Zoeken

The Girl With The Dragon Tattoo (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Girl With The Dragon Tattoo (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: David Fincher
  • Cast: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgard
  • Genre: Thriller
  • Duur: 158 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-05-2012
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Girl With The Dragon Tattoo (Blu-ray)"

Het is tegenwoordig bon ton om de Zweedse adaptatie van ‘Mannen Die Vrouwen Haten’ – het eerste boek uit Stieg Larssons ‘Millennium’-trilogie – af te doen als een veredelde tv-film. Dat was het eigenlijk ook al een beetje toen die oorspronkelijk voor het kleine scherm opgenomen lokale verfilming een wereldwijde bioscooprelease werd gegund, maar het dito succes snoerde criticasters uiteindelijk de mond. De reden waarom deze minachting jegens een nochtans oerdegelijk uitgevoerde thriller drie jaar later dan opnieuw de kop opsteekt? Twee woorden: David Fincher.

De maker van meesterwerken als ‘Zodiac’ en ‘The Social Network’ liet zich immers verleiden tot een remake, of liever: een nieuwe bewerking van Larssons miljoenenbestseller. De vraag was niet of Finchers versie het origineel overklast, maar wel of de meesterstylist in staat zou zijn om uit het conventionele bronmateriaal een instant-classic te puren, die met opgeheven hoofd naast ‘s mans andere sublieme dossierthrillers mag staan. Het antwoord is helaas nee, maar het resultaat geeft nog altijd probleemloos het leeuwendeel van de hedendaagse Hollywoodthrillers het nakijken. Feit is natuurlijk dat Fincher zich prima in zijn sas voelt in Stieg Larssons vuile en perverse universum tjokvol vrouwenhaters, verkrachters en seriemoordenaars – vertrouwd terrein voor de ‘Se7en’-filmer.

Alle ingrediënten voor een echte Fincher-klassieker zijn met andere woorden voorradig, maar het scenario springt ondanks zijn aardedonkere setting en een aantal sequenties die naar Hollywoodmaatstaven zeer gewaagd zijn (de scènes tussen Lisbeth en haar reclasseringsambtenaar, geweldig neergepoot door Nederlands acteur Yorick van Wageningen) te weinig uit de band om te verrassen. Zo ligt aan de basis een vrij traditioneel en voorspelbaar moordmysterie: de in onmin geraakte onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) wordt door een oude familiepatriarch gevraagd om de waarheid achter de geheimzinnige verdwijning van zijn nichtje veertig jaar geleden aan het licht te brengen. Daarvoor roept hij de hulp in van een zonderlinge cyberhackster (Rooney Mara).

Los van het feit dat Fincher de prent stilistisch opkrikt tot een niveau dat het origineel daadwerkelijk tot een veredelde tv-film degradeert, ligt ook bij deze Amerikaanse verfilming het sterktepunt echter bij de twee hoofdpersonages, hetzij de acteurs die ze gestalte geven. Logisch als de plot an sich net iets te weinig om het lijf heeft. De prent krijgt ook een ware adrenaline-injectie op het moment dat een solide acterende Daniel Craig de imponerende Rooney Mara (eerder kort te zien in Finchers ‘The Social Network’) tegen het lijf loopt. Zij vertolkt de rol van Lisbeth Salander, het gepiercete meisje met de drakentatoeage uit de titel, met veel bravoure – zeker als je weet in welke voetsporen ze treedt. In tegenstelling tot Noomi Rapaces agressieve interpretatie van Lisbeth legt Mara meer ingetogenheid in haar spel, wat de momenten waarop ze wel fel uithaalt extra aan kracht doen winnen. Een vertolking die terecht met een Oscarnominatie werd beloond.

Tel daarbij het letterlijk en figuurlijk ijskoude Zweedse landschap dat dienstdoet als treffend decor, de zonder uitzondering uitstekende bijrolvertolkingen van onder andere Christopher Plummer, Stellan Skarsgard en Robin Wright Penn en de onbehaaglijke soundtrack van Trent Reznor, en je weet dat je een genreprent te pakken hebt, die elke zichzelf respecterende thrillerfan moet gezien hebben. Wie eerder al de Zweedse versie zag en vreest voor een te hoog déjà vu-gevoel: Finchers vakmanschap doet je ei zo na vergeten dat je dit al eens eerder zag. Alleen al het heerlijk kinky staaltje cyberpunkfilmerij van de omineuze begingeneriek op de tonen van Reznors elektrocover van Led Zeppelins ‘Immigrant Song’ is het waard dat je deze Blu-ray in de lader duwt – meteen ook de voorbode van ruim tweeënhalfuur lekkers.

Extra’s (Blu-ray): nog meer lekkers vinden we terug bij de extra’s. Op deze 2-disc-uitvoering word je namelijk overrompeld door bonusmateriaal, waaronder interviews, screentests en een audicommentaar van niemand minder dan David Fincher zelf. De film mag dan met 158 minuten een stevige zit zijn, de metierkennis en inzichten die Fincher in zijn commentaar legt, verantwoordt probleemloos een extra visie. Voor zover de film zelf je daar ook al niet toe noopte uiteraard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray