De dvd-release van het eerste seizoen van Nucky Thompsons ‘Boardwalk Empire’ is nog niet koud, en de duimen kunnen zowaar al omhoog voor de eerste jaargang van een ander HBO-paradepaard dat zowat overal hoge ogen gooit. ‘Game Of Thrones’ is de naam van het nieuwe prijsbeest (in Amerika loopt momenteel reeks twee en de productie voor een derde kreeg inmiddels groen licht), en ook al tonen de makers hier niets op het gebied van geweld en seks dat we nog niet zagen in pakweg ‘Boardwalk Empire’, ‘The Sopranos’, ‘Deadwood’ of ‘Rome’, het middeleeuws karakter van de serie maakt het toch net allemaal die tikkel ruwer. De eerste aflevering is al meteen een lakmoestest met onthoofdingen, scabreuze kuiperijen en een kindermoord, en wie die overleeft mag zich met deze dvd-box schrap zetten voor nog heel wat meer ‘lekkers’.
‘Game Of Thrones’ laat zich her en der omschrijven als een HBO-versie van ‘Lord Of The Rings’, maar die vlag dekt de lading niet volledig. Of zelfs helemaal niet: hier immers geen trollen, reuzen, wandelende skeletten, gollums, magiërs of hobits, maar vooral machtsgeile mannen en vrouwen die in een zeven rijken tellende wereld een bloederige strijd om de troon uitvechten. De serie is gebaseerd op R.R. Martins fantasyboeken ‘A Song Of Fire And Ice’ waarvan er momenteel vijf zijn verschenen en er nog minstens twee op stapel staan. ‘A Game Of Thrones’ is de titel van het eerste boek (verschenen in 1996) en werd meteen de overkoepelende titel voor de HBO-adaptatie.
Dat je best de hersencellen actief houdt bij ‘Game Of Thrones’ is eigenlijk al duidelijk voor je de eerste aflevering in de thuisbioscooplader duwt. De inlay bevat immers een uitgebreide stamboom die meteen duidelijk maakt dat nogal wat personages hun opwachting maken, waardoor je bijna zou kunnen spreken van een middeleeuwse versie van ‘The Godfather’ of ‘The Sopranos’. Centraal in de fictieve wereld waarin het zich allemaal afspeelt staat het rijk Westeros, omvlochten met een geschiedenis die klaarblijkelijk zo oud is als de wereld zelf. Verschillende families willen de heerschappij over Westeros. Of raken willens nillens betrokken in de strijd om het koningschap. Het huis van Stark bijvoorbeeld, geleid door Eddard Stark (Sean Bean), een clan die het voor het zeggen heeft in het rijk Winterfell in het noorden van Westeros. Na de dood van Jon Arryn, de rechterhand van koning Baratheon (Mark Addy), wordt Eddard uitgekozen om die functie op zich te nemen. Baratheon werd koning van Westeros nadat hij de Targaryen-clan verdreef, en die clan zit na hun verbanning geenszins stil. Zo bereidt prins Viserys door het huwelijk van zijn zuster Daenerys (Emilia Clarke) met de nomadenleider Drogo (Jason ‘Conan The Barbarian’ Momoa) in stilte een staatsgreep voor. En dan zijn er nog de Lannisters, een vileine koninklijke familie die alle Ewings, Colby’s, Carringtons en Deschryvers samen meer dan een verderfelijk poepje laat ruiken als het gaat over machtsdrang en –misbruik.
Deze summiere synopsis behandelt maar een fractie van de volledige plot, maar biedt genoeg achtergrond om de serie op te starten en je vervolgens tien uur lang te laten verrassen door een epische stroom van gebeurtenissen en personages die van elke aflevering een feest voor het oog maakt. Historici of fans van geschiedenis zullen in R.R. Martins zeker parallellen vinden met het Middeleeuwse feodalisme, maar de boeken en de serie zijn zeker niet bedoeld als afspiegeling van ware gebeurtenissen. ‘Game Of Thrones’ moet in de eerste plaats entertainen en doet dat door onder meer de vulgaire kanten van de menselijke excessen uit te vergroten. Al is dit uiteraard meer dan zomaar een aaneenschakeling van ‘bloed en spelen’: zelfs als de serie zich beperkt tot dialoogscènes is het hypnotiserend geknetter niet van het scherm weg te slaan.
‘Game Of Thrones’ is dusver de meest Europees aanvoelende van HBO’s successeries. De cast bestaat hoofdzakelijk uit Britten en Ieren en de opnames gebeurden in onder meer Ierland, IJsland, Malta en Kroatië. Niets dan lof voor de cast trouwens. In dit eerste seizoen is Sean Bean de sterkhouder, maar hij is bijlange na niet de enige troef. Het is bijna oneervol om hier niet de volledige cast te vermelden, maar naast Bean is het in dit eerste seizoen toch vooral genieten geblazen van Peter Dinklage als de vadsige dwerg Tyrion, de broer van koningin Cersei (Lena Headey) en van de Deen Nikolaj Coster-Waldau als haar tweelingbroer. Ook Emilia Clarke acteert zichzelf in de kijker als de op het eerste zicht fragiele prinses Daenerys Targaryen. Geen bal op de tv? Met series van dit kaliber is dat alvast een vlieger die niet opgaat en hebben we zowaar zelfs geen films met Doris Day meer nodig. Behalve ‘The Man Who Knew Too Much’ en ‘Pillow Talk’ misschien.
Extra’s (Blu-ray): Lekker, lekkerder, lekkerst. Je kan navigeren door het rijk Westeros, en alle grondgebieden, huizen en personages leren kennen. Alleen daar al ben je een tijdje mee zoet, maar ook de aanvullende ‘making of’-featurettes zijn het bekijken meer dan waard. En wie dan nog niet genoeg achtergrondinfo binnengelepeld heeft kan bij zeven afleveringen terecht voor audiocommentaar van onder meer auteur R.R. Martin en de producers/scenaristen David Benioff en D.B. Weiss.