Zoeken

Shame (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Shame (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Steve McQueen
  • Cast: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-06-2012
  • Distributeur Blu-ray: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Shame (Blu-ray)"

Door ‘The Artist’ te bekronen, wilde de Academy wellicht bewijzen dat ze ook openstaan voor films die niet uit Hollywood komen. Een Franse film die de hoofdvogel afschiet? Het was voor het eerst, inderdaad. Maar ironisch genoeg gaat het wel om een Franse film die een ode brengt aan het Hollywood van weleer en waarin op de koop toe geen woord gezegd wordt (lees: de Amerikanen werden niet verplicht ondertitels te lezen). U vraagt zich af wat dit te maken heeft met ‘Shame’, de nieuwste film van ‘Hunger’-cineast en kunstenaar Steve McQueen? Meer dan je denkt.

Het is namelijk de totale afwezigheid van nominaties voor dit ijzersterke karakterdrama, dat onderstreept dat de Oscars zich nog altijd laten kenmerken als veilig, puriteins en ouderwets. Een Europese zwart-wit-film bekronen, is één ding. Maar met een Oscarnominatie voor Michael Fassbenders verbluffende vertolking zou de Academy pas kleur moeten bekend hebben. Sinds de Schotse acteur uit onder meer ‘X-Men: First Class’ en ‘A Dangerous Method’ op het Filmfestival van Venetië in de prijzen viel, was nochtans iedereen het erover eens dat hij een Oscarcertitude was.

Veel heeft natuurlijk te maken met het personage dat Fassbender hier neerzet. Op het eerste gezicht is Brandon een ijskoude yuppie, zo gehard dat hij op kantoor over lijken zou gaan. Een Gordon Gekko-type, zeg maar. Maar in werkelijkheid is hij een getormenteerde ziel, die maar één ding aan zijn hoofd heeft: seks. Op kantoor en thuis staan pornosites bij zijn favorieten, elke ochtendlijke douche of plaspauze op het werk staan gelijk aan masturbatiesessies en wanneer hij ’s avonds uitgaat, ontaardt dat avondje stappen acht op de tien keer in het bed van een mooie deerne die hij tegen het bloedgeile lijf is gelopen. Of geeneens in bed, want ook van een snelle wip op een motorkap of tegen een vuilniscontainer in een donker steegje is hij niet vies.

Inderdaad, daarom dus greep Fassbender naast die nominatie. En dat terwijl zijn vertolking vergeleken wordt met die van Marlon Brando in ‘Last Tango In Paris’; wellicht niet toevallig omdat het verhaal van ‘Shame’ thematisch ook raakpunten vertoont met Bertolucci’s botermeesterwerk. Fassbenders Brandon is immers een even gekwelde ziel. Dat wordt – voor zover ’s mans leefgewoontes je daar al niet van overtuigden – extra in de verf gezet door de komst van zijn zus (een even doorleefde Carey Mulligan). Aan alles voel je dat beiden een trauma uit het verleden met zich meedragen, maar wat precies? Daar wordt nooit de vinger op gelegd.

Dat is dan ook het voornaamste punt van kritiek dat we op ‘Shame’ kunnen hebben: er wordt zo weinig uitgelegd dat het soms heel moeilijk is mee te leven met de getroubleerde belevenissen van de duidelijk emotioneel gehavende protagonist. Al maakt Fassbenders prestatie het een stuk makkelijker. Het is immers onmogelijk niets te voelen bij de prachtige restaurantscène, waarin je Brandon zijn uiterste best doet om het met een collega van het werk aan te leggen. Of bij het moment waarop hij voor het eerst met haar tussen de lakens kruipt. Vooral de bikkelharde apotheose van die scène snijdt door merg en been. ‘Shame’ is geen gemakkelijke film. Steve McQueen lijkt er een patent op te hebben, want ook ‘Hunger’ was beslist geen hapklare brok. Maar wie bereid is te investeren, krijgt een film terug die nog dagen blijft nazinderen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray