Zoeken

Outside The Law

  • Cinevision.be/nl quoteert Outside The Law met een 3/5
  • Regisseur: Rachid Bouchareb
  • Cast: Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila
  • Genre: Actie
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-04-2012
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Outside The Law"

Wie graag een politiek bommetje dropt boven Frankrijk, heeft nog steeds goede kans doel te treffen met de oorlog in Algerije en de Algerijnse strijd voor onafhankelijkheid (1945 – 1962). Getuige deze ‘Outside The Law’ (originele titel: ‘Hors La Loi’), waarin de reconstructie van het bloedbad in Sétif voor nogal wat ophef zorgde bij onze zuiderburen. Op 8 mei 1945 (ironisch genoeg net dezelfde dag waarop de Duitsers zich overgaven in de tweede wereldoorlog) schoten Franse troepen er Algerijnse demonstranten neer, waarop de Algerijnen hun woede koelden op Franse nederzettingen in Algerije, waarop de Fransen dan weer andere wraakacties op poten zetten.

Het is niet de eerste keer dat de in Frankrijk geboren (maar wel degelijk Algerijnse wortels hebbende) cineast Rachid Bouchareb zich op de Algerijns-Franse geschiedenis focust. In 2006 tekende hij met ‘Indigènes’ het relaas van Algerijnse mannen die tijdens de tweede wereldoorlog in het Franse leger tegen de Duitsers streden. ‘Outside The Law’ behandelt de periode daarna, en kan je dus eigenlijk zien als een sequel. Al is dit in de eerste plaats een onafhankelijk te bekijken film met compleet andere personages, zelfs al duiken heel wat acteurs (waaronder Jamel Debbouze) opnieuw op.

‘Outside The Law’ begint met een proloog in 1925 waarin een gezin door de plaatselijke kaïd op vraag van een Franse kolonist uit hun huis wordt gedreven, zodat hij de grond kan inpalmen. Geen wonder dat de drie getroffen broers Saïd, Messaoud en Abdelkader geen al te hoge dunk hebben van de Fransen tijdens hun wonderjaren. Hierop springt het scenario naar 1945 en de slachtpartij in Sétif. Na die bloederige confrontatie verhuist Saïd (Debbouze) met zijn moeder naar een wijk voor Algerijnse vluchtelingen in de buurt van Parijs. Hij kiest er voor de georganiseerde misdaad en bouwt een carrière uit als onder andere bokspromotor, cabareteigenaar en pooier. Messaoud (Roschdy Zem) gaat als soldaat in het Franse leger naar Indochina, en Abdelkader (Sami Bouajila) komt in een Franse gevangenis in contact met Algerijnse rebellen die mee de kiem leggen voor de Algerijnse onafhankelijkheid.

Vanuit die opstap volgt ‘Outside The Law’ over verschillende jaren de opkomst van de FLN, het Algerijnse verzet. En begint alles meer en meer op een gangsterprent te lijken met vuurgevechten en (voorbereidingen op) moordaanslagen en aanverwante misdaden. Je kan ‘Outside The Law’ dus zien als een volbloed politieke thriller, maar evenzeer als een misdaadepos met politieke en historische ondertoon. Over de historische accuraatheid is het laatste woord trouwens nog lang niet gezegd, daar heel wat critici de film op dat vlak zwaar veroordelen en beweren dat er meer dichterlijke vrijheden dan historische waarheden te bespeuren zijn.

Wars van de vraag of Bouchareb (ook regisseur van het subtiel-aangrijpende ‘London River’ trouwens) geschiedkundig uit de bocht gaat of niet, valt niet te loochenen dat ‘Outside The Law’ een boeiende en bijwijlen spannende prent is. Volledig overtuigen doet het niet: daarvoor zijn er vaak te grote sprongen in de tijd, en is de karaktertekening van de drie broers/hoofdrolspelers niet altijd even evenwichtig. Toch zijn dit meer kanttekeningen dan grote bezwaren: de wil om een pakkende historische thriller annex actieprent te maken is er wel degelijk, en dat Bouchareb hier en daar iets teveel op korte tijd wil vertellen en daarbij al eens uitschuift in het bochtenwerk is bijna niet te vermijden. ‘Outside The Law’ mag dan niet de beste Bouchareb zijn, er is meer dan genoeg potentieel om twee uur lang bij de les te blijven.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray