Zoeken

Journey 2: The Mysterious Island (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Journey 2: The Mysterious Island (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Brad Peyton
  • Cast: Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson
  • Genre: Actie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-06-2012
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Journey 2: The Mysterious Island (Blu-ray)"

Net als voorganger ‘Journey To The Center Of The Earth’ is ‘Journey 2: The Mysterious Island’ een eerbetoon aan de onsterfelijke werken van Jules Verne. Vraag is wat Jules Hemzelve zou denken van de McHollywoodisering van zijn oeuvre. En dan hebben we het uiteraard niet over klassiekers als ’20,000 Leagues Under The Sea’ van Richard Fleischer Of ‘Around the World In 80 Days’ van Michael Anderson. Films waarvoor Verne vast en zeker goedkeurend zijn zegen zou hebben gegeven. In deze ‘hippe’ update wordt het ijs echter gebroken met een schabouwelijke scène waarin Josh Hutcherson op een motor wordt achtervolgd door politiewagens met gierende banden. Een fletse proloog die meteen alle potentiële magie uit de film haalt: slecht begonnen, half verloren zowaar.

Voor wie ‘Journey To The Center Of The Earth’ niet zag: Sean Anderson (Hutcherson) ging daarin samen met zijn oom Trevor (Brendan Fraser) op zoek naar het middelpunt van de aarde, daarmee de erfenis van zijn verdwenen vader Max erend, die als echte Vernian geloofde dat alles wat Jules Verne ooit schreef de waarheid was. Voor deze sequel wordt Vernes ‘The Mysterious Island’ (gepubliceerd in 1875, wat vliegt die tijd toch) als basis gebruikt. En is Brendan Frasers personage niet meer van de partij, waardoor Hutcherson de enige is die de oversteek maakt naar deze sequel.

Surrogaat van dienst is Dwayne Johnson als Seans stiefvader Hank. Na het avontuur met zijn oom is ook Sean een echte Vernian geworden, en schijnbaar komt hij uit een lange rij van Verne-adepten. Blijkt immers dat zijn avontuurlijke grootvader Alexander (Michael Caine) al ettelijke jaren verdwenen is, en Sean is er van overtuigd dat de man vastzit op het mysterieuze eiland dat Jules Verne in zijn roman beschreef. Sean wil op zoek naar het eiland, en Hank besluit hem te vergezellen in een poging betere maatjes te worden met zijn stiefzoon. Het gezelschap vertrekt vanaf Palau, waar ze helikoperpiloot Gabato (Luis Guzman) en zijn dochter Kailani (Vanessa Hudgens) bereid vinden hen naar het eiland te brengen. Een niet zo eenvoudige taak: Gabato’s gammele vliegende vogel blijkt niet opgewassen tegen de storm die het eiland van de buitenwereld afschermt. Eens geland blijkt Alexander vinden niet echt een probleem. Het met bijtgrage beesten bevolkte eiland levend verlaten is dat daarentegen wel. Zeker omdat het op het punt staat om als gevolg van een vulkaanuitbarsting in de oceaan te zinken.
 
De makers kennen hun klassiekers: behalve uit ‘The Mysterious Island’ putten ze ook uit de mythe van Atlantis, halen ze de Nautilus van stal en gooien ze zelfs Robert Louis Stevensons ‘Schateiland’ en Jonathan Swifts ‘Gullivers Reizen’ in de mix. Wat het uiteraard allemaal dubbel jammer maakt dat het eindresultaat een fletse brij is. De gemiddelde negenjarige waarnaar dit filmpje mikt, zal dit brouwsel waarschijnlijk wel te pruimen vinden, maar toch… als we zien hoe de jeugd cinemagewijs ooit werd vergast op potige avonturenprenten waarin grootmeesters als Willis O’ Brien en Ray Harryhausen het mooie magische weer maakten, dan is deze fletse en weinig geïnspireerde CGI-potpourri wel degelijk een grote teleurstelling.

Eveneens flets: de karakteruittekening. Hutcherson is banaal als held, en de karakters van Guzman (het klagende comic relief) en Hudgens (die Hutchersons hormonen de hoogte injaagt) blijken nauwelijks levensvatbaar. Johnson en Caine doen iets meer hun best, maar ook zij geraken niet uit de clichématige middelmaat. Die voorts nog wordt bevolkt door banale slowmotion 3D-effecten en ettelijk kilo’s volstrekt overbodig levenslessensap. En die het licht uitdoet met een aanzet voor de sequel ‘Journey 3: From The Earth To The Moon’ die – als we de wandelgangen mogen geloven – voor 2014 op stapel staat. Tijd om een goed boek (al dan niet van Verne) te lezen, jongens en meisjes.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray