Zoeken

Intruders (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Intruders (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Juan Carlos Fresnadillo
  • Cast: Clive Owen, Carice Van Houten, Daniel Brühl
  • Genre: Horror
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-05-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Intruders (Blu-ray)"

Een veelfilmer kan je de Spanjaard Juan Carlos Fresnadillo niet noemen. Hij debuteerde in 2001 met het intrigerende ‘Intacto’ en verzilverde op basis daarvan een regieticket voor het zombiefestijn ’28 Weeks Later’. Wie dacht dat hij daarmee onmiddellijk vertrokken was voor een lucratieve internationale carrière heeft het niet bij het juiste eind: Fresnadillo was weliswaar een hele tijd in de running voor de remake van ‘The Crow’, maar dat plan is inmiddels in duigen gevallen. Waardoor zijn derde film ‘Intruders’ is geworden, een deels Spaans-/Engelstalige psychologische thriller met horrorwortels.

In Spanje maken we kennis met de jonge Juan. Die leeft samen met zijn moeder en vertelt haar over zijn nachtmerrie waarin een mysterieus wezen gehuld in een kap (het scenario noemt hem ‘Hollowface’) hem probeerde te ontvoeren en ook zijn moeder naar het leven stond. Zij kan er hem van overtuigen dat er helemaal geen Hollowface is, dat alles maar een droom was en dat hij zich liet leiden door een griezelig verhaal dat zij hem had verteld. Maar daar lijkt Juan niet van overtuigd: hij blijft beweren dat Hollowface wel degelijk echt is, en het komt zelfs zover dat een priester (Daniel Brühl) hem moet onderzoeken om de eventuele demon te bezweren.

Hollowface duikt ook in Londen op. Meer bepaald in de slaapkamer van de twaalfjarige Mia (Ella Purnell), de dochter van John Farrow (Clive Owen) en Susanna (Carice Van Houten). Die laatste doet de nachtmerries van haar dochter af als fantasie, maar haar vader hecht wel degelijk geloof aan Mia’s verhaal. Zeker omdat hij Hollowface zelf ook kan zien. In een poging zijn gelijk (en dat van zijn dochter) te bewijzen installeert hij opnameapparatuur in Mia’s slaapkamer, maar de in een kapmantel gehulde boosdoener blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Susanna begint zelfs John als een bedreiging voor zijn dochter te zien, en de man krijgt zowaar een huisverbod. En dat terwijl Hollowface zowel voor Mia als voor Juan een wel heel levensechte nachtmerrie blijft die zich niet zomaar laat verjagen.

Fresnadillo heeft het moeilijk om duidelijk te maken wat hij wil bereiken met ‘Intruders’. Hij zoekt duidelijk naar een manier om het scenario van de Spanjaarden Nicolas Casariego en Jaime Marques in juiste banen te leiden, maar echt klikken doet het niet. Grotendeels komt dat omdat de centrale verhaalscharnier zo lang mogelijk wordt opgespaard (ja, er is een link tussen de verschijning van Hollowface bij de twee kinderen en die wordt tijdens de climax netjes uitgelegd), waardoor het scenario lange tijd bewust vaag blijft. Dat is goed nieuws voor de thrillerliefhebber die er geen graten in ziet om mee te denken en te gissen, maar minder goed voor de horrorfan die kickt op goed getimede schrikeffecten. Die heeft Fresnadillo immers niet in de aanbieding. Integendeel, hij toont Hollowface in de eerste tien minuten al in vol ornaat, en daar die grotendeels uit CGI is opgetrokken, is van meet af aan duidelijk dat dit geen film is waarvoor je de kruisbeelden en schuildekens van de zolder moet halen.

Blijft over: het verhaal. ‘Intruders’ zegt het een en ander over ouderlijke verantwoordelijkheid, kinderangsten en veilige opgroeinesten, maar als je de symbiose tussen dit psychologische luik en de horroromkadering daarvan niet blieft, dan is de kans klein dat deze overduidelijk naar Guillermo Del Toro knipogende spokenfilm echt je kopje thee zal zijn. Voor de vertolkingen hoef je het trouwens ook niet te doen: Clive Owen begint zo stilaan in de smiezen te krijgen dat het nu toch wel al tijdje geleden is dat hij in een degelijke film te zien was, Carice Van Houten loopt er voor spek en bonen bij en ook Daniel Brühl slaapwandelt door het decor.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray