Zoeken

Dawn Of The Dead

  • Cinevision.be/nl quoteert Dawn Of The Dead met een 3/5
  • Regisseur: Zack Snyder
  • Cast: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber
  • Genre: Horror
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 30-06-2004
  • DVD: 28-10-2004
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Dawn Of The Dead"

‘Dawn Of The Dead’ kenmerkt het regiedebuut van reclamefilmer Zack Snyder. Voor zijn eerste boreling opteerde hij voor een herwerkte versie van George Romero’s cultklassieker uit 1978.

Een gebrek aan originaliteit zou je de man nog kunnen verwijten, maar dat Snyder talent heeft, valt al op vanaf de openingsscène, waarin hoofdpersonage Ana (Sarah Polley) op de vlucht gaat voor haar tot bloedzuigende zombie getransformeerde echtgenoot en dochtertje. Eenmaal buiten de stadskern - inmiddels helemaal ingepalmd door hersendode creepers - stuit ze op de flegmatische politieagent Kenneth (Ving Rhames), verkoper Michael (Jake Weber) en het koppel André (Mekhi Phifer) en Luda (Inna Korobkina). Samen vinden ze onderdak in een verlaten winkelcentrum. Het wordt een strijd op leven en dood.

De met ‘My Life Without Me’ doorgebroken Sarah Polley voert de goed acterende cast aan in dit niet te versmaden, modern horrorspektakel. Polley, eerder bekend van haar integere, dramatische rollen, levert een solide, uitzinnige vertolking. Ving Rhames is als vanouds statisch, maar wel in lijn met de donkere, sinistere sfeer van de film. Nieuwbakken cineast Snyder weet er het tempo goed in te houden en zorgt ervoor dat deze ‘Dawn Of The Dead’ anno 2004 moeiteloos naast z’n destijds serieus opgehemelde origineel kan prijken. De horror is bij momenten erg goor, de humor sadistisch en gemeen en de confrontaties zorgen voor de nodige opwinding. Ook weet Snyder enkele vakkundig gecomponeerde spanningsscènes te creëren, die zelfs de doorwinterde filmkijker de nodige thrills zal bezorgen. Het scenario werd aangepast door James Gunn, die de scripts van de twee ‘Scooby-Doo’-films tot z’n bekendste werk kan rekenen. Gunns verhaal houdt er een sterke balans op na tussen horror en karakterontwikkeling. Hoewel de film een vrij rechtlijnig verloop vertoont en er maar weinig plaats is voor diepe conversaties, raakt de kijker naarmate de prent vordert toch meer en meer vertrouwd met de verschillende personages. Het zijn absoluut niet de zoveelste archetypische karikaturen, die veelal de doorsnee griezelfilms bevolken.

‘Dawn Of The Dead’ is anderhalf uur amusement verzekerd, die bovendien zelfs tijdens zijn aftiteling van geen ophouden weet. Onze favoriete scène in deze van een wildgroei aan bloeduitstortingen bolstaande horroropera: een spelletje celebrity shooting van op het dak van een wapenwinkel. Zeg nu zelf: zou u aan de drang kunnen weerstaan de zombieversies van Jay Leno en Burt Reynolds niet omver te schieten?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray