorheen Gothams onderwereld en iedere overtreder aan de schandpaal nagelt.

Het werd Nolan in het verleden wel eens verweten dat hij zich als opkomend talent (‘Memento’, ‘Following’) niet met eenvoudige comic-verfilmingen moest bezighouden, maar niemand anders dan hij had uit deze eendimensionale strip uit de DC Comics-stal een misdaadklassieker van dit niveau kunnen halen. In ‘Batman Begins’ benaderde hij zijn ‘fantastische’ bronmateriaal reeds met een donkere en überrealistische kijk, en die lijn wordt hier tweeënhalfuur (een lange, maar voorbijrazende zit) doorgetrokken. Het script schreef Nolan samen met zijn jongere broer Jonathan, en hun mosterd haalden ze veeleer bij grootscheepse misdaadparels uit de jaren zeventig (de portrettering van corruptie en het sombere straatbeeld neemt ons terug in de tijd) dan bij het comic book-instrumentarium. Resultaat: Nolan blijft trouw aan de structuur van de strip (Batman in zijn lederen vleermuispak, The Joker in groenpaarse plunje), maar plaatst hem in een ander universum. Zijn hoofdpersonage is noch een held, noch een antiheld, maar een kwetsbaar man. En gekwetst wordt-ie.

‘The Dark Knight’, waarin Michael Caine en Morgan Freeman terugkeren als respectievelijk de wijze butler en de techneut en Maggie Gyllenhaal de rol van Katie Holmes overneemt, is tegelijk een spannende thriller, een adrenalineverhogende actiefilm en een somber misdaaddrama. Maar bovenal is het een verkenning der grenzen. De Batman-mythologie beperkt zich niet meer tot enkel Gotham (hij trekt naar Azië) en de film kent geen traditioneel verloop of finale. Het open einde smeekt om meer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray