Zoeken

The Devil Inside (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Devil Inside (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: William Brent Bell
  • Cast: Fernanda Andrade, Simon Quarterman, Evan Helmuth
  • Genre: Horror
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-06-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "The Devil Inside (Blu-ray)"

Leuke tagline op de cover: ‘This is the film the Vatican doesn’t want you to see’. En dan zit Adam Sandler nog niet eens in de cast. De duivel wel, en het is natuurlijk die gehoornde rakker die de link met de pauselijke huishouding legt. Al lijkt het ons sterk dat er iemand in het Vaticaan ook maar een half uur slaap zal laten voor deze duiveluitdrijvende spielerei.

‘The Devil Inside’ maakt deel uit van de ‘found footage’- of ‘camcorder view’-cyclus. Een cyclus waarvan het einde vooralsnog nog niet in zicht is. Voor ons hoeft de stekker er trouwens nog niet uit: zo bewees ‘Chronicle’ onlangs dat er nog origineel leven in het subgenre zit en voorts zijn we niet te beroerd toe te geven dat we de ‘Paranormal Activity’- en [REC]-franchises een warm hart toedragen. Over ‘The Devil Inside’ zijn we minder enthousiast. De makers zal dat alvast worst wezen: gemaakt met een schamel budget van een appel, een ei en een miljoen dollar bracht de prent wereldwijd iets meer dan honderd miljoen dollar op. Niet slecht voor een film die door het gros van de recensenten werd neergesabeld en vooral negatieve mond-op-mondreclame genereerde. Wat meteen verklaart waarom de opbrengst tijdens de tweede week in de Amerikaanse bioscopen zo’n 76 procent lager lag dan tijdens de premièreweek.

Voor wie het nog niet zou weten: ‘The Devil Inside’ doet er alles aan om zo echt mogelijk te ogen, maar is uiteraard van a tot z gelogen en in scène gezet. In een in 1989 gesitueerde proloog zien we hoe een politiepatrouille in een huis drie verminkte lijken aantreft. De dader blijkt Maria Rossi te zijn, de slachtoffers twee priesters en een non die een exorcisme op haar wilden uitvoeren. Twintig jaar later wil Maria’s dochter Isabella de waarheid over het bloedbad en haar moeder ontdekken. Ze huurt een documentairefilmer in om haar te vergezellen op haar bedevaart naar Rome, waar haar moeder is opgenomen in een psychiatrische instelling. Tegelijkertijd zoekt ze twee priesters op die (zonder officiële toestemming van het Vaticaan) exorcismes uitvoeren. De twee raken in de ban van de beelden die Isabella van haar moeder laat zien, terwijl zij op haar beurt geïntrigeerd raakt door de duiveluitdrijvingen waarvan ze getuige is. Ze hoopt dat de twee haar moeder kunnen bevrijden van de in haar huizende demon, maar de duivel laat zich uiteraard niet zomaar wegjagen uit zijn zorgvuldig uitgekozen stulpje.

Verhaaltechnisch holt ‘The Devil Inside’ achter nogal wat feiten aan. Wat op zich niet hoeft te verwonderen, gezien William Friedkin in 1973 de lat metershoog bevestigde met de verfilming van William Peter Blatty’s ‘The Exorcist’, nog steeds dé klassieker over duivelse bezetenheid. Uiteraard heeft ‘The Devil Inside’ niet de pretentie om Friedkin naar de kroon te steken. Toch blijft het jammer dat regisseur William Brent Bell zich beperkt tot de inmiddels bekende foefjes van het ‘found footage’-genre: trage opbouw, onverwachte schrikeffecten en niet altijd geïnspireerd geschud met de camera. Bell weet wel degelijk de klepel hangen, maar echt indruk maken zijn klokken van Rome niet. Onder meer omdat Bell zichzelf in zijn voet schiet door te kiezen voor een abrupte climax en vlak voor de eindgeneriek verwijst naar een website voor meer (fictieve) info. Een kluitje in het riet dat voor heel wat horrorfans (zelfs voor die met een neus voor virale marketing) een brug te ver bleek.

Bovendien neemt ‘The Devil Inside’ zichzelf veel te serieus, waardoor Bell de duimen moet leggen voor het gelijkaardige, maar meer schalkse en met meer finesse gebrachte ‘The Last Exorcism’. Of hoe – een geslaagd schrikeffect links en rechts niet te na gesproken – deze duiveltjeskermis te weinig zwavel uitstoot om echt tot op het Pazuzu-bot te gaan.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray