Zoeken

Treme, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Treme, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. David Simon
  • Cast: Kim Dickens, John Goodman, Steve Zahn, Melissa Leo
  • Genre: Drama
  • Duur: 607 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-05-2012
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Treme, seizoen 1"

‘When The Levees Broke’ is niet alleen (op één letter na) de titel van een klassieke Led Zeppelin-song, het is ook een uitstekende documentaire van Spike Lee uit 2005. In dat ademverstokkende staaltje cinema vérité hing de ‘Do The Right Thing’-regisseur een beeld op van de naweeën van orkaan Katrina: de schade die ze heeft aangericht, zowel fysiek als emotioneel. Het resultaat mocht je gerust omschrijven als een cinematografische equivalent van een stamp in de maag. ‘Treme’, de nieuwste tv-creatie van ‘The Wire’-bedenker David Simon die rond hetzelfde thema een fictiereeks schreef, hoopt hetzelfde te zijn, maar daarvoor zal hij wellicht meer dan één seizoen nodig hebben.

De uppercut blijft namelijk uit in de eerste jaargang van ‘Treme’, dat zich afspeelt in het New Orleans van 2005, enkele maanden nadat de stad het slachtoffer is geworden van de genadeloze killer Katrina. We zien hoe alle inwoners – muzikanten, arbeiders, leerkrachten, Mardi Gras-indianen, etc. – op hun eigengereide manier proberen om te gaan met de onfortuinlijke situatie waarin Moeder Natuur ze gebracht heeft en wat hen drijft om de draad terug op te pikken. Simon laat de misdaad met andere woorden even voor wat ze is, al kent zijn nieuwste worp een andere constante, namelijk de aanwezigheid van muziek. In haast elke verhaallijn voel je de ritmische hartslag van een stad, die niet van plan is de moed te laten zakken.

Wie ‘The Wire’ gezien heeft, weet dat Simon graag zijn tijd neemt. Dat is nu niet anders. De man heeft wat je noemt een voorliefde voor het scheppen van groeiseries. Je voelt vanaf aflevering één dat je naar kwaliteit aan het kijken bent, maar je hebt er minstens dertien nodig om daar echt helemaal van overtuigd te zijn. In tijden waarin alles hip, snel, blits en ‘vul zelf maar aan’ moet zijn, doet het deugd om nog eens een reeks te zien die een investering van de kijker vergt. Al gaat zo’n aanpak vaak ook gepaard met de nodige risico’s. Lagere kijkcijfers/populariteit zijn inherent en wat als je er op het einde van het eerste seizoen niet in geslaagd bent de kijker helemaal in te pakken?

Voor de slechte verstaander: met die laatste vraag verwijzen we wel degelijk naar ‘Treme’. Samen met ‘The Wire’-coscenarist David Mills staat Simon garant voor een knap ensemble aan personages, die aanvankelijk weinig met elkaar te maken hebben, maar toch stilaan door elkaar verweven raken. Hoewel er van een grote samenhang nog niet echt sprake is na de tien afleveringen die de eerste reeks telt. Het is ook maar de vraag of de makers daar echt naar op zoek zijn. ‘Treme’ vertelt veeleer het verhaal van een stad in wederopstanding dan dat van de karakters die ze bevolken. Zijn unieke sfeer weet je zonder veel moeite te charmeren (mede door de alom aanwezige muziek), maar de dramatische verhaallijnen zijn net iets te weinig beklijvend.

De personages op zichzelf zijn echter wél interessant, ook omdat ze door de juiste acteurs vertolkt worden. Steve Zahn bijvoorbeeld is uitstekend als deejay Davis, Kim Dickens voortreffelijk als chef-kok die haar zaak in leven tracht te houden, Melissa Leo haar betrouwbare zelve als mensenrechtenadvocate en John Goodman spot on als professor/blogger, die de vinger aan de pols houdt. Hij verpersoonlijkt voor het stuk het aandeel maatschappijkritiek dat altijd onderhuids aanwezig is in de reeksen van David Simon (naast ‘The Wire’ ook ‘The Corner’ en ‘Generation Kill’). Op het einde van de rit wil je met deze (en andere) karakters zeker doorgaan.

Slotsom: ‘Treme’ – waarin onder meer echte muziekbands uit New Orleans optreden en legendarische muzikanten als Allen Toussaint en Elvis Costello passeren – vertoont geregeld glimpen van genialiteit, maar scoort in zijn totaliteit voorlopig niet meer dan een ‘voldoende’. Van Simon zijn we iets meer gewend, maar het feit dat in de VS al een derde seizoen op de rol staat, stemt ons er wel gerust in dat hij deze keer wellicht gewoon ietsje meer tijd heeft genomen om te groeien. Finaal zijn we dus toch een beetje ingepakt: de strik is er al omheen, bij een volgend seizoen komt het erop aan die goed strak te knopen. We zijn alvast benieuwd hoe hij dat zal doen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray