Zoeken

The Crusader

  • Cinevision.be/nl quoteert The Crusader met een 3/5
  • Regisseur: Peter Flinth
  • Cast: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgard
  • Genre: Actie
  • Duur: 267 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-05-2012
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Crusader"

Zweden exporteert meer dan blondines, doe-het-zelf meubelpakketten en misdaadverhalen. Dat bewijst ‘The Crusader’, een in zes delen gehakte historische actiereeks die zich afspeelt tegen de achtergrond van de kruistochten. Kus van de juf en een bank vooruit voor wie hiermee denkt een Zweedse variant van ‘Kingdom Of Heaven’ in huis te halen. De reeks (ook bekend onder de titel ‘Arn: The Knight Templar’) is gebaseerd op de trilogie van de auteur Jan Guillou. Oorspronkelijk draaide regisseur Peter Flinth twee bioscoopfilms (release: 2007 en 2008) over de kruisvaarder Arn Magnusson. Die werden in 2010 uitgebreid met extra scènes die het grote witte doek niet haalden. Kwestie van duidelijk te maken dat dit de duurste Zweedse productie ooit is, met een prijskaartje van om en bij de 30 miljoen dollar.

‘The Crusader’ volgt het turbulente leven van Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist). Geboren in 1150 als boerenzoon, maakt hij op zijn zevende een bijna fatale val. Zijn ouders beloven om zijn leven in dienst van God te stellen als hij overleeft. God verhoort hun gebeden, en als dank wordt Arn door zijn ouders in een klooster gedropt waar hem een leven als monnik wacht. Naast lezen en schrijven leert hij er ook paardrijden en zwaardvechten. Wat goed van pas komt als hij het klooster verlaat. En verliefd wordt op Cecilia (Sofia Helin). Helaas voor de geliefden behoren ze allebei tot een verschillende clan (hij tot de Folkungs, zij tot de Sverkers) waardoor een ‘Romeo & Julia’-dilemma niet ver af is. Dat hun liefde gedoemd is blijkt wanneer hun verboden romance uitmondt in verbanning: Cecilia wordt als straf verbannen naar een klooster (en er mishandeld door de nonnen) en Arn moet naar het Heilige Land om er als kruisvaarder de Saracenen te bevechten.

Zoals het een goede held betaamt, doet Arn meer dan de meedogenloze moordenaar uithangen. Hij toont zich een goede strateeg met respect voor de tegenstander, en hij leert zelfs de Koran. Daardoor ziet de Saraceense leider Saladin hem als een gewaardeerd tegenstander en ontstaat er zelfs een verstandhouding tussen de twee. Na twintig jaar wapengekletter kan hij uiteindelijk terug naar huis om Cecilia op te zoeken. Wat nog niet meteen wil zeggen dat zijn ontberingen daarmee definitief ten einde zijn.

Dat de makers van ‘The Crusader’ niet op een goudstuk meer of minder keken is vrij snel duidelijk. Het gros van de opnames vond plaats in Zweden, maar er werd ook uitgeweken naar Schotland en Marokko. Er werd niet bespaard op figuranten en uitgebreide actietaferelen, en Flinth doet zijn best om in de buurt te komen van Scotts massataferelen in ‘Kingdom Of Heaven’. Een intensiteit die hij zelden behaald, al was het maar omdat maar weinigen het episch talent van Scott beheersen. En ook omdat de karakters (niettegenstaande de vele verhaalwendingen die de serie rijk is) af en toe aan de vlakke klant blijven. In deze flitsende HBO- tijden kan dat voor de twitterende medemens misschien als #oubollig worden beschouwd, maar dat zou toch iets teveel oneer zijn voor deze omvangrijke brok Scandinavische actie. Die historische feiten (de kruistochten en gebeurtenissen als de slag om Montisard uit 1177) netjes mengt met fictie (Arn en Cecilia hebben uiteraard nooit bestaan) en een serieuze lans breekt voor authenticiteit door verschillende talen in de mix te gooien en uit te pakken met een internationale cast waarbij onder meer bekende namen/gezichten als Michael Nyqvist, Vincent Perez, Simon Callow, Steven Waddington en Ingmar Bergman-muze Bibi Andersson de revue passeren. Kortom, wie vijf uur televisietijd wil vullen met een soms wat vrijblijvend, maar op andere tijden best meeslepend historisch epos weet meteen waarop zijn pijlen te richten.

Extra’s (dvd): wie vijf uur politieke en religieuze intriges te veel van het goede vindt, kan zich beperken tot de twee uur durende bioscoopversie van ‘Arn: The Knight Templar’ en ook nog wat essentiële info over de kruistochten inhaleren met twee documentaires.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray