Zoeken

300

  • Cinevision.be/nl quoteert 300 met een 1/5
  • Regisseur: Zack Snyder
  • Cast: Gerard Butler, David Wenham, Dominic West
  • Genre: Actie
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 21-03-2007
  • DVD: 29-08-2007
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "300"

Sinds de komst van ‘Gladiator’ een paar jaar geleden is het sandalenepos weer hotter dan hot in Hollywood. Ridley Scott zette de trend, maar ondertussen voelt menig filmmaker zich geroepen om een historische battle in beeld te brengen. Nadat epische grootmeesters Wolfgang Petersen (‘Troy’) en Oliver Stone (‘Alexander’) zich al waagden aan een soortgelijke prent is het nu de beurt aan Zack Snyder. Jawel, een minder grote naam - al is dat zelfs nog een understatement! - maar toch de realisator van de voortreffelijke zombiehorror ‘Dawn Of The Dead’, een remake van de gelijknamige Romero-klassieker uit de jaren zeventig. Bovendien mag Snyder dan al opgeschreven staan als enige ‘300’-regisseur, de invloeden van Frank Miller zijn niet gering. Miller, de bekende graphic novelist die onder andere z’n levenswerk ‘Sin City’ co-regisseerde, is immers wereldberoemd omwille van z’n visueel overdonderende tekenstijl, die ook bij een vertaling naar het witte doek intact blijft. Bij het van testosteron doordrongen en langverwachte (wij keken er alvast naar uit!) peplum-epos ‘300’ werkt het echter een pak minder.

Tuurlijk ogen sommige plaatjes bijzonder mooi - en als puzzelfoto zouden ze zelfs bijzonder functioneel zijn - maar na een paar minuutjes heb je het wel gezien. Anderhalf uur lang kijken naar donkere, grauwe en met vrij vale kleuren doorspekte spektakelcinema werkt namelijk veeleer vermoeiend dan opzwepend. Zo ook in ‘300’. Na een halfuurtje slaat onze verwondering over in ergernis en nog een halfuurtje later zaten we met onze gedachten al bij ons boodschappenlijstje van de dag erop.

‘300’ is geen film die je in z’n ban houdt; deze met slechte acteerprestaties en ridicule dialogen doorzeefde blockbuster is een one trick pony, die nergens op kan terugvallen. Hoofdrolspeler Gerard Butler maakt zich onsterfelijk belachelijk, al hebben we toch nog een beetje sympathie voor de man. We zagen namelijk nog nooit iemand zo overtuigend de grootste onzin debiteren (‘Tonight we dine in hell!’) en met z’n fonkelende, ultragespierde torso zal hij alvast het vrouwelijk publiek knock-out slaan. Een paar jaar geleden riepen we Zack Snyder al uit tot een veelbelovende jonge filmmaker en die mening zijn we nog steeds toegedaan. En zoals elke cineast recht heeft op een misstap, heeft ook Snyder dat. ‘300’ is z’n hype volstrekt onwaardig; één van de grootste teleurstellingen van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray