Zoeken

The Inbetweeners Movie (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Inbetweeners Movie (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ben Palmer
  • Cast: Simon Bird, Joe Thomas, James Buckley, Blake Harrison
  • Genre: Komedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 30-05-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Inbetweeners Movie (Blu-ray)"

In ons vlakke landje (en in heel wat andere Europese landen trouwens ook) zo goed als onbekend (tenzij je tot het jonge grut behoort dat naar JIM kijkt), maar in Groot-Brittannië heter dan een dozijn houtblokken op een haardvuur: ‘The Inbetweeners’. Deze door Channel 4 uitgezonden komische reeks over het wel en wee van vier middelbare scholieren liep drie seizoenen lang (de 18 afleveringen waren tussen 2008 en 2010 te zien) en werd zowel door de doelgroep als door de tv-recensenten vrij positief onthaald. De Amerikanen probeerden al in 2008 om er een remake van te draaien, maar het is pas nu dat de plannen daarvoor echt vergevorderd zijn en dat er een eerste seizoen van ‘The Inbetweeners USA’ is besteld door MTV.

Of de kopie even goed zal zijn als het origineel, valt sterk te betwijfelen. Bedenkers Damon Beesley en Iain Morris slaagden er immers uitstekend in om de leefwereld van hun personages levendig en geloofwaardig te schetsen en bouwden zo een stevige ondergrond voor de vaak gortige en puberale grappen die de reeks bevolkten. In plaats van de serie uit te melken, besloten de producers dat het na drie mooie seizoenen welletjes was en kwam het nieuws dat er geen nieuwe afleveringen meer werden gemaakt. Om het een en ander alsnog in schoonheid af te sluiten, kregen de fans wel het heuglijk nieuws dat Beesley en Morris zich engageerden voor een filmsequel die uiteraard de volledige cast zou verenigen en die zich zou afspelen op een zonovergoten Kreta. De film ging vorige zomer in première en de Britten liepen waarlijk storm voor ‘The Inbetweeners Movie’. Hij bracht er 71 miljoen dollar op en was de derde best bekeken prent van het jaar, daarmee Hollywoodsterkhouders als de sequels van ‘Pirates Of The Carribbean’, ‘The Hangover’, ‘Transformers’, ‘Sherlock Games’ en ‘Twilight’ ver achter zich latend. Als daar maar geen vervolg van komt, zegt de filmeconomische trendwatcher in ons.

‘The Inbetweeners’ slaat titelgewijs op de vier tieners (in de filmversie zijn ze achttien jaar) waar de serie (en film) rond draait. Ze zijn niet populair genoeg om bij de hunks en populaire binken te horen, maar ze zijn anderzijds te schrander om met de nerds samen te hokken. Waardoor ze eigenlijk tussen de twee groepen in vallen en zich een beetje in de middelmaat moeten zien overeind te houden. De serie volgde hun avonturen op de Rudge Park Comprehensive school, de film focust op de zomervakantie waarmee ze samen hun middelbare schooltijd afsluiten.
Van de vier is Will (Simon Bird) met gemak de slimste, maar ook de romantisch minst onderlegde (yep, hij is nog maagd). Simon (Joe Thomas) is de meest romantische, en heeft met Carli een (semi)vaste vriendin. James (Jay Cartwright) is de opschepper van het gezelschap, vooral over zijn seksuele exploten, al spelen die zich hoofdzakelijk op zijn kamer voor een computerscherm af. Neil (Blake Sutherland) is dan weer de meest goedgelovige en niet zo snuggere die Jays verhalen meestal geloofd, en zelf vooral op oudere vrouwen valt.

Wie de serie nooit zag, hoeft alvast niet te treuren: Beesley en Morris waren zo slim om een scenario te schrijven dat zowel de fans van de serie en de personages als de novice weet te bereiken. De voorkennis helpt waarschijnlijk om de karakters beter te plaatsen, maar zelfs wie hier voor het eerst kennis maakt met ‘The Inbetweeners’ is direct mee kunnen we proefondervindelijk meedelen. Het enige aspect uit de serie dat bijna niet aan bod komt is de relatie tussen de jongens en hun ouders. Die wordt hier heel snel in de eerste tien minuten behandeld, eens het avontuur in Kreta begint, is er bijna geen enkele link meer met de serie.

De synopsis van ‘The Inbetweeners Movie’ laat zich in een rudimentaire zin samenvatten: Will, Simon, Neil en James reizen naar Kreta voor een week vol zee, zon, seks, drank en plezier en dat is het zowat. Op zich een goede voedingsbodem voor kots-, pis- en braakselgrappen (die uiteraard allemaal van de partij zijn), maar op de één of andere manier voelen die minder gortig of over de top aan dan die uit pakweg het gros van Judd Apatows catalogus. Het respect waarmee Beesley en Morris hun vaak innemende personages behandelen doet de film moeiteloos boven de mindere momenten uitstijgen, en na een tijdje zit je zowaar te supporteren voor de strapatsen en fratsen van de vier in deze zonnige en boven de middelmaat uitstekende zomerkomedie.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray